Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. Een stad dat vol verhalen zit en nog niet zo vaak aangedaan wordt tijdens een stedentrip. Sofia is een stad vol met leuke straatjes, prachtige gebouwen, verhalen en is omgeven door veel natuur. Sofia is een stad waarin je alle verschillende religies terug kan vinden. En ook nog een communistisch verleden heeft. Deze stad heeft een bijzondere geschiedenis. Daarnaast is Sofia een goedkope stad om op stedentrip te gaan. Kortom Sofia een goede uitvalsbasis voor een stedentrip. Wij zetten de 8 leukste tips en activiteiten voor je op een rijtje voor een stedentrip in Sofia.

Praktische informatie voor je stedentrip Sofia

Vanaf Amsterdam kan je met het vliegtuig in 2,5 uur directe vlucht naar Sofia vliegen. Vanaf het vliegveld kan je met de bus naar het centrum van Sofia, hier doe je een uur over. Wil je een snellere route naar de stad? Dan moet je vanaf het vliegveld een taxi nemen. Deze brengt je tussen de 20 tot 30 minuten naar het centrum van Sofia. Wil je liever niet met het vliegtuig naar Sofia komen? Lees hier een treinroute vanaf Belgrado, Servië naar Sofia. Een waanzinnige treinroute die je midden in het centrum van Sofia brengt.

In Bulgarije wordt er nog niet betaald met de euro. De munteenheid Lev is het betaalmiddel. Zorg ervoor dat je tijdens je stedentrip in Sofia altijd wat contant geld op zak heb. Vele mogelijkheden om te pinnen bij winkels en restaurants heb je niet altijd.

Bekijk hier de mooiste hotels van Sofia

8x tips & activiteiten voor een stedentrip Sofia

#1 Bezoek de Alexander Nevski-kathedraal

De Alexander Nevski-kathedraal is de mooiste kathedraal van de stad. Deze kathedraal is ook echt het toonbeeld van de stad. De kathedraal heeft een Bugaars-Orthodoxe achtergrond en dat zie je terug in de bouwstijl. Wanneer je de kathedraal binnen gaat verwacht je veel kleur, net als de buitenkant. Maar van binnen is de kathedraal donker en vol details. Bezoek je op een warme zomerdag Sofia? Dan is het in deze kathedraal heerlijk koel en kan je even afkoelen.

#2 Wandel over de Eagles Bridge

De Eagles Brigde is de brug die over de Perlovska-rivier loopt midden in het centrum van Sofia. De brug is versierd met beelden van adelaars. Deze adelaars die staan op de pilaren bij de brug staan voor de vrijheid. Deze brug was vroeger de toegangsweg naar het oude stadscentrum van Sofia. Maar vooral is deze brug een statige en belangrijke brug en wanneer je naar het centrum wandel ga je deze brug over. Blijf vooral even stilstaan op deze brug om de details in je op te nemen van deze brug.

#3 Bezoek de oudste moskee van Europa, Banya Bashi Moskee

Wist je dat in Sofia de oudste moskee van Europa staat? Dat is de Banya Bashi Moskee. Vlakbij deze moskee vind je ook de belangrijkste Synagoge van de stad en de Sint-Jozefkathedraal. Kortom, in dit stukje Sofia zie je duidelijk rijke religieuze geschiedenis. De Banya Bashi Moskee is te bezoeken en wanneer je de mogelijkheid hebt is dat zeker de moeite waard. Buiten de gebedstijden om is deze moskee gratis te bezoeken, ook vrouwen mogen deze moskee bezoeken.

#4 Geniet van de natuur bij de Vitosha bergen

Wil je even de stad ontsnappen? Dan is een hike in het natuurpark rondom de Vitosha bergen. Het natuurpark van de Vitosha bestaat uit 10 verschillende bergtoppen, groene natuur, watervallen en unieke uitzichtpunten waar vandaan je een mooi uitzicht heb op de stad Sofia. Een hike in het Vitosha gebergte is ook sterk aan te raden wanneer je even de hitte in de stad wil ontsnappen in de zomermaanden. Er zijn verschillende wandelroutes die goed zijn aangegeven met bordjes. Je kan een wandelroute kiezen die het beste bij je past. Wanneer je een hike gaat maken, zorg ervoor dat je voldoende water mee hebt.

Er zijn verschillende manieren om bij het natuurpark Vitosha te komen. Zo kan je er een taxi naar toe nemen, maar het natuurgebied is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer. Welke bus je moet pakken ligt een beetje aan het startpunt van de hike die je wel maken. Maar de bussen 122, 66, 64 en 63 brengen je in de buurt.

#5 Ontdek de oude Romeinse ruïnes in de stad

Wist je dat onder de stad Sofia verschillende ruïnes te vinden zijn van een vroegere Romeinse stad. Over deze ruïnes is de stad opnieuw gebouwd. Maar tijdens het bouwen van metro tunnels kwamen deze ruïnes weer aan het daglicht. Een deel van de oude stad Serdika is nu te bewonderen. Hiervoor moet je uitstappen bij metrohaltes Serdika en Serdika II. Welke halte je moet hebben is afhankelijk van de metrolijn die je neemt.

#6 Ga mee met een Free Walking tour

Wil je de stad Sofia ontdekken aan de hand van een local guide? Loop dan mee met een Free Walking tour van Free Sofia Tour. Aan de hand van een goed sprekende local guide word je in ongeveer 2 uur langs de leukste plekjes van de stad gebracht. Tijdens deze tour krijg je ook verschillende weetjes te weten over de stad en krijg je meer inzicht in hoe het is om in Sofia te wonen. Aan het einde van de tour kan je de local guide een fooi geven als je de tour leuk vond. Maar dit hoeft niet. En vergeet vooral niet aan de local guide te vragen wat zijn/haar favoriete plekjes zijn om te eten. Dit levert vaak pareltjes van restaurants op om lekker te eten. Op de website van Free Sofia Tour vind je de actuele informatie waar en hoe laat een Free Walking Tour start.

#7 Bezoek een van de bijzonderste kerken van de stad, Sint-Joriskerk

De stad Sofia heeft een langere periode onder een communistisch bewind gezeten. De communistische invloeden kom je tijdens je stedentrip Sofia door de gehele stad heen. Maar deze is het meest zichtbaar bij de Sint-Joriskerk. In een communistische staat is er minimaal ruimte voor religie. Deze kerk is daarom volledig omringt door hoge statige, van oorsprong communistische gebouwen. Op deze manier was de kerk voor de bevolking van Sofia nauwelijks zichtbaar meer. Nu is deze kerk een bijzondere plek om te bezoeken. Tussen de hoge, strakke gebouwen bevindt zich een beeldschone kerk. Een tastbare herinnering aan het communistisch verleden is deze kerk.

#8 Het Nationaal theater Ivan Vazov

Het Nationaal theater van Ivan Vazov van Sofia is een van de belangrijkste theatergebouwen van het land Bulgarije. Vanaf de buitenkant is het gebouw mooi vol details en gelegen aan een stadspark. Nieuwsgierig naar de binnenkant van het theater? Daarvoor moet je een voorstelling bijwonen!

Meer over stedentrips in Oost-Europa?

Lees verder over een stedentrip naar Boedapest, Hongarije of kijk hier voor een stedentrip naar Boekarest, Roemenië

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *