Wildkamperen bovenop een vulkaan, helemaal alleen? Met een waanzinnige sterrenhemel boven je? Niets meer dan alleen maar natuur om je heen en waanzinnige uitzichten? Een unieke ervaring en het mooiste stukje in Namibië om te slapen? Dan moet je naar Brukkaros! Een inactieve vulkaan die vrij toegankelijk is en perfect voor een wildkampeeravontuur. Maar hoe kom je op Brukkaros? Wat moet je allemaal meenemen om te wildkamperen op Brukkaros? In deze blog neem ik je mee in mijn avontuur en deel ik alle tips zodat je ook kan wildkamperen op Brukkaros in Namibië.

Bucketlist goals: wildkamperen op de Brukkaros vulkaan in Namibië

Voorbereidingen treffen voor het wildkamperen.

Wanneer je gaat wildkamperen is het raadzaam om een aantal dingen voor te bereiden, zodat je tijdens het wildkamperen op Brukkaros niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Ga er vanuit dat je volledig alleen bent en er zijn geen voorzieningen aanwezig. Maar dit moet je zeker niet weerhouden om het avontuur wel aan te gaan!

  • Water, zorg dat je voldoende water bij je hebt. De watertank in de auto hadden wij helemaal volgetankt en wij hadden 15 liter aan drinkwater bij ons. Dit klinkt wat overdreven, maar Namibië is een woestijn. Het kan flink warm worden en dan wil je zeker niet zonder water komen te zitten.
  • Vuilniszakken, een ongeschreven regel is tijdens het wildkamperen dat je de natuur netter achterlaat dan hoe je het aan heb getroffen. Hoe dan ook neem je je eigen afval mee, maar als je wat zwerfafval ziet liggen op je campingplek is het een kleine moeite om dit in de vuilniszak te doen.
  • Eten, de koelbox hadden wij helemaal vol gepropt met eten en we hadden een voorraad houdbare dingen mee.
  • Brandhout, lucifers en aanmaakblokjes. Wanneer de zon onder gaat is het volledig donker op de vulkaan. Dan is het maken van je eigen vuur ideaal. Ten eerste krijg je het lekker warm en ten tweede heb je voldoende licht rondom je auto. Ook hadden wij lampen mee op zonne-energie, zodat wij niet in het donker zaten.
  • Vochtige doekjes. Een wc is er niet, en een wastafel ook niet. Vochtige doekjes zijn ideaal om jezelf even snel op te frissen.
  • Zorg voor een opgeladen telefoon, opgeladen batterijen en een papieren kaart. Er is geen elektriciteit en op deze manier kan je ervoor zorgen dat je zo bereikbaar ben als je kan. Er is geen telefoonbereik op de vulkaan, maar wel in het dorpje Berseba.

Hoe kom je bij Brukkaros in Namibië?

Vanaf de B1 rijdt je door tot aan Tses, waar je de M98 op rijdt naar Berseba. Je zal na ongeveer 20 kilometer de Fish River, die uitkomt in de bekende Fish River Canyon, kruisen. Na nog zo’n 20 kilometer vind je aan je rechterhand de weg D3904 die je naar de voet van de vulkaan brengt. Dit is voor Berseba. Rijd hier verder op de D3904 ongeveer zo’n 9 kilometer richting het noorden om bij de voet van de vulkaan Brukkaros uit te komen. Wanneer je nog op de B1 rijdt richting Tsess die je vanzelf de vulkaan in de verte liggen. Brukkaros is groot en imposant en wijst eigenlijk zichzelf de weg.

Eenmaal aangekomen aan de voet van de vulkaan kom je een poort tegen met een bord waarop tarieven staan. Dit bord kan je negeren, de vulkaan is nu vrij toegankelijk, net als de restanten van een verlaten camping. In de lonley planet van 2017 wordt nog beschreven dat op Brukkaros een camping te vinden is. Deze is er helaas niet meer, wel vind je restanten van deze camping. Deze restanten geven een richtlijn waar je kan staan tijdens het wildkamperen. Bij de toegangspoort kunnen er in het hoogseizoen locals staan, die toch willen dat je toegang betaald. Wij waren er eind juli en hebben geen local gezien bij de toegangspoorten.

Wanneer je de poort door rijdt vind je aan je linkerhand een wit verlaten gebouw, dit is de eerste campingplaats waar je kan wildkamperen op Brukkaros. Iets verder van deze eerste plek vind je aan je rechterhand nog een drietal verlaten gebouwen. Dit is de tweede campingplek aan de voet van de vulkaan.

Als je beschikt over een 4×4 auto, dan is het overwegen het waard om helemaal naar de top van de vulkaan te rijden. Hier vindt je tevens de laatste campingplekken, en de mooiste plekken! Daarvoor moet je wel een 4×4 weg omhoog tijden. Wij deden er ongeveer een uurtje over. Het was voor ons de eerste keer 4×4 rijden, wij vonden het heftig en reden langzaam. Maar achteraf gezien was het met onze auto goed te doen. Eenmaal bovenaan aangekomen wordt je beloond met een waanzinnig uitzicht. En een stuk om 6 verlaten gebouwen, eigenlijk meer muurtjes, die de vroegere campingplekken aangaf. Deze muren beschermen je tegen de wind. Het kan namelijk flink waaien op de vulkaan, gelukkig hadden wij hier nauwelijks last van!

Het kamperen op de vulkaan.

In één woord is het kamperen op de vulkaan fantastisch! Ondanks dat er nog een ander stel op de vulkaan was om te kamperen, voelde wij ons helemaal alleen in de natuur. Het andere stel stond ook op een andere plek op de vulkaan, dit zorgde het gevoel dat je helemaal alleen op de vulkaan was. In het begin vond ik het best een beetje spannend, maar achteraf gezien was er niet veel om bang voor te zijn. Als je goed voorbereid bent, voldoende verlichting bij je hebt en je eigen zintuigen goed volgt kan er niet veel mis gaan. Het vervelendste vond ik dat er geen wc was, maar ook daar vind je een weg in. In de vervallen gebouwen vind je soort van gaten in de grond die je kan gebruiken als een wc. Maar wat kan je doen als je eenmaal op de vulkaan bent?

  • Hiken. Je kan veilig de krater van de vulkaan in hiken. Of juist aan de rand van de krater een mooi plekje zoeken naar een uitzichtpunt. Je vindt alleen geen bordjes, dus zorg dat je de omgeving goed in de gaten houdt, dat je zelf herkenningspunten vindt zodat je niet kan verdwalen.
  • Geniet van de zonsondergang over de krater. Deze is bizar mooi en de ondergaande zon zorgt voor een mooi schaduwspel in de krater.
  • Kijk naar de sterrenhemel wanneer het helemaal donker is. Er is nauwelijks lichtvervuiling rond de vulkaan, dus je hebt de perfecte omstandigheden om sterren te kijken. Dit was voor ons de plek waar wij de mooiste sterrenhemel hebben gezien in Namibië.
  • Sta op met zonsopkomst, rondom de vulkaan is een uitgestrekt landschap en kan je de zon uitgebreid zien opkomen.
  • Geniet van het alleen zijn in de natuur. Van de geluiden, van de geuren en het simpele leven. Het is echt een avontuur om niet snel te vergeten!

Meer lezen over Namibië?

Lees verder over 15 redenen waarom je een rondreis door Namibië moet maken of kijk hier voor een 4 weekse reisroute door Namibië.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *