Bij Griekenland denk je al snel aan witte stranden, helder blauw water, heerlijk Grieks eten en de vriendelijkheid van de locale mensen. Klinkt als het ultieme vakantiegevoel. Afgelopen zomer besloot ik om de Cycladen te ontdekken, een eilandengroep in Griekenland. Wat de beste manier is om de Cycladen te bezoeken en welke eilanden je echt niet mag overslaan? Dat lees je hier!

Cycladen, Griekenland

Overtocht van Athene naar Naxos

Wij besloten om al het vervoer van en naar de Cycladen, Griekenland per boot te doen. Dit is een meer duurzamere manier dan van eiland naar eiland vliegen. Lees hier meer tips om bewuster en duurzamer op reis te gaan. Het eerste tochtje met de Ferry zou van Piraeus, de haven van Athene, naar het grootste eiland van de Cycladen, Griekenland te gaan, Naxos. We hadden gekozen om de boot van half 8 te nemen. Dan zouden wij na een tochtje van 5 uur op Naxos aankomen. Vandaar wat wij al om half 7 met slaap in onze ogen in de haven stonden en de ferry op konden. Zoals gezegd kwamen wij na 5 uur op zee en een korte stop op Paros aan in de haven van Naxos.

Tip: Vooraf hadden wij al via deze site tickets gekocht. Deze hoefde alleen nog maar een dag voor vertrek op te halen in de haven. Op deze manier ben je zeker van een plekje op de ferry. Vooral in de zomermaanden kunnen de ferry’s erg vol met mensen zitten.

Eerste indruk van Naxos

Langzaam liep de ferry leeg en met de stroom mee liepen wij de haven van Naxos in. Om ons heen kijkend zagen wij al witte en blauwe bootjes dobberend in het heldere blauwe water. Het aanzicht van Chora (Naxos stad) bestond uit allemaal witte huisjes tegen de bergen aan. Ook zagen wij al de ruïnes van de Appollon, waar alleen nog de deur van duidelijk aanwezig is. Deze poort heet de Portára en is gigantisch groot.

Verblijf tip: Wij verbleven net aan de rand van Chora aan de Saint George baai, in het Saint George Hotel. Vanaf ons balkon hadden wij uitzicht op de baai en met 10 stappen lopen liepen wij het strand op.

Chora, de hoofdstad van Naxos.

Chora heeft een lange straat (Protopapadaki) langs het water, lopend vanaf de haven verder langs de kustlijn. Langs deze weg vind je veel verschillende restaurantjes en winkeltjes. Wil je iets meer rustig eten, dan kan je beter kiezen voor de zijstraatjes achter de hoofdstraat. Wel heb ik aan deze vooral ‘s avonds drukke straat de lekkerste gyros van het hele eiland gegeten, bij Yasoufvlaki. Een soort Griekse snackbar, lekker en snel eten.

Daarnaast heeft Chora een oude stad, smalle straatjes vol met Griekse souvenirs winkeltjes, verscholen restaurantjes waar je een stuk rustiger kan eten en een Venetiaans kasteel in de oude stad. Nog smallere witte straatjes en huisjes binnen een prachtige stadsmuur.

Tip: loop iets verder door dan de drukke straatjes met souvenirs winkels. Deze straten zijn net zo prachtig, maar een stuk rustiger.

Als laatste kan je doorlopen naar de poort Portára van de nooit afgemaakte tempel van Apollon. De wandeling is prachtig hier naar toe en vergeet vooral niet af en toe achterop te kijken naar het uitzicht die je hebt op Chora. Allemaal witte huisjes tegen de berg aan gebouwd. Bij de poort Portára kan je heel mooi de zonsondergang zien, maar dan zit je in de zomer wel tussen vele andere toeristen. Wij hebben ook een keer de zonsondergang bekeken bij de Saint George baai, deze is net zo mooi en een stuk rustiger.

Roadtrip over Naxos

Omdat Naxos een groot eiland is, is een auto huren voor een dag sterk aan te raden. Via de eigenaar van het hotel stond de volgende dag een kleine auto voor de deur. Echter is het verstandig om voor een kleine auto te gaan, de straatjes in Chora zijn smal! Wij besloten om meer richting het binnenland te rijden. Tijdens het rijden zijn de uitzichten prachtig naarmate je steeds hoger komt.

Onze eerste stop was Chalki, een klein authentiek Grieks dorpje waar de bekende sterkte citroenlikeur wordt gebrouwen. Als tweede stop reden wij naar Apiranthos, een bergdorpje op 550 meter hoogte. Wederom met smalle straatjes en prachtige uitzichten over het eiland. Als laatste besloten wij naar de andere kant van het eiland te rijden om daar de standen te ontdekken. Zoals verwacht weer blauw helder water en witte stranden.

Bezoek aan Koufonisia

Op de laatste dag besloten wij weer een ferry te pakken, nieuwsgierig naar een ander eiland op de Cycladen. De tickets voor deze ferry hebben wij op Naxos zelf gekocht bij een ticketverkooppunt. Weer vroeg in de ochtend liepen wij naar de haven, om daar op de ferry te stappen naar Koufonisia. In een klein uurtje kwamen wij aan op Koufonisia. Dit eiland is een stuk kleiner dan Naxos en daarmee ook een stuk rustiger. Eerst hebben wij lekker door het stadje (Panagia) gewandeld. Weer met witte straatjes en witte huizen en een stuk rustiger. Nadat wij Panagia hebben bezocht zijn wij doorgelopen naar het strand, Fanos Beach. Daar hebben wij een hele middag onder een olijfboom genoten van de zon en de zee.

Aanrader om naar de Cycladen in Griekenland te gaan?

Samenvattend is het zeker een aanrader om naar de Cycladen, Griekenland te gaan. Wij verbleven vier nachten op Naxos. Maar als wij meer tijd hadden gehad hadden wij zeker meer eilanden met de ferry bezocht. Nu hebben wij alleen het eiland Koufonisi bezocht. Het is ook mogelijk om vanaf Naxos naar Santorini te gaan, helaas op de dagen dat wij er waren vertrok er geen ferry naar Santorini. Dus dit is het uitzoeken vooraf zeker waard! Reizen met de ferry tussen de eilanden is een fijne en rustige manier om te doen. De prijzen van een ticket variëren tussen 35 tot 90 euro. Dit ligt aan de keuze die je maakt voor een snelle of een normale boot en je bestemming.

Meer over Europa?

Lees hier 7 tips en activiteiten voor een stedentrip Athene of kijk hier voor de prachtige oude stad Dubrovnik in Kroatië.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *