Voor veel mensen klinkt het als de ultieme droom: (tijdelijk) wonen en werken op een tropisch eiland. Weg van het Nederlandse klimaat, uit dat stoffige kantoor en het 9 tot 5 leven en lekker je eigen ritme bepalen op een droom locatie. Na meerdere bezoeken aan Bali was de keuze voor ons snel gemaakt: wij gaan wonen en werken op Bali! De relaxte levensstijl, het weer, goed eten, lieve mensen, lage kosten en comfortabele woon- en werkplekken waren voor ons de perfecte combi om de stap te wagen. Maar voordat het zo ver is zijn er veel dingen die je moet uitzoeken en regelen. Om je een handje op weg te helpen, deel ik hier alles wat je moet weten over Visa’s, de huidige Corona maatregelen, het vinden van een woning, werken vanuit Bali en meer.

Algemene info over Bali

Valuta in Bali

In Indonesië betaal je met de Indonesische Rupiah (IDR). Op dit moment is €10 euro ongeveer 150.000 IDR, of 1 miljoen IDR = €65 euro. Check voor de actuele koers XE Currency en lees verderop meer over waar je op moet letten bij het betalen en pinnen in Bali.

Lokale taal in Bali

Het Bahasa Indonesia is de officiële taal van de Republiek Indonesië, maar toch heeft slechts zeven procent van de bevolking het Bahasa als moedertaal. Zo heb je op Java onder andere het Javaans en het Jakartaans, wordt er op de Molukken een soort verbasterde versie van het Maleis gesproken en beschikken de vele inheemse stammen van Kalimantan en Papua over weer andere taaldialecten. Door de jaren heen is het Bahasa door verschillende talen beïnvloed. Zo heeft het sporen van het Nederlands, Portugees, Chinees, het Hindi en de Arabische taal. Nederlandse woorden herken je bijvoorbeeld terug in de woorden notaris, asbak, handuk (handdoek), polisi (politie) en kopi(koffie).

Locals in Bali kunnen het zeer waarderen als je een woordje Bahasa spreekt. Alleen al een goedemorgen (Selamat Pagi), alsjeblieft (Tolong) en dankjewel (Terima kasih) in de lokale taal leren toont respect naar de inwoners en hun cultuur. Hiervoor kun je een taalcursus doen, of apps gebruiken als Duolingo en Google Translate.

Vliegen naar Bali

Vliegtickets
De vluchtprijzen naar Bali zijn flink gestegen in het afgelopen jaar. Tickets van Amsterdam naar Bali variëren van +/- €700 – €1.100 euro per persoon, dit is sterk afhankelijk van de maatschappij, periode en hoeveel overstappen je bereid bent te maken. Wij checken altijd Skyscanner, Vliegtickets.nl, Trivago, Expedia of direct bij de gewenste luchtmaatschappij voor de beste deals.

Retour- of uitreisticket
Al wanneer je op Schiphol incheckt, word je hoogstwaarschijnlijk gevraagd om een retour- of uitreisticket te laten zien. Dit ticket moet binnen 30 of 60 dagen na aankomst zijn, afhankelijk van je type Visa (meer hierover lees je verder in dit artikel). Maar wanneer je voor onbepaalde tijd vertrekt en geen idee hebt of en wanneer je terug komt of ergens anders heen reist, is dat lastig. Wanneer je al weet dat je een Visa on Arrival gaat nemen, kun je wellicht alvast bedenken waar je een Visa Run naartoe wil maken en een ticket kopen. Mocht je dit ook nog niet weten, is de goedkoopste optie voor een uitreisticket de ferry van Batam in Indonesië naar Singapore. Dit kost zo’n €60 euro per persoon, maar als je de optie selecteert dat je tot 48 uur van tevoren mag annuleren voor €5 euro per persoon extra, kun je dus heel goedkoop je plannen wijzigen. 

Customs Declaration form
Bij aankomst op het vliegveld in Bali wordt er gevraagd om een Customs Declaration (BC 2.2) form. Deze kun je ter plekke op papier invullen of alvast vooraf via deze website, waarna je de QR code laat scannen.

Beste reistijd voor Bali

Eigenlijk is het gehele jaar goed vertoeven op Bali door het tropische klimaat, maar er is wel een onderscheid tussen twee seizoenen. Officieel is het droge seizoen van april t/m september en het regenseizoen van oktober t/m maart. Maar laat je niet afschrikken door deze term, want vaak heb je alsnog voornamelijk droge periodes met af en toe een (flinke) bui. Zelf vinden we de temperatuur en de afwisseling van het weer dan juist wel fijn en het is ook nog eens minder druk! Het hoogseizoen is uiteraard van juli t/m september gezien de zomervakanties, reken dan op hogere prijzen voor vluchten en accommodaties.

Op zoek naar een rondreis Indonesië op maat?
Via Bali Travel stel je zelf je droomreis samen!

Wonen en werken op Bali

#1 Visa’s voor Bali

Om langere tijd op Bali te mogen blijven, ben je verplicht een Visa aan te schaffen. Hiervoor zijn verschillende opties en door alle informatie op het internet zie je soms door te bomen het bos niet meer. Om het overzichtelijk te maken zet ik de Visa mogelijkheden op een rij:

 • Visa on Arrival
  Wanneer je op Bali landt, zul je of een visum moeten aantonen, of direct een toeristen Visa on Arrival aan moeten schaffen. Dit kost ongeveer €33 euro per persoon en geeft je recht op 30 dagen toegang tot Indonesië. Let erop dat je uiterlijk op dag 29 het land weer verlaat of het visum op tijd verlengt, anders krijg je een boete per dag dat je te lang in Indonesië bent.

  Visa on Arrival verlengen: als je langer dan 30 dagen wilt blijven in Indonesië, kun je het VOA maximaal 1 keer verlengen tot 60 dagen. Zorg ervoor dat je dit op tijd doet, idealiter zo snel mogelijk na aankomst. Je kunt dit zelf doen op het immigratiekantoor in Denpasar of Nusa Dua, maar dan moet je hier wel 3 of 4 keer naartoe, waar je soms urenlang in de wachtrij zit. Je kunt het ook door een agency laten doen. Zij halen je paspoort op, gaan een aantal keer heen en weer en regelen vrijwel alles voor je. Zelf moet je dan nog 1 keer naar het kantoor om jezelf te identificeren. Dit kost inclusief de Visa’s ongeveer €60 euro per persoon.

  Visa Run: wat veel mensen doen is na de 30 of 60 dagen een Visa Run maken. Dit houdt in dat je Indonesië even verlaat, waarna je bij terugkomst weer opnieuw een VOA krijgt op het vliegveld. Dit kun je al na een paar uur doen en in principe zo vaak als je wilt. Juist leuk vinden wij, want daardoor heb je om de zoveel tijd een tripje naar een ander land! Boek bijvoorbeeld een paar dagen Singapore, Kuala Lumpur of Bangkok. Dit nieuwe VOA kun je dan ook weer verlengen tot 60 dagen, dus zo zit je elke keer voor twee maanden goed.
 • B211A (Indonesia Single Entry Visitor) Visa
  Het B211A Visa is voor zowel toeristen als zakelijke doeleinden geldig. Hiermee krijg je een Visa voor 60 dagen, welke twee keer kan worden verlengd met 60 dagen per verlenging. Let er op dat dit Visa single entry is, dus als je tussentijds het land verlaat verloopt het visa en moet je hem weer opnieuw aanvragen. Het verlengen gaat op dezelfde manier als hierboven beschreven. Voordeel is dat je dan direct 60 dagen kunt blijven in plaats van 30, maar je betaald er dan ook wel een stuk meer voor. Reken op ongeveer €250 euro per persoon per Visa a 60 dagen.
 • KITAS
  Als je in Indonesië wilt werken of een inkomen wilt verwerven, moet je officieel een KITAS Werkvisum aanvragen waarmee buitenlandse burgers in het land kunnen werken. Met een werkvisum kunnen de houders ook bankrekeningen openen, een ziektekostenverzekering afsluiten, belastingen betalen, een auto of motorfiets kopen, enz. Dit visum is alleen nodig is als je permanent wilt vestigen op Bali en/of een lokaal inkomen verdient, niet als je in Nederland ingeschreven blijft staan of je inkomen vanuit Nederland of een ander land krijgt. Je kunt een KITAS krijgen voor 6 maanden (niet verlengbaar) of 12 maanden (verlengbaar). Dit is een multiple entry visum, dus hiermee kun je het land verlaten en zo vaak als nodig terugkomen tijdens de geldigheidsduur van het visum. Dit visum is erg duur, de prijzen verschillen ook nogal per agency waar je het aanvraagt.
 • Digital Nomad Visa
  Ook al roepen ze al langere tijd dat er een 5-year Digital Nomad Visa aankomt, is dit nog niet het geval. Hiermee zou je 5 jaar lang Tax-free en zonder dat je hem tussentijds hoeft te verlengen in Bali kunnen wonen en werken. Zodra deze wel beschikbaar is (als dat ooit gebeurd) plaats ik dit direct in dit artikel!

Let op: heb je geen geldig werkvisum? Dan mag je officieel gezien ook geen inkomen genereren terwijl je in Bali woont en geen belasting betaald. Zorg dan ook dat je niet te opzichtig op social media toont dat je aan het werk bent, er zijn gevallen van mensen die hierdoor zijn gedeporteerd.

#2 Corona restricties

Om Bali in te mogen zijn er op dit moment nog een aantal verplichte Corona maatregelen waar je je aan moet houden. Heb je twee aantoonbare vaccinaties, dan kom je sowieso het land in! Zo niet, geldt er een quarantaine verplichting van 5 dagen. Wat je verder moet laten zien:

 • Corona Check app (2 vaccinaties)
  Om Indonesië in te mogen, moet je dus 2 vaccinaties aantonen. Hiervoor is de Nederlandse Corona Check app met het Internationale vaccinatiebewijs geschikt op je telefoon.
 • Electronic Health Alert Card (E-HAC)
  Wie Indonesië binnenkomt en of met binnenlandse vluchten binnen Indonesië vliegt, is verplicht een Health Alert Card van het Indonesische Ministerie van Volksgezondheid in te vullen. Het is niet meer mogelijk om ter plekke op het vliegveld te doen, maar je kunt een E-HAC (Electronic Health Alert Card) invullen via deze website of de E-HAC app.
 • PeduliLindungi app
  Vooraf lazen wij dat het verplicht is om je Coronabewijs ook te uploaden in de Indonesische PeduliLindungi app. Het lukte ons alleen niet deze hierin te zetten, maar sommigen gaven aan dat het aantonen van de app ook al voldoende zou moeten zijn. Ons is er niet naar gevraagd, maar hem toch even voor de zekerheid downloaden kan geen kwaad
 • Mondkapjes
  In sommige vluchten en ook in indoor winkelcentra in Bali is het nog verplicht een mondkapje te dragen. Neem deze dus voor de zekerheid mee.

#3 Wonen op Bali

Wanneer je voor (on)bepaalde tijd naar Bali verhuisd, heb je uiteraard een plek nodig om te wonen. Maar hoe pak je dit aan? Wil je het liefst een plek helemaal voor jezelf, of vind je het juist leuk om met anderen te wonen? Ga je direct iets voor langere tijd huren of boek je alleen iets voor de eerste periode? Ik deel hier hoe wij het hebben aangepakt en wat de leukste plekken zijn om te wonen.

Vind hier jouw ideale woning op Bali

Een geschikte woonruimte vinden op Bali

Mocht je veel waarde aan je privacy hechten, of gewoon heerlijk iets voor jezelf willen, kan je ervoor kiezen een privé villa te huren. Deze villa’s zijn er zeker genoeg te vinden, maar uiteraard komen hier wel de nodige kosten bij kijken. Iets kopen is een ander verhaal. Je mag als buitenlander niet zomaar grond of een huis kopen in Indonesië en dit is dan ook een lang, ingewikkeld proces met veel haken en ogen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar je zult je er goed in moeten verdiepen voor je deze stap neemt.

Vind je het juist gezellig om met anderen te wonen? Zowel via Booking als Airbnb zijn er veel Co-living villa’s te huur, wat inhoudt dat je een eigen slaapkamer, badkamer en een balkonnetje of patio hebt, maar een gedeelde gemeenschappelijke ruimte met meestal een keukentje, woongedeelte en een tuin (idealiter mét zwembad). Fijne hieraan is dat er vaak vooral andere Digital Nomads voor langere tijd wonen, wie dus een zelfde soort levensstijl hebben en je hopelijk leuke connecties mee kunt opbouwen. Maar tegelijkertijd heb je wel een plek om je even terug te trekken wanneer je daar behoefte aan hebt.

Tip: vaak krijg je een leuke korting wanneer je iets voor langere periode (bijvoorbeeld een hele maand) boekt. Ook kan het helpen direct bij de accommodatie te boeken in plaats van via Booking of Airbnb.

Voordat wij naar Bali kwamen, wisten we wel al in welke omgeving we ongeveer wilden wonen, maar niet specifiek welke villa. Daarom boekten wij in eerste instantie iets voor 3 weken, zodat we vanaf daar konden zien of we dit wilden verlengen of juist te zoeken naar iets anders. Het kan er namelijk nog zo mooi uit zien op de advertentie, maar als je de pech hebt net naast een bouwput te zitten, het een feest villa blijkt of dat er iets anders niet fijn is aan je verblijf zit je er in elk geval niet te lang aan vast.

Leukste plekken om te wonen op Bali

Er zijn een aantal populaire plekken om te wonen op Bali. Dit zijn voornamelijk Canggu, Uluwatu en Ubud. Deze plaatsen staan bekend om de vele Digital Nomads en dus ook comfortabele woon- en werkplekken en natuurlijk de ontelbare fijne eettentjes , bars en (beach)clubs.

Wonen in Canggu

Canggu is op dit moment dé hotspot van Bali en wij begrijpen wel waarom. Het barst er van de leuke eettentjes, er zijn veel fijne Co-work spots, je kunt er goed surfen en dan hebben we het nog niet gehad over de toffe (beach)clubs. Ik zie het ook wel als het Ibiza van Azië en hou je wel van een beetje rumoer en gezelligheid, dan zit je hier goed. Het “centrum” van Canggu is rondom de Batu Balong. Deze straat is heel leuk door alle winkeltjes en restaurants, maar het is er wel erg druk. Ik zou dan ook niet aanraden hier middenin gaan wonen, maar net erbuiten in 1 van de volgende gebieden:

 • Tumbak Bayuh (Mengwi)
  Tumbak Bayuh is onderdeel van Mengwi en ligt net boven Canggu. Persoonlijk vinden wij dit een fijne omgeving om te wonen omdat je buiten de drukte zit, maar wel binnen 10 minuten rijden in het hart van Canggu of in Pererenan bent! Hier vind je nog veel locals, rijstvelden en rust, maar ook een aantal fijne restaurantjes die nog een stuk goedkoper zijn.
 • Pererenan
  Pererenan is sinds een tijdje een erg populair gebied om te wonen. Pererenan bevindt zich direct links van Canggu (vanaf de kust gezien) en is nog een stuk rustiger dan Canggu. Dit is wel snel aan het veranderen, want Pererenan is erg opkomend en de leuke restaurants en bars schieten er uit de grond.
 • Berawa
  Berawa bevindt zich aan de rechterkant van Canggu, net na de beruchte shortcut in de richting van Seminyak. Ook hier barst het van de leuke tentjes. Het is hier wel wat drukker en je moet steeds de shortcut over wil je naar Canggu, wat vrij chaotisch kan zijn.

Vind hier jouw ideale woning in Canggu, Bali

Wonen in Uluwatu

Uluwatu in het zuidelijkste puntje van Bali staat bekend om de hoge kliffen en de prachtige stranden. Hier is alles iets meer verspreid, maar alsnog zul je met een scooter snel overal zijn. Het is in Uluwatu wat rustiger dan in Canggu en er hangt een chille surfers vibe. Maar ook hier zijn veel leuke restaurants en prachtige beachclubs te vinden, welke extra spectaculair zijn door de mooie uitzichten.

Vind hier jouw ideale woning in Uluwatu, Bali

Wonen in Ubud

Ben je meer van de jungle, watervallen en rijstvelden? Dan is Ubud waarschijnlijk jouw favoriete spot om te wonen op Bali. Hier vind je veel yoga liefhebbers en het is de ideale uitvalsbasis om de mooie natuur van Bali te ontdekken. Ook zijn er genoeg Co-work spots te vinden. Het is hier wel erg toeristisch door alle trekpleisters in de omgeving.

Vind hier jouw ideale woning in Ubud, Bali

#4 Werken op Bali

Werken met je voeten in het zand of met uitzicht op de rijstvelden, dit klinkt toch als het ideale leven? In Bali barst het van de fijne plekken om te kunnen werken en waar de Wifi (bijna altijd) goed genoeg is. Naast alle koffiebars en restaurants waar je vaak prima een dag kunt werken, zijn er ook veel Co-work spaces te vinden. Heb je behoefte aan een vaste plek waar je gegarandeerd terecht kunt, zonder te storen videocalls kunt doen en veel extra’s erbij krijgt? Dan raad ik je aan een membership te nemen bij een officiele co-work space. Maar er zijn ook zat plekken waar je gratis kunt zitten, wat voor mij persoonlijk goed genoeg is. Binnenkort deel ik een apart artikel met de fijnste Co-work spaces op Bali!

#5 Betalen in Bali

Cash
Inmiddels kun je op de meeste plekken ook met pin betalen op Bali, maar met cash betalen is nog steeds het meest gebruikelijk en wordt sowieso overal geaccepteerd. Mijn advies is om met maximaal 1 miljoen IDR cash rond te lopen en de rest veilig op te bergen in je accommodatie.

Pinnen en geld opnemen in Bali
Let er op dat je met het pinnen en geld opnemen een extra fee betaald per transactie. Advies is daarom om zoveel mogelijk in 1 keer op te nemen, vaak is de max 2.5 miljoen IDR per keer. Ook kun je de vraag krijgen: with or without conversion? Kies hier altijd without conversion, anders betaal je een slechte koers en kost het je nog meer. Tegenwoordig kun je op veel plekken ook contactloos of met Apple Pay betalen.

Bankrekening
Het kan per bank verschillen wat je betaald aan kosten voor opname en exchange fees. Wij hebben ons voor de verhuizing aangesloten bij Revolut bank. Hier betaal je geen extra kosten met het (contactloos) betalen en kun je tot een bedrag van €200 euro (met de gratis versie) per keer kosteloos cash opnemen. Daarna betaal je aan kleine fee, maar alsnog minder dan bij de meeste andere banken. Revolut wordt wereldwijd geaccepteerd en we kunnen op Bali bij alle ATM’s geld opnemen, alleen lukte het bij ons niet om met de gewone pinpas te betalen. Daarvoor moesten we nog een extra (virtuele) VISA kaart aanmaken, wat gratis is en gekoppeld wordt aan je Revolut rekening. Hiermee kunnen we op veel plekken wel contactloos betalen. Een andere soortgelijke optie voor zo’n rekening is Wise.

#6 Vervoer op Bali

Eigen scooter
Het meestgebruikte vervoersmiddel op Bali is de scooter (motorbike). Het kan op de meeste wegen erg druk zijn, dus daar met een auto of taxi doorheen komen is bijna niet te doen. Met een scooter kan je vaak nog erlangs en schiet je makkelijk door binnendoor weggetjes. Let erop dat je voor het rijden op een scooter hier ook een internationaal rijbewijs bij je moet hebben, deze kun je aanvragen bij de ANWB. Vraag hierbij om erop te zetten dat deze ook geldig is voor motoren, want scooters worden in Indonesië gezien als motor. Ook moet je niet zomaar zonder ervaring op een scooter stappen, we hebben al meerdere ongelukken zien gebeuren wat 9 van de 10 keer een toerist was. Draag dan ook zeker een helm en pas goed op. Oja, en in Bali rijden ze links 😉

Het huren van een scooter kun je op veel plekken doen. Vaak kun je dit via je accommodatie al regelen, of anders staan er genoeg verhuurders langs de weg. De kosten hiervan zijn ongeveer 70.000 – 90.000 IDR (€4,50 – €5,50 euro ) per dag, probeer dan ook te onderhandelen voor zo’n bedrag. Huur je een scooter voor langere periode kun je vaak een betere deal maken, wij betalen bijvoorbeeld maar 800.000 IDR (€52 euro) per maand per scooter.

Gojek of Grab
Heb je geen rijbewijs of vind je het niet prettig om zelf te rijden? Dan heeft Bali een ideale oplossing. Je kunt via Grab of GoJek namelijk een “taxi” boeken, maar dan achterop de scooter! Zo ben je toch snel op je bestemming en zit je bij een ervaren scooter rijder achterop. Hij of zij neemt een helm voor je mee en het betalen gaat veilig en makkelijk via de app. Er zijn zeker op de drukkere plekken altijd genoeg rijders beschikbaar, dus je kunt dit ter plekke boeken.

Uber, Taxi of privé chauffeur
Mocht je toch een auto nodig hebben om je koffers of andere spullen mee te vervoeren, zijn er een aantal opties: Uber, een normale taxi of een privé chauffeur. De eerste twee spreken voor zich, een privé chauffeur is vooral handig als je een rondreis maakt met meerdere personen en je verzekerd wilt zijn van een comfortabele auto of bus. Voordeel hiervan is dat de chauffeur vaak ook direct je tourguide is en je meeneemt naar de mooiste plekken en veel kan vertellen over het land!

Waar nog meer rekening mee te houden?

Naast al bovenstaande punten zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden wanneer je gaat wonen op Bali of een ander Aziatisch (ei)land. Zo moet je bepaalde reisvaccinaties hebben, een reisverzekering afsluiten en zijn er handige reis apps om bij de hand te houden. Lees voor al deze tips onze blogs over het voorbereiden van een wereldreis, tips voor tijdens je verblijf in Azië en tips voordat je naar Azië reist.

Meer lezen over Bali?

Lees verder over de mooiste watervallen van Bali of kijk hier voor alles over de leukste activiteiten op de Nusa eilanden

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *