Porto, de tweede grote stad van Portugal en het kleine zusje van de hoofdstad Lissabon. Maar zeker niet minder leuk! Porto is perfect voor een stedentripje! Porto is een compacte stad, waardoor alles goed te lopen valt. Daarnaast ligt de stad aan de rivier de Douro, wat vooral in de zomermaanden een extra speciale sfeer geeft aan de stad. Dompel je tijdens een stedentrip in Porto onder de lekkerste Port wijnen, geniet van de verse visvangst vanuit de haven van Porto en sta bij elk gebouw even stil om de Azulejos (beschilderde tegels) op de gebouwen te kijken. Nieuwsgierig geworden naar nog meer leuke tips & activiteiten voor een stedentrip in Porto? Lees dan verder!

Porto Portugal

Hoe kom je in Porto?

Vanaf Amsterdam kan je met verschillende vliegtuigmaatschappijen met een vlucht van 2,5 uur vliegen naar Porto. Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Porto kan je gemakkelijk met de paarse metro lijn (lijn E) naar het centrum van Porto reizen. Voorafgaand kan je voor 1,20 een ov kaart kopen. Gooi dit kaartje niet weg! Dit is een kaartje die je elke keer kan opladen. Op deze ov kaart kan je elke keer een ticket opladen bij de automaat. Een ritje met de metro kost ongeveer 1,40, afhankelijk van de hoeveelheid zones die je moet rijden.

Waar te verblijven in Porto?

Wil je tijdens je stedentrip in Porto centraal verblijven? Op loopafstand van de leukste dingen? Maar niet midden in de drukte? Dan is Hotel Carrís Porto Ribeira de perfecte uitvalsbasis voor je!

Bekijk hier meer toffe hotels in Porto

8x de leukste activiteiten tijdens een stedentrip Porto

#1 Loop langs de kade en geniet van het uitzicht over de stad + brug

Dwars door de stad Porto loopt de rivier de Douro. Langs deze rivier vind je de leukste terrasjes met onder andere uitzicht op de Luis 1 brug. In de warme zomermaanden kan je heerlijk langs de kade zitten om verkoeling te zoeken. Maar je kan ook langs de kade genieten van een zonsondergang, met een koud drankje in je handen. Helaas zijn de terrasjes aan de kade wel een stukje duurder dan in de rest van Porto. Maar dan krijg je wel een van de mooiste uitzichten van de stad erbij!

Een klein weetje: de stad Porto bevindt zich aan de noordelijke kant van de rivier de Douro. Steek je de Luis 1 brug over naar het zuiden, dan kom je in een nieuwe stad terecht. Namelijk Gaia. Wanneer je de brug oversteekt zal je dit helemaal niet merken en heb je het idee dat je nog steeds in dezelfde stad blijft. Maar toch is de rivier wel degelijk een stadsgrens tussen Gaia en Porto.

#2 (Vr)eet je vol met Pastel de Nata’s

Een van de bekendste zoetigheden uit Portugal is een Pastel de Nata. Door heel Porto zijn er verschillende bakkertjes te vinden waar je een Pastel de Nata kan eten. Ik heb een paar leuke en lekkere bakkertjes hieronder voor je op een rijtje gezet:

#3 Spot de mooiste gekleurde tegeltjes op de gebouwen

Vele huizen in Portugal hebben een gekleurd tegeltje met een verschillend patroon op de gevel, ook wel Azulejos genoemd. Elk gebouw heeft weer net een ander vormpje, patroontje en kleur. Andere gevels vertellen door middel van de Azulejos juist een heel beeldend verhaal. Deze gekleurde tegels geven de stad Porto een kleurrijke en vrolijke uitstraling. Op zoek naar de mooiste plekjes met Azulejos? Loop dan langs de volgende gebouwen:

#4 Maak een ritje met een authentiek trammetje

Dwars door de stad Porto rijden gele authentieke trammetjes. Wil je een ritje maken in dit trammetje? Dan kan je in de tram zelf een kaartje kopen. Een enkeltje kost 3,50 euro en een retourtje kost 6,00 euro. Je hebt 3 verschillende tramlijnen die door Porto rijden. Lijn 1 brengt je helemaal van het centrum van Porto naar het strand. Lijn 18 en 22 blijven meer in het centrum van Porto. Wil je de routes van de trams goed bekijken? Dan vind je hier de link naar de tramroutes van Porto en verder informatie over de tram.

#5 Geniet van de prachtige zonsondergang

In Porto kan je genieten van een waanzinnig mooie zonsondergang over de stad. Langzaam zie je de zon ondergaan, de kleurrijke huizen oranje kleuren en de laatste zonnestralen weerkaatsen in het rivierwater. Er zijn verschillende plekken om te genieten van de zonsondergang. De meeste mensen kiezen ervoor om op de Luis 1 brug de zonsondergang te bekijken, maar vanaf het punt Miradouro do Infante heb je ook een waanzinnig uitzicht op de zonsondergang. Maar ook vanaf het klooster Mosteiro da Serra do Pilar heb je een mooi uitzicht over de zonsondergang. Durf je wat meer off road te klimmen voor een fijn plekje voor de zonsondergang? Dan kan je naar ‘Kittie rock point‘ klimmen.

#6 Ga op jacht naar de mooiste kathedralen in de stad

Door de hele stad Porto vind je de mooiste kathedralen. De ene is nog mooier dan de andere. Vele van de kathedralen kan je ook naar binnen, en de binnenkant is soms nog mooier dan de buitenkant!

  • Sé do Porto. Deze kathedraal bevindt zich boven op een heuvel, waardoor je deze kathedraal vanuit verschillende punten van de stad kan zien. Voor 3 euro kan je een kaartje kopen, daarmee kan je de kathedraal in en het klooster. Wil je een mooi uitzicht over de stad? Dan moet je de toren beklimmen!
  • Capela das Almas. Aan de buitenkant vind je een van de mooiste Azulejos van de stad.
  • Igreja de Santo Ildefonso
  • Igreja do Carmo. Deze kathedraal bevindt zich in het midden van de stad, vlakbij deze kathedraal kan je opstappen in een trammetje.
  • Iglesia de los Clérigos. Deze kathedraal heeft een van de hoogste torens van de stad.
  • Igreja Monumento de São Francisco. Deze kathedraal heeft een van de mooiste binnenkanten. De binnenkant van deze kathedraal is volledig in het goud versierd.

#7 (Ver)dwaal door de smalle straatjes

Een van de leukste dingen om een stad te kennen, is de gaan dwalen door de smalle straatjes van de stad. Porto heeft genoeg smalle en steile straatjes in het oude centrum om te ontdekken. Door te lopen door deze straatjes heb je de volgende dag gegarandeerd spierpijn. Vooral de straatjes in de wijk Largo da Pena Ventosa zijn fijne straatjes om door heen te dwalen. Tijdens het dwalen door deze smalle straatjes vind je in elk staatje een nieuw bakkertje, terrasje of een lokaal winkeltje. Neem je tijd en dwaal zo lang je kuiten het aan kunnen door de straatjes.

#8 Probeer de beste Port

De beste plek om Port wijn te drinken is in Porto! Kortom het drinken van een glas port is een must do tijdens een stedentrip in Porto. In elk willekeurig restaurant hebben ze een wijnkaart en schenken ze Port. Maar het leukste (en lekkerste) is een Port proeverij. Tijdens zo een proeverij maak je kennis met allemaal verschillende soorten Port wijnen. Er zijn in en rondom Porto verschillende Porthuizen waar je een proeverij en een rondleiding kan krijgen. Hieronder een aantal porthuizen voor je op een rij:

Meer lezen over Portugal?

Lees verder om de leukste hotspots in Lissabon te ontdekken of kijk hier voor meer leuke tips tijdens een stedentrip naar Lissabon

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *