Leuven is een goede bestemming voor een stedentrip waarin de cultuur van België centraal staat. De stad is rondom een aantal kerken gebouwd, bestaand uit verschillende hofjes en smalle straatjes. Er zijn genoeg plekken waar je neer kan strijken voor een goed glas Belgisch bier, want bourgondisch genieten kunnen ze daar wel! Leuven is een echte studentenstad en dit zorgt ervoor dat er altijd wat te beleven valt. Kortom, een perfecte bestemming voor een stedentrip. Ik zet de leukste activiteiten en bezienswaardigheden voor een stedentrip Leuven voor je op een rij.

Praktische informatie:

Vanaf Amsterdam is het ongeveer 2,5 uur rijden en dan sta je midden in het centrum van Leuven. Wil je liever meer duurzamer reizen? Dan kan je vanaf Amsterdam Centraal station de trein pakken. Helaas is er geen rechtstreekse trein naar Leuven, maar met een overstap in Antwerpen ben je tussen 2,5 tot 3 uur midden in het centrum van Leuven. Vlakbij het station en op loopafstand van het centrum verbleven wij in het Park Inn by Radisson hotel Leuven.

Bekijk hier alle mooiste hotels in Leuven

8x tips voor een stedentrip Leuven

#1 Groot Begijnhof

Wat de naam al zegt, is het Groot Begijnhof een hof met meerdere smalle straatjes. Groter dan de meeste Begijnhofjes die je in Belgische steden vindt. De straten zijn betegeld met smalle klinkers en de kleine huisjes zijn allemaal rondom een oude kerk gebouwd. Het verzoek is om hier in stilte rond te wandelen, uit respect voor de bewoners. Door deze stilte heerst er in dit Groot Begijnhof een rust. Dwaal zeker rond door de smalle straatjes en geniet van de kleine tuinen die verstopt zitten in het Groot Begijnhof.

#2 Klein Begijnhofje

Naast het Groot Begijnhof vind je in Leuven een Klein Begijnhof. Dit Begijnhofje bestaat uit 1 lange straat omgeven met blauw/witte huisjes. Het is een smalle straat waarin je dezelfde klinkers op de straat vindt als in het Groot Begijnhof. De sfeer in deze straat is geheel anders dan het Groot Begijnhofje, maar is zeker even bijzonder om door heen te lopen.

#3 Bezoek de Kruidtuin

De Kruidtuin is een botanische tuin waar je een grote variatie van bloemen, planten en bomen kan vinden. De Kruidtuin is goed onderhouden en past goed in een stedentrip in Leuven. Je ontsnapt in de Kruidtuin even de drukte van de stad en je bent even in de natuur. De Kruidtuin is een grote tuin waar je lekker kunt wandelen en verschillende flora kan ontdekken. Maar vergeet zeker niet om af en toe op een bankje neer te strijken en even te genieten van de rust om je heen.

#4 Loop langs het bekende Stadhuis

Het Stadhuis van Leuven is misschien wel het bekendste Stadhuis van België. Het Stadhuis is vanaf de buitenkant goed onderhouden en je vindt in elk hoekje van het gebouw een ander detail. In totaal is de buitenkant versierd met 236 verschillende beelden. Kortom is de buitenkant van het Stadhuis indrukwekkend. Daar in tegen is de binnenkant van het Stadhuis ook zeker het bezoeken waard. Om het Stadhuis te bezoeken moet je je aanmelden voor een georganiseerde rondleiding. Tijdens deze rondleiding wordt je door een klein deel van het Stadhuis rondgeleid en krijg je wat meer inzicht in de geschiedenis van de stad Leuven.

#5 Bezoek het Universiteitsgebouw van Leuven

Leuven staat bekend als een studentenstad en in deze stad is een van de mooiste en oudsten universiteitsgebouwen te vinden van Leuven. In het Universiteitsgebouw van Leuven bevindt zich een grote bibliotheek die je ook kan bezoeken. Deze Universiteitsbibliotheek is authentiek en heeft een bijzondere sfeer. Deze bibliotheek wordt tot de dag van vandaag nog door studenten en bewoners van de stad gebruikt.

#6 Geniet van een biertje op de Oude Markt

De Oude Markt in Leuven wordt ook wel eens benoemd als een van het grootste terras van België. Langs de Oude Markt vind je rijen met kroegen waar je heerlijk vers getapt Belgisch bier kunt drinken. Wanneer je op het terras zit heb je een fijn uitzicht op de oude gevelhuisjes die je door de gehele stad vindt. In de zomer worden rondom de Oude Markt regelmatig feestjes georganiseerd.

#7 Brouwerij Stella Artois

Het Belgisch pils van Stella Artois is een pils wat je over de hele wereld kan krijgen. Maar hier in Leuven bevindt zich de eerste brouwerij van het Stella Artois pils. Helaas is de oude brouwerij gesloopt en wordt het pils nu in een nieuwe en moderne brouwerij gebrouwen. Ook in de nieuwe brouwerij worden er rondleidingen aangeboden en kom je meer te weten over hoe het bier gebrouwen wordt en alles over de geschiedenis van Stella Artois.

#8 Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk is misschien wel de mooiste kerk van Leuven. De Sint-Pieterskerk vindt je vlakbij het Stadhuis. En rondom deze kerk vind je vele terrasjes waar je heerlijk kan genieten van een drankje met een prachtig uitzicht! De binnenkant van de kerk is ook zeker het bezoeken waard. De kerk is geheel gebouwd in de stijl van de Brabantse Gotiek. En dit betekend dat de kerk zowel van buiten als van binnen vol met prachtige details versierd is.

Meer stedentrips in Europa?

Lees verder over een stedentrip naar Praag of kijk hier voor een stedentrip BruggeBooking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *