Een reis met de Transmongolië Express moet je een keer in je leven gemaakt hebben. Het is zo indrukwekkend om de landschappen te zien veranderen tijdens de treinreis van 9.000 kilometer, de band die je met je medepassagiers opbouwt en de prachtige cultuur in Rusland, Mongolië en China. In dit artikel delen gastbloggers Mariëlle & Daan de ideale reisroute en geven zij handige tips voor het reizen met de Transmongolië Express!

Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Handige info:

Traject: Moskou-Beijing
Duur: 6 dagen non stop, of met diverse tussenstops duurt de reis langer
Aanbevolen reisduur: 2 weken met stops in Rusland en in Mongolië
Beste reistijd: mei t/m september
Munteenheid: Roebel (Rusland), Tugrik (Mongolië) en Yen (China)

Voorbereidingen Transmongolië Express

Het voordeel van reizen met deze trein, is dat je net zo lang over het traject kunt doen als je zelf maar wilt! De goedkoopste optie is 6 dagen non-stop, waarbij je op een ticket het gehele traject reist. Toch bevelen we deze optie zeker niet aan! Er zijn prachtige tussenstops te maken en daarom adviseren we om minimaal 2 weken voor deze reis uit te trekken. 

Tijdens het voorbereiden van deze reis kun je kiezen om de reis te laten organiseren door één van de vele touroperators die ruime ervaring hebben en alles voor je regelen, van a tot z! Je kunt ook de keuze maken om bepaalde zaken te laten organiseren en de rest zelf te doen, of helemaal zelfstandig je reis te boeken. Natuurlijk heeft de manier waarop je het regelt, invloed op de prijs. Ditzelfde geldt voor alle keuzes die je kunt maken: wil je tijdens je tussenstops in luxe hotels, of is een hostel ook prima? Wil je tijdens de treinreis een eersteklas (privé) cabine, of is het geen probleem je coupe te delen met andere reizigers?

Als je er echt voor kiest om het helemaal zelf te organiseren, besef dan wel dat je veel tijd nodig hebt om dit geregeld te krijgen en dat de taal een barrière kan zijn. Wij hebben gekozen om de treintickets en de excursies in Mongolië via een touroperator te boeken en hebben verblijven en andere excursies zelf geregeld. Vooral in Mongolië is het erg lastig om zelfstandig een tour geregeld te krijgen ter plekke, dus wees je hiervan bewust!

Transmongolië Express: 6 must see’s!

Op de Transmongolië lijn zijn er veel stops te maken. Wij delen met jullie de must-see’s!

#1 Sint-Petersburg

Ook al start de treinreis in Moskou, vergeet Sint-Petersburg niet! Deze stad wordt niet voor niets het Parijs van het oosten genoemd. Waar je ook kijkt: er staan prachtige, kleurrijke gebouwen. De ideale eerste stop om kennis te maken met de Russische cultuur.

#2 Moskou

Je reist eenvoudig met de nachttrein van Sint-Petersburg naar Moskou. Vliegen kan natuurlijk ook, maar door de nachttrein verlies je geen dag aan reizen. Bovendien sluiten de treinen goed aan, waardoor je vroeg in de ochtend in Moskou arriveert. Was je in Sint-Petersburg al onder de indruk? Dan zal je helemaal versteld staan van Moskou. Het rode plein, de gigantische warenhuizen en de indrukwekkende gebouwen. Welkom in Rusland en welkom aan boord van de Transmongolië express!

#3 Jekaterinenburg

Omdat het traject tussen Moskou en Irkutsk bijna 4 dagen duurt en het langste stuk is van de reis, is een tussenstop in Jekaterinenburg een aanrader. Vanaf Moskou doe je er twee dagen over en het is heerlijk om weer even uit te stappen en deze stad te ontdekken. Verwacht geen bijzondere stad, maar kies deze tussenstop vooral als onderbreking van je reis. Door de stad is er een groene lijn geverfd, die je langs alle bezienswaardigheden stuurt, ideaal! 

#4 Irkutsk (Listvianka/ Baikal meer)

Vanuit Jekaterinenburg maak je de oversteek naar Siberië. Je ziet tijdens deze reis van drie dagen(!) de omgeving steeds meer veranderen en je kunt steeds verder kijken. Irkutsk is dé uitvalbasis voor het Baikal meer: het grootste zoetwater meer ter wereld. Je hebt er prachtige natuur, bergen en je hebt echt het gevoel om in een andere wereld te zijn. Er zijn prachtige verblijven aan het meer in het plaatsje Listvianka, en die zijn de prijs zeker waard. Vergeet ook niet de traditionele markt in Listvianka te bezoeken, waar de vis uit het meer wordt gerookt terwijl je erbij staat.

#5 Ulaanbatar

Tijd om de oversteek te maken naar Ulaanbatar, de hoofdstad van Mongolië. Deze stad heeft een aantal mooie musea en kun je in een dag verkennen. Maar wat wij vooral aanraden, is juist het binnenland van Mongolië te bezoeken en hier minimaal een paar dagen te verblijven. Er zijn diverse national parken (zoals Terelj en Hustai), waar je in een berglandschap niets anders ziet dan bomen, bergen en eindeloze vergezichten. Je slaapt in traditionele ger tenten waar ‘s nachts de houtkachel nog voor je wordt aangemaakt, zodat je het ‘s ochtends niet koud hebt. Dit is de ultieme manier om het gastvrije Mongolië te ontdekken. Paardrijden, wandelen, musea bezoeken kan natuurlijk ook. Het ultieme gevoel van vrijheid. 

#6 Beijing

Na de natuur en het traditionele Mongolië, koerst de trein verder richting Beijing. Je ziet de massale steden al voorbij vliegen en je weet het: dit is China! Beijing is de plek om te genieten van alle Chinese tradities zoals de Chinese keuken, thee, maar ook de mooie parken en prachtige gebouwen. Je kunt de stad ideaal per fiets verkennen en je zult onder de indruk zijn van deze massale stad. Wil je even ontsnappen uit de drukte? Loop dan eens even een van de Hutongs in, dit zijn smalle, traditionele straatjes waar de tijd lijkt stil te staan. We raden aan om zeker 3 dagen in Beijing te verblijven. Hier vandaan vlieg je rechtstreeks terug naar Nederland, of vervolg je eenvoudig je reis door China per hogesnelheidstrein of vliegtuig!

Extra tips voor je Transmongolië Express avontuur

  • Koop de Lonely Planet uitgave over de Transmongolië express, je kunt hiermee je hele route volgen en deze editie staat vol met interessante weetjes;
  • Niet in alle treinen vind je een restauratie voertuig en bovendien is het ook lekker om gewoon in je eigen coupe te eten. Neem daarom veel noodles en instant voedsel mee! Er is in iedere trein een heet water tap en er zijn ook snacks te koop; Een besteksetje en plastic soepkom zijn dan ook must-haves voor deze reis!
  • Natuurlijk kun je kiezen voor een eersteklas ticket waardoor je de cabine voor jezelf hebt, maar juist het leren kennen van nieuwe mensen en gesprekken met de lokale bevolking aangaan (soms met wat hulp van Google Translate), maken deze reis uniek!
  • Waar het in China warm en zonnig kan zijn, kan het zeker in het binnenland van Mongolie gewoon vriezen. Wees dus voorbereid op deze omstandigheden!
  • Tijdens de reis in Mongolië en China kun je veelal met creditcard betalen. Zorg, zeker als je in Mongolië buiten Ulaanbatar gaat reizen voor cash, aangezien pinnen bijna niet mogelijk is;
  • Heb je zin om de treinreis zelf te boeken? Er zijn interessante websites waar je veel tips kunt krijgen. Wist je bijvoorbeeld dat hoe lager het treinnummer, des te luxer de trein is uitgerust? Seat61.com is bijvoorbeeld zo’n website!
  • Boek je liever je Transmongolië reis vooraf? Of lijkt een groepsreis je leuk? Via Mevo Reizen vind je Transmongolië Express reizen, van backpack tot luxe
  • De Transmongolië express is de ideale manier om je wereldreis te starten of te eindigen. Vertrek je in augustus/september en reis je door naar Azië en Oceanië, dan ben je verzekerd van maanden prachtig zomers weer!

We hopen je geïnspireerd te hebben voor deze prachtige reis! Volg ons op Instagram @ Travelillness voor nog meer reisavonturen!

Meer lezen over bijzondere (trein)reizen?

Lees verder over de mooiste treinreis van Europa: van Bar naar Belgrado of kijk hier voor alles wat je moet weten over het wandelen op de Chinese muur


Gastauteurs info
Schrijvers: Mariëlle & Daan
Instagram: @travelillness
Website: travelillness.nl


Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!


Over de auteur

GASTAUTEUR / Wij nodigen regelmatig gastbloggers uit om een blog te schrijven voor Reiswijven. Zo kunnen we van veel verschillende reizigsters hun mooiste avonturen verzamelen en hier met jullie delen. Wil jij ook een keertje meeschrijven? Kijk dan bij contact hoe je ons kunt benaderen!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *