In 2014 woonde ik voor een half jaar in Berlijn. Deze unieke stad trok mij tijdens eerdere korte bezoeken zo aan dat ik er voor langere tijd wilde blijven, dus zo doende! De hoofdstad van Duitsland staat bekend om zijn rauwe cultuur, kunst en (techno)clubs. Hier ontdekte ik mijn liefde voor 2 dingen: fotografie en Urbex*! De stad staat vol met bijzondere oude panden die onwijs fotogeniek zijn en ik daarom (niet altijd helemaal legaal) bezocht. In deze blog vertel ik je mijn favoriete Urbex spots in Berlijn!

* Urban exploring, afgekort Urbex of UE, is het bezoeken, fotograferen en documenteren van infrastructuur gemaakt door de mens, meestal verlaten gebouwen of niet openbaar toegankelijke locaties.

urbex berlijn

5x Favoriete Urbex spots in Berlijn

Tijdens mijn zoektocht naar de tofste Urbex panden in Berlijn, maakte ik veel gebruik van de website: Abandoned Berlin. Hierop staat een enorme lijst van plekken inclusief routebeschrijving, ervaringen en hoe je er binnen komt. Dit gaat namelijk meestal niet simpelweg door een deur, maar met klimmen en klauteren door ramen en kieren. Hou dan ook in gedachten dat het betreden van deze plekken vaak niet toegestaan is, en je uit moet kijken voor eventuele bewaking of politie. En als je gepakt wordt, vertel dan maar niet dat je deze plekken getipt kreeg van mij 😉

#1 Spreepark

Waarschijnlijk wel de meeste bekende verlaten plek in Berlijn is Spreepark. Dit oude pretpark is sinds 2002 gesloten maar een aantal attracties staan er nog steeds te verroesten. Onder andere een achtbaan, reuzenrad en een Slash kun je nu langs of (voorzichtig) over heen lopen. Tegenwoordig kun je ook tours door Spreepark doen, maar veel leuker is natuurlijk dit op eigen houtje te ontdekken! Zo kropen wij stiekem onder een hek door en liepen langs alle vergane attracties. Hier loopt trouwens wel bewaking rond, waar wij ook na zo’n 1,5uur door werden ontdekt. Gelukkig werden we met zachte hand naar de uitgang begeleid, waar ze het zelfde hek voor ons openden waar wij eerder onder door waren gekropen!

Adres: Kiehnwerderallee 1-3, 12437, Berlin

#2 Swimmingpool Blub

Wat ooit een groot zwembad en sauna complex was, is nu thuis voor graffiti liefhebbers, skaters en ratten. Blub is makkelijker bereikbaar dan de meeste andere Urbex spots, en je loopt er dan ook zo naar binnen. De grote ruimte vol beton en gekleurde streetart ziet er erg indrukwekkend uit, en zelfs het buitenbad is nog redelijk herkenbaar. Je kan je hier goed voorstellen hoe mooi het ooit geweest was, maar door verschillende problemen moest het in 2015 haar deuren sluiten. Jammer voor hen, maar wel weer een hele gave Urbex spot erbij!

Adres: Buschkrugallee 64, 12359 Berlin

blub urbex berlijn

#3 Funkhaus Grünau

Aan de Dahme rivier staat het historische pand Funkhaus Grünau. Wat ooit begon als boothuis, toen veranderd werd naar roei en recreatiecenter, werd tijdens de oorlog nog gebruikt als militair ziekenhuis en werd uiteindelijk een radio recording station. Sinds 2007 is het pand echter niet meer in gebruik en vind je er niet veel meer dan overblijfselen aan feestjes en soms een verdwaald dier of zwerver. Maar juist omdat het nog redelijk recent in gebruik is geweest, kun je hier interessante vondsten doen als je er een tijdje rond dwaalt!

Adres: Regattastraße 277, Grünau, 12527 Berlin

Boek hier ook een Street art en Urban life tour door de creatieve wijk Kreuzberg

#4 Kinderkrankenhaus Weißensee

Dit oude kinderziekenhuis noemt men ook wel ” Zombie Hospital”. Deze naam bleef dan ook aardig in mijn hoofd spoken toen ik daar in mijn eentje rond liep! Er zijn net als in alle andere Urbex spots vele graffiti werken op de muren gezet, en een aantal daarvan relateren aan de geesten van kinderen die hier nog rond zouden dwalen. Als je daar maar niet teveel aan denkt is het een indrukwekkend pand om door te lopen, waar je nog verschillende slaapzalen en operatiekamers in terug ziet!

Adres: Hansastraße 178-180, 13088 Berlin (Weißensee)

#5 Ballhaus Grünau

Het allereerste Urbex pand wat ik ooit bezocht was Ballhaus Grünau. Deze was dan ook meteen 1 van de lastigste om binnen te komen, maar gelukkig liep er nog iemand rond met hetzelfde idee dus konden we elkaar helpen! Binnen bevindt zich een prachtige oude balzaal met hoge plafonds en ramen. Hier kun je bijna voorstellen hoe de klassieke dansfeesten waren die er werden gehouden!

Adres: Regattastraße 161 & 167, Grünau, 12527 Berlin

Tot zover dit lijstje van mijn 5 favoriete Urbex spots in Berlijn. Waar ik zelf niet binnen ben geweest maar wel van buiten heb gezien, is Field Station Berlin Teufelsberg. Dit oude Amerikaanse NSA afluisterstation is sinds de val van de muur niet meer in gebruik, maar kent wel een bijzondere geschiedenis. Deze zou ik ook zeker niet overslaan als iemand een Urbex tripje maakt naar Berlijn! Tegenwoordig moet je hier volgens mij wel entree betalen en is het dus niet meer zo spannend als eerst, maar alsnog waard om te zien.

Boek hier een tour naar Teufelsberg met rondleiding

Meer lezen over stedentrips?

Lees hier alles over een stedentrip naar Berlijn of kijk hier voor 6 activiteiten tijdens een stedentrip naar PraagBooking.com

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *