Een ieder die zich verdiept heeft in reizen door Australië, weet dat het land bekend staat om de langgerekte kustlijnen, de prachtige natuur en de eindeloze wegen door de outback. Als je dan die lange vlucht down under maakt, waar moet je dan beginnen? In deze blog neem ik je mee naar onze grootste wens om hier te doen: zwemmen in natuurlijke Hot Springs in Australië!

Voordat je een grote reis gaat maken, maak je natuurlijk eerst een verlanglijstje van dingen die je wil gaan doen. Bovenaan ons lijstje om in Australië te doen stond het zwemmen in hot springs in een National Park. Om de zoektocht voor jullie iets gemakkelijker te maken, deel ik hierbij een lijstje met de mooiste hot springs in Australië die echt een bezoekje waard zijn. 

(Tip: klik op de link in het artikel en de plaats wordt geopend in Google Maps, zo kan je de plek gelijk opslaan!)

hot springs Australië
Katherine Hot Springs

6x Hot springs in Australië:

Let op: De Mataranka Thermal Pools en de Bitter Springs zijn beide gelegen in het Elsey National Park. Het is hier veilig om te zwemmen en de watertemperatuur is gedurende het hele jaar rond de 34 graden. In het gebied geldt het “Be Crocwise” advies. Let dus goed op wanneer je ergens in of langs het water wilt lopen! De waarschuwingen staan er niet voor niks. SAFETY FIRST!

We hadden online gevonden dat we hiervoor naar het noorden van Northern Territory moesten gaan. Alle onderstaande plekken zijn te bereiken met een 2WD.

#1 Bitter Springs Thermal Pools

De eerste van de 6 hot springs die wij bezochten in Australië, waren de Bitter Springs . Dit zijn de eerste van de Mataranka springs die je vindt wanneer je het kleine stadje Mataranka gepasseerd bent. Het kristalheldere warme water is afkomstig uit een natuurlijke bron en wordt omgeven met palmbomen. Ze proberen de omgeving te behouden in de huidige staat om er geen commercieel belang aan te geven. Trappetjes zijn de enige concessie geweest om gemakkelijker in en uit het water te gaan. 

#2 Mataranka Thermal Pool 

De Mataranka Thermal Pool is een door de bron gevoed warm waterbad, omringd door palmbomen en bossen. Hier zijn stalen ladders en een betonnen bankje aangelegd waardoor het meer op een zwembad lijkt. Een erg mooi bad, maar minder natuurlijk dan de Bitter Springs. Beide liggen echter op korte afstand bij elkaar. Het is dus heel makkelijk om beide baden in één dag te bezoeken. 

#3 Katherine Hot Springs

Tijdens de hele warme dagen is dit plekje perfect! Deze natuurlijke bronnen zijn gelegen aan de oevers van de rivier de Katherine en bestaan uit een reeks heldere zwembaden in een bosrijke omgeving. Hierdoor liggen de baden heerlijk in de schaduw. De watertemperatuur is precies goed, niet te warm en niet te koud. Doordat de Katherine Hot Springs in een wat groter dorpje liggen, zal je merken dat het hier wat drukker is dan bij de andere pools. Wees hierop voorbereid en neem geen waardevolle spullen mee.
Better save then sorry!

Litchfield National Park, één van de weinige Nationale Parken in Australië waar je geen toeslag hoeft te betalen voor een bezoekje. Desalniettemin is het wel een park dat je absoluut niet mag overslaan! Wat hebben wij hier genoten. Uiteraard is er meer te doen dan alleen zwemmen, lees je goed in of laat je informeren bij een informatie centrum om niks te missen.  De volgende drie locaties zijn in dit park te vinden.

Wangi falls Australië

#4 Wangi Falls 

Wij kozen ervoor om eerst zo ver mogelijk het park in te rijden. Bij de Wangi Falls kan je namelijk een mooie wandeling maken om de waterval eerst van bovenaf te zien. Afhankelijk van de temperatuur is het aan te raden om deze wandeling dus vroeg op de dag te doen. Daarna kan je naar beneden lopen om een verfrissende duik te nemen. Die hadden we ook echt nodig, want het zou die dag 42 graden worden. We vonden het een beetje spannend om dit water in te gaan vanwege het ‘be crocwise’ advies. Nadat we meerdere mensen het water in zagen gaan, durfden wij het ook aan. We hebben een heerlijke douche genomen onder de waterval en gingen door naar de volgende. 

florence falls Australië

#5 Florence Falls 

Via een trap van 135 treden (de natuurlijke traptreden niet meegerekend) arriveer je bij de plunge pool. Een verfrissend bad ontstaan door twee watervallen die samen komen. Met verfrissend bedoel ik dat deze kouder is dan de bovengenoemde 34 graden, maar nog steeds een zeer aangename temperatuur heeft om te zwemmen. Let wel op voor je tenen, want de rotsen variëren nogal in hoogte.

#6 Buley Rockhole 

Last but not least in het rijtje hot springs in Australië! Een waterval, opgedeeld in diverse lagen waardoor je in verschillende baden kan zwemmen/relaxen. Alle baden hebben variërende dieptes waardoor het ook goed geschikt is om hier met kinderen te zwemmen. Ze kunnen hier heerlijk klimmen en klauteren over de rotsen en van meerdere hoogtes het water in springen. Houd ze natuurlijk wel goed in de gaten. Aangezien alles via de natuur is aangelegd kan de ene rots onder water hoger liggen dan de andere. Zowel in het water als langs de kant is het bij de Buley Rockhole prima vertoeven en goed voor uren vermaak.

Ik hoop je hiermee een stukje op weg geholpen te hebben. Heel veel succes met de voorbereidingen en vooral heel veel plezier gewenst op je droomreis door Australië!

Meer lezen over Australië?

Lees verder over The Great Ocean Road of kijk hier voor de mooiste plekken om te snorkelen in Australië

Over de auteur

Hi, ik ben Joanne. Momenteel voor een jaar op reis door Australië. Samen met mijn vriend Stephan ontdekken we hier geweldige plekken en beleven grootse avonturen. Dit avontuur deel ik graag met jullie in mijn blogs. Samen met het geweldige team achter Reiswijven hopen we een inspirerende website neer te zetten om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots! Mocht je vragen hebben, stuur dan gerust even een berichtje! X

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *