Op maar anderhalf uur vliegen van Amsterdam ligt Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk. De stad bestaat uit paleizen, statige gebouwen en nog meer pracht en praal. En dit allemaal nog origineel, want Wenen is nauwelijks door oorlogen beschadigd geraakt. Een stad van de opera, koffiehuizen en de Wiener Schnitzel. Ik vertel in deze blog welke dingen je niet mag overslaan tijdens jouw stedentrip naar Wenen!

Verblijf tip Wenen

Wij verbleven tijdens onze stedentrip naar Wenen drie nachten in Hotel Fabrik Wenen. Dit hotel ligt net buiten het centrum van Wenen, maar vlakbij een metrohalte vanaf waar je in 10 minuten in het centrum bent. In Wenen kan je 24, 48 of 72 uur een kaartje kopen voor het openbaar vervoer. Op deze manier kan je gemakkelijk de hele stad door reizen.

Wat te doen in Wenen?

#1 Dwaal langs paleizen, de opera en nog meer statige gebouwen

In het centrum van Wenen staan de meest prachtige gebouwen, een grote winkelstraat, paleizen, de opera, musea en prachtig aangelegen parken om deze gebouwen heen. Rondom deze gebouwen is de Ringstraße aangelegd. Wanneer je het wandelen een beetje zat ben kan je ook in de tram stappen. Kies tram 1, 2, 71 of D en deze rijdt je dan over de Ringstraße. Kies een mooi plekje aan het raam en geniet van het uitzicht. Er rijdt ook een speciale Vienna Ring tram voor toeristen. Deze is alleen een stukje duurder dan het normale openbaar vervoer.

Boek hier tickets voor Slot Belverdere in Wenen

#2 Het pretpark Prater, Wenen

Prater is een groot park met daarin gelegen een soort pretpark. Hier staat het oudste nog werkende reuzenrad van Europa uit 1873, een iconisch toonbeeld van de stad. Maar daarnaast door het hele park heen allemaal verschillende achtbanen, schietbanen, kartbanen, snoepkramen en nog veel meer. Let wel op, het park zelf is gratis. Je moet voor elke attractie afzonderlijk betalen. Rondom het pretpark is er een prachtig en een groot park aanwezig, waardoor je heerlijk kan wandelen. Weliswaar kan het zo zijn dat in de winter niet alle attracties open zijn. Wij waren er in de winter en een deel van de attracties (achtbanen) waren gesloten, maar ook een groot deel was gewoon open.

#3 Wiener schnitzel eten

Wist je dat Wenen de stad is waar de Wiener schnitzel vandaan komt? Een stedentrip in Wenen kan dus niet zonder het eten van een echte Wiener! Daarvoor kun je het beste naar een Beisl gaan, dit is een soort Weens luxe eetcafe waar je traditioneel Weens kunt eten. Wij gingen naar Glacis Beisl. Het is wel zo dat het eten in een Beisl erg populair is, dus reserveren vooraf is wel noodzakelijk. Wij hadden niet gereserveerd, maar wij namen genoeg met een plekje aan de bar. Zodat wij toch de echte Wiener schnitzel konden proeven!

Boek hier alvast een ticket voor de hop-on hop-off bus in Wenen incl. wandelroutes

#4 Cultuur opsnuiven op de markt van Wenen

Iets verder buiten het centrum ligt de Naschmarkt. Een grote markt gelegen langs een straat met wederom prachtige gebouwen. Alles is hier te koop, van groente, fruit, lokale lekkernijen tot souvenirs. Op de zaterdagmiddag is de markt trouwens erg druk, dus wil je de markt bezoeken kies dan een ander tijdstip uit, zodat je in meer rust de markt kan bezoeken.

#5 De Tiergarten Schönbrunn

De Tiergarten Schönbrunn is een van de oudste dierentuinen die nog voor bezoekers toegankelijk is. En deze dierentuin ligt in de voormalige tuinen van het voormalig keizerlijk paleis Schönbrunn. De dierentuin is een grote dierentuin met een variatie aan dieren. De dierentuin zelf is prachtig ingericht en vooral de oude gebouwen zijn mooi onderhouden! Rondom de dierentuin zijn er nog meer tuinen van het voormalig paleis Schönbrunn aanwezig. Deze tuinen zijn echt bizar groot. En wanneer je het paleis bezoekt sta je versteld van hoe ongelofelijk groot dit paleis is!

#6 De bekende koffiehuizen van Wenen

Wenen staat bekend om zijn koffiehuizen waar je de heerlijkste taarten kunt eten en Wiener Melange kunt drinken. De koffiehuizen zijn nog in originele authentieke staat. Het voelt aan alsof je in een museum een koffie zit te drinken. Vooral het ontspannen genieten staat centraal in zo een koffiehuis en dat is natuurlijk ook weleens nodig tijdens je stedentrip naar Wenen!

Wij kozen ervoor om naar Café Central te gaan. Hou er wel rekening mee dat er kunnen wachtrijen zijn. Wij gingen hier rond 11 uur naar binnen en hadden een vrij korte wachtrij, maar we zagen de rij rond 12 uur een flink stuk langer worden. Kortom, plan dit bezoek vroeg in de ochtend of houdt rekening met een eventuele wachttijd.

#7 Uitstapje naar Bratislava, Slowakije

Vanaf Wenen is het maar een uurtje met de trein naar Bratislava, de hoofdstad van Slowakije. Voor 16 euro kan je op Wien Hauptbahnhof een retourticket kopen naar Bratislava. Ook mag je in Bratislava onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer wanneer de dit retourticket hebt geboekt. Dus vroeg in de ochtend stonden wij op het station en een uurtje later stapte wij uit in Slowakije, Bratislava. Deze stad heeft ons echt verbaasd. Ook in deze stad zijn vele authentieke gebouwen aanwezig. Weliswaar iets minder netjes onderhouden dan in Wenen, maar dit gaf ook weer een bepaalde sfeer.

Wanneer je door de straten van Bratislava loopt valt meteen het kasteel op die wat hoger op een heuvel ligt. Vier witte torens zijn duidelijk zichtbaar, het kasteel van Bratislava. Vanaf het kasteel heb je ook een prachtig uitzicht over de stad zelf. De klim naar het kasteel toe is een korte klim en is goed te doen!

Interessant feitje: als je goed kijkt in de gebouwen van Bratislava zijn zwarte ronde kogels hier en daar aanwezig. Dit zijn kogels die Napoleon tijdens de oorlog heeft afgevuurd. 

Samengevat heeft Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk veel te bieden. Wij hadden vier hele dagen in Wenen en dit was ruim voldoende om de stad zelf en Bratislava te ontdekken. Maar als je alleen een weekend hebt, dan heb je ook voldoende tijd om de bovenstaande tips zonder Bratislava te bezoeken.

Meer over stedentrips in Europa?

Lees hier 7 tips en activiteiten voor een stedentrip in Athene of kijk hier voor 5 tips en activiteiten voor een stedentrip in Lissabon

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *