Een jaar Down Under wonen en werken, wie wil dat nou niet?! Ieder jaar weer vertrekken er Nederlandse jongeren naar de andere kant van de wereld om het prachtige Australië te ontdekken. Nu hoor ik je denken .. “Daarvoor hebben ze jaren moeten sparen!” Maar niets is minder waar! Lees snel verder om erachter te komen wat je volgens gastblogger Lizzy moet weten om in Australië te werken.

Working Holiday Visum

Voordat je Australië binnen mag, moet je in het bezit zijn van een geldig visum. Hiervoor zijn meerdere opties mogelijk. Met een toeristenvisum mag je 90 dagen in het land reizen, maar is het bijvoorbeeld niet toegestaan om te werken. Andere mogelijkheden zijn onder anderen het zakenvisum, studentenvisum en working holiday visum. Ieder visum stelt verschillende eisen en brengen verschillende kosten.

Het Working Holiday Visum (WHV) is zonder twijfel de populairste keuze onder jongeren die graag willen reizen én geld verdienen. Het visum is aan te vragen door jongeren tussen de 18 en 30 jaar en brengt je het volgende:

• Maximaal verblijf van 365 dagen
• Het recht op het Australische minimumloon en pensioen
• Maximale werkperiode van 6 maanden bij één werkgever
• Een maximale studieperiode van 4 maanden
• Een onbeperkt aantal keer in en uit Australië binnen de 12 maanden
• De kans op een tweede WHV met het voltooien van jouw 88 days!

Hoe kom je aan een working holiday visum?

Een working holiday visum is door iedereen van 18 tot en met 30 jaar met
een geldig paspoort aan te vragen bij de Australische immigratiedienst. Dit
kan heel makkelijk via de website van de Australische overheid. Klik op ‘Visit and Tourism’, selecteer ‘Working Holiday’ en selecteer het land van je paspoort. Op dit moment staan er drie opties waaronder je eerste, je tweede en je derde Working Holiday Visum. De kosten voor je eerste aanvraag is $485 AUD, maar dit is het zeker waard!

Hier kun je nog een keer de eisen doornemen voor de aanvraag van jouw visum en wat het visum allemaal inhoudt. Ga verder naar ‘apply’ en vul jouw gegevens in. Er worden een aantal vragen gesteld en je moet aantonen 5000 dollar op je rekening te hebben, waarna je zeker als Europeaan waarschijnlijk erg snel wordt geaccepteerd.

Ready to go!

Na de goedkeuring van het visum begint het avontuur echt! Je stapt het vliegtuig in naar de door jou gekozen bestemming en mag eindelijk je droom waarmaken. Maar waar moet je beginnen?! Je bent jong, alleen en staat in een wildvreemde stad. Het is altijd handig om voor de eerste paar dagen vooraf een accommodatie te boeken. Even acclimatiseren en je jetlag van je afschudden en je bent klaar om te gaan! Lees hieronder verder voor 10 handige tips voordat je gaat werken in Australië.

10 dingen die je moet weten als je wilt werken in Australië

#1 Je bent niet alleen

Je bent niet de enige die opzoek is naar werk. Er is dus competitie! Maak hier gebruik van door aan je roommates te vragen of zij nog tips hebben. Alle beetjes helpen!

#2 Grote steden zijn populair

Grote steden zoals Melbourne en Sydney lijken een makkelijke keuze, omdat er vaak veel werkgelegenheid is. Maar let op dat veel mensen dat denken. Er is dus niet alleen veel werkgelegenheid, maar er zijn ook veel mensen opzoek naar een baan! Soms is het verstandig om naar minder drukke plekken te reizen om meer kans te maken.

#3 Maak keuzes

Er zijn veel verschillende baantjes te krijgen in de horeca, retail, bouw, ect. Het is aan jou om te kiezen waar je wilt werken! Als je op alle banen solliciteert is er een kans dat je tussen de bomen het bos niet meer ziet. Het is dus verstandig om een sector te kiezen waardoor het zoeken overzichtelijk wordt!

#4 Working hostels

Working hostels zijn hostels die in contact zijn met verschillende omliggende boerderijen. Wanneer deze bedrijven werknemers zoeken wordt dit doorgegeven aan het hostel en kun je je opgeven voor een sollicitatie. Hoe handig?! Ben je dus opzoek naar farmwork? Maak gebruik van de working hostels!

#5 Pensioenfonds

Als werknemer in Australië heb je recht op pensioen! Dit wordt ingehouden op je salaris, maar kun je bij vertrek uit het land aanvragen. Vergeet je dus niet aan te melden bij een pensioenfonds, want voor dit geld heb je hard gewerkt en kun je als backpacker vaak goed gebruiken!

Voor het ontvangen van je pensioen heb je een ‘Tax File Number’ nodig. Vraag deze dus aan voor je begint met werken.

#6 Salaris

Het minimumloon in Australië is erg hoog vergeleken met Nederland! Per uur verdien je wel 18-25 dollar! Dit betekent dat je snel geld kunt verdienen voor die tour die jij zo graag wilt doen of die skydive waar je al zolang van droomt! Hou natuurlijk wel in de gaten dat de woon- en leefkosten in Australië ook een stuk hoger zijn, dus reken jezelf niet meteen te rijk.

#7 Farmwork

Om een tweede working holiday aan te kunnen vragen moet je kunnen aantonen dat je 88 dagen op een boerderij hebt gewerkt. Zo zorgt de overheid ervoor dat er genoeg werknemers zijn voor de boeren en kun jij een tweede jaar reizen en werken! Win-Win dus! Let er wel op dat je de juiste boerderij kiest. Zoals in elke sector zijn er goede en minder goede werkgevers. Check dus van tevoren even wat reviews of vraag naar contactgegevens van voormalige werknemers.

#8 Handige websites

Kijk voor vacatures op sites zoals Gumtree, Jora Jobs en Found Careers. Deze sites updaten met de nieuwste vacatures en hier kun je gelijk contact opnemen met het bedrijf. Check daarnaast verschillende Facebookpagina’s. Hierop komen ook veel vacatures online.

#9 Ga op pad!

Blijf niet in je hostel zitten achter je laptop, maar ga erop uit! Print je CV uit en loop winkels en restaurants binnen! Ben je bij een leuk bedrijf Vraag of je de manager mag spreken en maak indruk! De mensen zijn super vriendelijk en stellen het erg op prijs als je interesse toont, dus wees niet verlegen en geef je CV!

#10 Waar laat je al die dollars?

Het is erg gebruikelijk dat werkgevers alleen uitbetalen via een Australische bankrekening. Daarom is het handig als je van tevoren even de tijd neemt om een bankrekening te openen. Zo zijn je dollars in ieder geval veilig! Opzoek zijn naar een baantje in een ander land kan moeilijk zijn. Er komt veel op je af en als je even krap bij kas zit dringt de tijd! Maar zoals de Aussies zeggen: “No worries! She’ll be alright!”

Vooraf of ter plekke een baan zoeken in Australië?

Ben jij van de strakke planningen? Dan vind je het waarschijnlijk fijn om voorbereid op pad te gaan! Dit is zeker mogelijk, maar soms ook wel lastig. Wanneer je opzoek bent naar een hostfamily, dan is het zeker handig om op zoek te gaan voordat je vertrekt. Er zijn verschillende handige websites zoals aupairworld.com waarop je makkelijk contact legt met families aan de andere kant van de wereld! Om websites zoals deze worden families en au pairs geverifieerd, waardoor het een veilige omgeving is voor beide partijen. Daarnaast is het ook super leuk om jouw hostfamily al te leren kennen via Skype en emails. Zo weet je een beetje wat je te wachten staat en kun je alvast leuke cadeautjes kopen voor jouw aankomst!

Ben je opzoek naar ander werk? Dan kun je het best wachten met het zoeken van een baantje tot je daadwerkelijk down under bent. Veel werkgevers nodigen je uit voor interviews en trials waarbij je een dagje mag meelopen om beoordeeld te worden. De werkgevers hebben veel sollicitanten en geven daarom de voorkeur aan werknemers die zij al eens ontmoet hebben en een goede indruk hebben achtergelaten. Nog even en dan kan jij je skills showen!

Mijn eigen ervaring met werken in Australië

In Augustus 2019 ben ik zelf als achttienjarige vertrokken richting
Melbourne. Begonnen als Au Pair, maar al snel wist ik dat dat geen match
was. Het is belangrijk goed naar jezelf te leren luisteren, want alleen jij
weet wanneer je je niet prettig voelt. In welke situatie dan ook, luister naar
jezelf! Nadat ik vertrok bij mijn hostfamily en ik opzoek moest naar iets
nieuws, begon ik pas echt te genieten! Onderweg maak je vrienden voor
het leven en ontdek je beetje bij beetje meer van jezelf! Tijdens mijn
tussenjaar heb ik verschillende baantjes gehad van au pair tot bartender!

Het vetste baantje vind ik zelf als allrounder in een hostel in Port Campbell,
aan de Great Ocean Road! Er waren tijden waarin ik geen cent te makken
had en tijden waarin ik 1.500,- dollar per week verdiende! Dagen dat ik 80
CV’s uitdeelde aan verschillende bedrijven en dagen waarop ik in slaap viel
op het strand! Al met al, heb ik heel veel ervaringen opgedaan en heel veel
geleerd. Geniet van alles wat je meemaakt! Ik zou het voor geen goud
gemist willen hebben!

Meer lezen over Australië?

Lees alles over kamperen in Australië of bekijk de mooiste spots om te snorkelen in Australië


Gastauteurs info
Schrijfster: Lizzy
Instagram: @Lizzychan


Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Over de auteur

GASTAUTEUR / Wij nodigen regelmatig gastbloggers uit om een blog te schrijven voor Reiswijven. Zo kunnen we van veel verschillende reizigsters hun mooiste avonturen verzamelen en hier met jullie delen. Wil jij ook een keertje meeschrijven? Kijk dan bij contact hoe je ons kunt benaderen!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *