Treinreizen door Europa is een van de gaafste manieren om Europa te ontdekken. Ten eerste is het reizen met de trein een duurzame manier van reizen door Europa. Daarnaast is treinreizen door Europa ontzettend gaaf. Er zijn verschillende treinroutes dwars door de bergen, langs de kust of door ongerepte natuur. Terwijl jij in de trein zit hoef jij niets meer te doen dan uit het raam kijken en genieten van de mooiste omgevingen om je heen. Kortom, treinreizen door Europa is een aanrader! Hieronder zet ik de handigste tips voor je op een rij zodat het reizen met de trein nog fijner wordt.

Wil je inspiratie opdoen voor de mooiste treinreizen? Dan is het boek van Lonely Planet – Mooiste treinreizen echt een aanrader! Hierin staan de mooiste treinreizen van Europa en de rest van de wereld.

Praktische informatie

Wanneer je gaat treinreizen door Europa moet je een keuze maken op welke manier je wil reizen. Ga je voor de 1ste klas? Of kies je toch voor de 2de klas. Daarnaast heb je ook een keuze uit 1 interrail ticket of ga je voor per bestemming een losse ticket.

 • Interrail tickets: wanneer je niet het gedoe wilt hebben om voor elk traject een losse ticket te kopen is een Interrail ticket ideaal. Let wel op, voor sommige trajecten is het wel van belang dat je je plekje in de trein reserveert. Ondanks je dan al een ticket hebt, komen deze reserveringskosten en extra bij. Interrail tickets heb je in verschillende prijscategorie. De prijs wordt bepaald op basis van het aantal dagen dat jij kan reizen met een trein in een maand.
 • Losse tickets aanschaffen: voor elk traject in Europa kan je een los ticket kopen. Dit ticket koop je op het station waar vandaan je wilt vertrekken. Bij drukke trajecten is het fijn om het ticket een dag eerder al aan te schaffen. Zodat jij zeker bent van een plekje in de trein. Helaas kan je niet altijd zomaar een trein in stappen in Europa, zoals hier in Nederland wel kan. Je koopt een ticket voor één bepaald traject. Wil je wel de flexibiliteit hebben? Dan moet je een flexibel ticket aanschaffen.
 • Reserveer waar het kan je plekje in de trein. Dit voorkomt dat je in het gangpad moet staan tijdens de reis.
 • Kom op tijd aan op het station. Dit geeft je de ruimte om eventueel te zoeken naar het goede spoor en de goede trein.
 • Zorg dat je contant geld bij je hebt, zodat je altijd een treinticket kan kopen bij een automaat. Dit is vooral handig op momenten wanneer het treinloket gesloten is!

De beste tips voor treinreizen door Europa

Websites om te gebruiken om je reis te plannen:

 • Seat61: op deze site kan je van bijna elk traject in Europa op deze site informatie vinden. Over hoe de trein is, hoe laat een trein vertrekt en welke aansluitende trajecten je kan nemen. Dit is misschien wel de beste site over treinreizen in Europa!
 • NS International: via NS International kan je gemakkelijk een traject boeken die vertrekt vanuit Nederland. Bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Italië enzovoort.
 • De lokale website van de treinvervoerder: via een lokale website van de treinvervoerder kan je gemakkelijk online trajecten reserveren in 1 land. Vooral het online reserveringssysteem van de Duitse spoorwegen (Deutsche Bahn) is een fijn systeem waar je snel en eenvoudig een traject kan reserveren, ook een traject waarvan de eindbestemming buiten de Duitse grens is.

Handig om mee te nemen in de trein:

 • Wc papier: het gebeurt nog wel eens dat het wc papier in de trein op is en niet op tijd wordt aangevuld. Eigen wc papier meenemen zorgt ervoor dat jij niet hobbelend in een trein wc zonder wc papier zit!
 • Voldoende eten/drinken: vaak hebben rijtuigen, vooral met langere trajecten, een restauratiewagen. Hier kan je thee, koffie of andere snacks halen. Maar het is altijd fijn om je eigen eten en drinken bij je te hebben.
 • Vochtige doekjes: vochtige doekjes zijn ideaal om even snel je handen schoon te maken. Of om het tafeltje voor de stoelen schoon te maken. Maar wanneer je een langer stuk in de trein zit, zijn vochtige doekjes ook altijd fijn om je even mee te verfrissen.
 • Een (reis)spel: met een (reis)spel kan je de tijd doden tijdens lange trajecten. Kies je voor een (reis)spel met een dobbelsteen? Gooi de dobbelstenen in de deksel van het doosje, zodat je niet de dobbelstenen hoeft te zoeken in de treincoupé. Benieuwd naar de leukste reisspellen? In deze blog zet ik de 16 leukste reisspellen op een rij!
 • Een boek

Grensovergangen

Wanneer je met de trein door Europa gaat reizen is de kans groot dat je met de trein een grens over gaat. Wanneer je binnen de EU reist met de trein, zijn de grensovergangen geen speciaal onderdeel van je reis. De trein gaat zonder stoppen de grens over en vervolgd de reis. Ga je met de trein de EU weer in, de EU uit of een landgrens over? Houdt dan rekening met een grensovergang. Dit houdt in dat de trein stil komt te staan. Daarna komt de grenspolitie langs en neemt je paspoort mee de trein uit. Als passagier moet je blijven zitten in de trein. Afhankelijk van hoe vol de trein is krijg je na gemiddeld 2 uur wachten (kan sneller, kan langzamer gaan) je paspoort weer terug. Wanneer de hele trein is gecontroleerd dan zal de trein zijn reis verder vervolgen. Bij de meeste treintrajecten zit de tijd van de grensovergang wel al berekend bij de totale reistijd.

Meer treinreizen ontdekken?

Lees verder over een reisroute Italië: van noord naar zuid met de trein of kijk hier voor de mooiste Europese treinreis van Bar naar Belgrado.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *