Site pictogram

Treinreis Noorwegen: van Oslo naar Bergen

Noorwegen is het land in Europa met misschien wel de meest diverse natuur. Bergen, fjorden, grote bossen en een ruwe kustlijn, Noorwegen heeft het allemaal. Daarnaast heeft Noorwegen fijne steden, waarbij de natuur altijd dichtbij te vinden is. Wanneer je 1 week de tijd heb, kan je een glimp van deze waanzinnige natuur in je reisroute plannen. Het voordeel van deze reisroute is dat alles goed te bereiken is met een trein. Deze reisroute start in Oslo, brengt je naar middenin de ruige natuur en daarna met de trein tot aan Bergen. Deze reisroute Noorwegen legde ik af in de winter, maar in de zomer kan deze reisroute net zo goed! In deze blog zet ik de beste tips voor je op een rij voor deze één weekse treinreis door Noorwegen, van Oslo naar Bergen.

Praktische informatie

Vanaf Amsterdam kan je in anderhalf uur vliegen naar zowel Oslo als naar Bergen. Wil je van de reis zelf al een treinreis maken? Dan kan dat ook! Dan moet je met de trein via Duitsland, Denemarken en Zweden richting Oslo. De Noorse treintickets kan je van te voren online reserveren. Via de website van Vy kan je de tickets naar wens kopen. Het is aan te raden om vooraf je reis naar Noorwegen de treintickets online al gekocht te hebben. Hoe korter op de vertrekdatum je de tickets koopt, hoe duurder de tickets zijn. Heb je zelf geen zin in gedoe om losse tickets te kopen? Via de website van Norway in a nutshell kan je een complete reis direct boeken.

Lees hier verder voor nog meer tips voor een fijne treinreis in Europa.

Munteenheid in Noorwegen

In Noorwegen wordt er betaald met de Noorse Kroon (NOK). Maar geld wisselen is eigenlijk niet nodig wanneer je aankomt in Noorwegen. Bijna overal kun je met je pinpas betalen.

Eén weekse treinreis Noorwegen

Startpunt: de hoofdstad Oslo

Vervoer: met het vliegtuig vanaf Amsterdam
Verblijf: 3 nachten

Het startpunt van de treinreis door Noorwegen is de hoofdstad Oslo. Oslo is een stad omgeven door bergen, liggend aan een fjord. Kortom, Oslo is een stad waar je zonder al te veel moeite de drukte achter je kan laten en de natuur in kan lopen. Je kan met de metro vanaf Olso centrum de berg Holmenkollen op rijden. Vanaf Holmenkollen en de gelijknamige skischans heb je een prachtig uitzicht over de stad Oslo. Rondom Holmenkollen kan je ook verschillende wandelroutes lopen en genieten van de Noorse natuur. Daarnaast vind je Olso ook het bekende, moderne Operagebouw. Ben je op zoek naar een uniek park met 212 sculpturen? Dan moet je naar het Frognerpark gaan. Hier kan je je ogen uit kijken. Ook is het Koninklijk Paleis (Det kongelige Slott) van Olso de moeite waard om te bezoeken.

Naast de prachtige en kleurrijke gebouwen in Oslo is Oslo een prefecte uitvalsbasis om te winkelen. De meeste winkels zijn te vinden rond de Karl Johanns Gate. Ben je op zoek naar een uniek plekje aan het water met fijne eettentjes? Dan moet je naar Aker Brygge. Deze voormalige oude haven is omgetoverd tot een unieke en hippe plek vol met leuke barretjes en restaurants. Wil je een ferry pakken om een van de omliggende eilanden rondom Oslo te verkennen? Dan vertrekken van Aker Brygge de ferry’s.

Eerste deel van de treinreis, van Oslo naar Flåm

Vervoer: met de trein vanaf Olso
Verblijf: 1 nacht

Vanaf het station van Oslo kan je de trein pakken, de Bergensbana, naar Bergen. Deze reis duurt 6 uur en dan kom je direct aan in Bergen. Maar een aanrader is om halverwege de route uit te stappen, en over te stappen naar een nog mooiere treinroute, de Flamsbana. Je rijdt met de Bergensbana tot aan station Myrdal. Dit station is alleen te bereiken met de trein, boven in de bergen. Eenmaal aangekomen op Myrdal loop je naar de andere kant van het perron en daar staat de trein te wachten voor het traject naar Flåm.

De Flamsbana wordt nu gezien als een trein speciaal voor toeristen. Maar laat dit niet je keuze beïnvloeden om te trein niet te nemen. Deze route is waanzinnig mooi en in 1 uur daal je 865,5 meter over 20 kilometer. Ga zitten in deze trein en geniet van de waanzinnige uitzichten. Bij de mooiste plekken langs het spoor stopt de trein eventjes om het uitzicht nog beter in je te nemen.

Eenmaal aangekomen in Flåm kom je aan in een klein dorpje aan de voet van een fjord. In de hoogseizoenen kan er ook een cruiseschip in het fjord aanmeren. Vanwege Corona varen deze schepen nu niet, maar het is aan te raden om vooraf even op te zoeken wanneer het cruiseschip eventueel aanmeert in Flåm. Ik kan mij goed voorstellen dat een cruiseschip het unieke uitzicht een stuk minder mooi maakt.

Flåm is een klein dorpje, waar je een aantal hikes kan lopen. Deze hikes staan goed aangegeven in het centrum van Flåm. Verder is er niet veel te beleven. Maar dat zorgt voor een unieke en rustige sfeer.

Dwars door de fjorden terug naar het spoor

Vanuit Flåm kan je een boot pakken richting Gudvangen. Dit is echt een must do! In twee uur vaar je dwars door de mooiste fjorden van Noorwegen. Deze boot (The Fjord Cruise Norway) is helemaal gemaakt van glas en overal op de bood heb je waanzinnige uitzichten. Na twee uur varen kom je aan in Gudvangen. Gudvangen is een klein dorpje aan de voet van de fjorden. Vanaf Gudvangen kan je een bus pakken, een bus die tijd als openbaarvervoer in Noorwegen. Wanneer je van de boot af komt is de bushalte direct zichtbaar tegenover de haven. Met deze bus rijdt je tot het treinstation van Voss (ook wel Vossevangen genoemd). Vanaf daar kan je gemakkelijk de Bergensbana instappen met als eindbestemming Bergen. En wil je de mooiste uitzichten tijdens dit stuk? Zorg dan dat je aan de rechterkant van de trein zit!

Aankomst in Bergen

Vervoer: met de trein vanaf Voss naar Bergen
Verblijf: 3 nachten in Bergen

De laatste stop van deze reisroute door Noorwegen is Bergen. De stad Bergen is een havenstad gelegen aan de westkust van Noorwegen. Bergen staat bekend als de stad van Noorwegen waar het altijd regent. Maar je mag deze stad echt niet overslaan! Bergen is een fijne, knusse en mooie havenstad vol met de leukste restaurantjes. Rondom Bergen liggen er 7 bergen. Wil je mooie uitzichten? Dan moet je een boven op een van de 7 bergen staan! Je kan deze bergen zelf naar boven klimmen, maar wil je het liever op een wat makkelijkere manier dan? Pak dan de Fløibanen trein. Deze brengt je boven op de berg Fløyen. De hoogste berg rondom Bergen is Ulriken. Deze kan je ook zelf hiken, maar er is ook een kabelbaan die je helemaal naar de top van de berg brengt!

Het bekendste plekje van Bergen zijn de houten huisjes aan de rand van de haven, Bryggen genaamd. De straten achter Bryggen mag je ook zeker niet overslaan! Dwaal door de smalle straten met de gekleurde huizen. Bergen doet wel zijn stadsnaam eer aan, want er is geen meter recht. Je loopt wel alleen maar heuvel op en heuvel af.

Rondom de haven vind je vele leuke barretjes en restaurantjes. Strijk hier neer voor een lekker verkoelend drankje of juist een warm drankje tijdens het schuilen voor de regen!

Meer bijzondere treinreizen ontdekken?

Lees verder over een reisroute door Italië met de trein of kijk hier voor de beste tips voor treinreizen door Europa

Mobiele versie afsluiten