Rome, de hoofdstad van Italië is prachtige grote stad die zich perfect leent voor een stedentrip. Een stad waarin elke hoek van de straat een bijzonder verhaal uit de geschiedenis heeft en vol indrukwekkende gebouwen staat. Daarnaast is Rome ook een stad waar je heerlijk kunt eten, drinken en winkelen. Kortom, de perfecte bestemming voor een stedentrip. In deze blog deel ik de 8 meest populaire bezienswaardigheden in Rome die je niet mag missen.

Bekijk hier de mooiste hotels van Rome

Trevi Fontein Rome Italië

Lees ook onze insider tips om te doen in Rome buiten de toeristische trekpleisters om.

8x Bezienswaardigheden in Rome

#1 Het Colosseum

Een bezoek aan het Colosseum is een must als je naar Rome gaat. Het Colosseum is het oude stadion waar vroeger gladiatoren vochten met dieren en andere mensen. Het Colosseum is een historisch meesterwerk wat betreft de architectuur. En er staat nog redelijk wat overeind van de Arena, ook nadat er niet altijd goed qua onderhoud voor het Colosseum is gezorgd.

De buitenkant van het Colosseum is indrukwekkend. Je ziet een deel van de buitenkant wat gerenoveerd is en een deel wat nog meer authentiek is. Daarnaast is het ook mogelijk om het Colosseum in te gaan. En eigenlijk moet je dit wel doen. Van te voren kan je online een kaartje reserveren met een tijdvak wanneer je naar binnen mag. Eenmaal binnen ervaar je een klein beetje hoe indrukwekkend de Arena vroeger moet zijn geweest. Echt het bezoeken waard!

Boek hier een combiticket voor het Colosseum, Forum Romanum en de Palatijn

#2 Forum Romanum

Wanneer je een ticket voor het Colosseum koopt, krijg je daar ook meteen een bezoek bij aan het Forum Romanum erbij. Dit is een omgeving waar nog duidelijk restanten te zien zijn van een Romeins dorp. Denk aan overblijfselen van ouder tempels en oude regeringsgebouwen, maar ook aan restanten van huizen. Het Forum Romanum is goed onderhouden en ook erg groot met een mooie omgeving.

Wanneer je het Forum Romanum bezoekt, vergeet dan niet om helemaal naar boven te gaan! Vanaf daar heb je een indrukwekkend uitzicht over het Forum Romanum en krijg je ook het beste beeld van hoe het dorp er in de Romeinse tijd uit gezien heeft.

#3 De prachtige oudste Romeinse tempel: het Pantheon

Het Pantheon is een van de meest indrukwekkendste gebouwen en bezienswaardigheden in Rome. Het Pantheon was in het Romeinse Rijk een tempel. Deze tempel is tot de dag van vandaag in goede staat bewaard gebleven. Mede omdat deze tempel lang en nog steeds wordt gebruikt als een kerk. Het Pantheon bijna helemaal in zijn originele staat gebleven. Alleen zijn er marmeren beelden aan de voorkant van het gebouw verdwenen. Je kan het Pantheon gratis bezoeken en een bezoekje aan de binnenkant is het zeker waard. Het dak is prachtig en in het midden zit een gat. Dit was de vroegere oplossing voor een lamp en zorgde voor verkoeling tijdens de warmere periodes.

Boek hier een rondleiding van 35 minuten door het Pantheon met audiogids

Daarnaast is de omgeving rondom het Pantheon ook erg mooi. Voor het Pantheon is een prachtig pleintje. Wanneer je vanaf het plein heb je toegang tot smalle, kleine en typisch Italiaanse straatjes met heerlijke ijssalons gevestigd. Loop bijvoorbeeld even langs Gelateria Della Palma voor een ontelbare keuze aan ijs en misschien wel het lekkerste ijs van heel Rome!

#4 De Spaanse trappen en omgeving

Spaanse trappen in Italië? Het klinkt misschien gek, maar toch is dit een van de meest populaire bezienswaardigheden in Rome. Deze trappen verbinden de Spaanse Ambassade met de stad, en ook de omgeving rondom de Spaanse trappen is prachtig. De trappen zijn goed onderhouden en let op, je mag niet eten op de trappen. Er is veel politie aanwezig om deze regel te controleren.

Aan de voet van de trappen is een plein te vinden met een fontein in de vorm van een schip, de Fontana della Barcaccia (de fontein van de lelijke boot). Wanneer je helemaal tot bovenaan de Spaanse trappen loopt kom je uit bij de Trinità dei Monti, een mooie oude kerk. Een mooi pluspunt: vanaf hierboven heb je ook een prachtig uitzicht over Rome!

#5 De Trevi Fontein

Vlakbij de Spaanse trappen is de bekendste en grootste fontein van Rome te vinden, de Trevi Fontein. De Trevi Fontein is tegen de achterkant van een gebouw aan gebouwd en staat bekend om de muntjes die toeristen erin gooien voor geluk. De Trevi Fontein is te vinden aan een klein pleintje, het Piazza di Trevi. Gezien de populariteit van de fontein is het aan te raden om vroeg op te staan om de Trevi Fontein rustig te kunnen bekijken. In de avond is de Trevi Fontein mooi verlicht, dus even langslopen in de avond is ook zeker de moeite waard!

#6 Vaticaanstad: het kleinste land ter wereld

Binnen Rome is nog een ander land te vinden, namelijk Vaticaanstad. Het Vaticaan is de thuisbasis van de Italiaanse Paus en de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Vaticaanstad bestaat uit een aantal prachtige kerken, waarvan de Basiliek di San Pedro de bekendste kerk is. Wil je deze kerk bezoeken? Denk er dan wel aan dat je zowel als man en als vrouw gepast gekleed moet zijn. Dit betekend een lange broek of rok en geen blote schouders. Verder is het Vaticaan omgeven door hoge stadsmuren.

Boek hier een ticket voor het Vaticaan Musea & de Sixtijnse Kapel

#7 Zonsondergang over Rome bekijken vanaf het Piazza Garibaldi Gianicolo

Wil je het mooiste uitzicht over Rome zien tijdens zonsondergang? Dan moet je naar het Piazza Garibaldi Gianicolo. Dit is een prachtig park, hoger gelegen in de stad. Vanaf het punt Janiculum heb het allermooiste uitzicht over de stad. Ga tijdens de zonsondergang lekker op het muurtje zitten tussen de locals met een biertje en wat lekkers. Gegarandeerd een fijne start van je avond en een bijzondere afsluiter na een dag vol bezienswaardigheden in Rome.

#8 De Engelenburcht (Castel Sant’Angelo)

De Engelenburcht of ook wel Castel Sant’Angelo genoemd is een prachtig gebouw gelegen aan de rivier de Tiber. De Engelenburcht is een kerk met een grote waarde binnen het katholieke geloof. Omdat het gebouw ook wat hoger ligt heb je ook een prachtig uitzicht over de rivier en de stad. Ook zie je de Engelenburcht regelmatig wanneer je door de stad loopt of over de bruggen de rivier passeert. Echt een iconisch gebouw in de stad en de laatste van de bekendste bezienswaardigheden in Rome.

Bonus tip!

Helemaal zin om nu naar Rome te vertrekken? Dan heeft Jennifer van JustbyJennifer de perfecte uitvalsbasis in Rome voor je gevonden. Fourheads Private Suites in Rome is de hotel hotspot in Rome.

Meer over stedentrips in Italië?

Lees verder over een stedentrip naar Milaan of kijk hier voor alles over een stedentrip naar FlorenceBooking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *