Haarlem is een stad in Noord-Holland wat zich perfect leent voor een originele stedentrip. Haarlem heeft als stad veel te ontdekken, van grachtenhuizen, wandelen langs het Spaarne en smalle steegjes rondom het centrum waar je uren in kunt verdwalen. Daarnaast heeft Haarlem leuke boetiekjes waar je heerlijk kan winkelen en ook een prachtige omgeving. In deze blog zet ik de leukste activiteiten op een rij voor een geslaagde stedentrip in en rondom Haarlem.

9 tips voor je stedentrip Haarlem

#1 Bezoek de Grote Markt en de St. Bavo Kerk

Het centrum van Haarlem ligt rondom de Grote Markt. De Grote Markt is een groot plein waar elke zaterdag een markt te vinden is. Daarnaast kan je rondom de Grote Markt allemaal leuke terrasjes en café’s vinden. Midden op de Grote Markt staat een van de mooiste kerken van de stad, namelijk de St. Bavo Kerk. Deze kerk is zowel van binnen als van buiten goed onderhouden en zeker het bezoeken waard.

#2 Molen De Adriaan

Molen De Adriaan is een van de kenmerkendste molens van de stad Haarlem. De molen ligt aan het Spaarne en rondom de Adriaan vind je vele oude kleine huisjes. De Molen De Adriaan kan je ook bezoeken om meer te weten over de geschiedenis van deze molen in de stad Haarlem.

#3 Wandel langs het Spaarne

Het Spaarne gaat dwars door de stad heen. Langs het Spaarne vind je vele grachtenhuizen, elk huis heeft een andere gevel en kleuren. Daarnaast vind je aan de kade van het Spaarne verschillende boten die aangemeerd liggen. Ben je in de stad op een warme zomeravond? Ga lekker langs het Spaarne zitten en geniet van de verkoeling van het water. Maar een boot huren van Club Spaarne om vanaf het water de stad te ontdekken is ook zeker aan te raden!

#4 Ontdek het Begijnhof

Het Begijnhof van Haarlem is vlakbij het centrum te vinden en zit verstopt achter muren. In het Begijnhof woonde vroeger een groep religieuze vrouwen en nu is het Begijnhof een klein gebied van prachtige huisjes. Rondom het Begijnhof vind je veel smalle straatjes om door de dwalen. Het Begijnhof is goed onderhouden en heeft een hele rustige sfeer.

#5 Duik de winkelstraten in

Haarlem is de stad die bekend staat dat je er goed kan winkelen. Daarom is het zeker de moeite waard om tijdens je stedentrip in Haarlem een aantal winkels in te duiken. In de Grote Houtstraat vind je de grote en bekende merken. Maar vergeet ook zeker niet om even de Kleine Houtstraat in de lopen. Daar vind je meer kleine boetiekjes en leuke plekjes om te eten! Daarnaast zijn er in de Anegang, de Schagchelstraat en de Gierstraat veel leuke boetiekjes te vinden.

#6 Amsterdamse poort

De Amsterdamse poort is de enige stadspoort die nog over is van een ouder route tussen Amsterdam en Haarlem. De poort is groot, statig en een toonbeeld voor de omgeving er om heen. Wanneer je met de auto naar Haarlem rijdt is de kans groot dat je langs de Amsterdamse poort de stad in komt rijden.

#7 Ontdek de smalle steegjes rondom het centrum

Wil je het centrum goed ontdekken? Verlaat dan de grote drukke straten en duik de kleine steegjes in rondom het centrum. Laat je verrassen door de smalle straatjes, verborgen steegjes en stuit af en toe op een verborgen parkje. De stad zelf is niet groot dus bang dat je verdwaald hoef je niet te zijn. Je komt na het dwalen door de steegjes altijd weer een bekend aanknopingspunt tegen in de stad.

#8 Kathedraal Basiliek St. Bavo

Haarlem heeft twee kerken met bijna dezelfde naam. Dit kan wel eens voor verwarring zorgen. Maar Kathedraal Basiliek St. Bavo is de nieuwere en van oorsprong Katholieke kerk. De St. Bavo kerk aan de Grote Markt is nu de Protestantse kerk. De nieuwere Kathedraal Basiliek St. Bavo is recent helemaal gerestaureerd en is een grote indrukwekkende kerk. Vanaf de twee torens heb je een prachtig uitzicht over Haarlem.

#9 Wandel door de Vijfhoek

De Vijfhoek is misschien wel de mooiste wijk in Haarlem. Het centrum van de wijk bestaat, wat de naam al doet vermoeden, uit vijf straten rondom een centraal gelegen plein. Wanneer je door de Vijfhoek wandelt kom je niet veel auto’s tegen en dit zorgt ervoor dat je rustig de omgeving van de wijk in je op kan nemen. De Vijfhoek staat bekend om zijn mooie huizen die te vinden zijn in deze wijk.

Haarlem is een prachtige stad om te ontdekken. Maar de bovenstaande bezienswaardigheden kan je allemaal in 1 dag ontdekken. Heb je dan nog één dag over in je stedentrip Haarlem? Dan heb ik hier nog 3 tips voor je om de omgeving net buiten Haarlem te ontdekken. Het strand en Spaarndam zijn te bereiken met het openbaar vervoer. Maar wanneer je een fiets huurt zijn alle 3 de volgende activiteiten ook goed te bereiken met een fiets. Je kan een Ov fiets huren bij het Station van Haarlem, maar ook een fiets huren bij de VVV Haarlem.

3 tips voor rondom Haarlem

#1 Relax een dagje aan het strand

Vanaf Haarlem kan je gemakkelijk naar de volgende 3 stranden:

  • Bloemendaal: Bloemendaal aan Zee ligt het dichts bij Haarlem is is gemakkelijk te bereiken met de bus 81 vanaf het station. In de zomermaanden rijdt er ook nog een speciale strandbus naar Bloemendaal. Aan het strand van Bloemendaal vind je vele leuke strandtenten en op zondagen kan je hier de bekende strandfeestjes vinden.
  • Zandvoort: Zandvoort is zowel met de trein als met de bus vanaf het station Haarlem te bereiken. De bus 81 die eerst naar Bloemendaal rijdt, rijdt daarna door naar Zandvoort aan zee. Ook aan het strand van Zandvoort vind je vele leuke standtentjes.
  • IJmuiden: Het strand van IJmuiden kan je ook met de bus bereiken vanaf Haarlem station. IJmuiden heeft een breed strand en op drukke stranddagen zal je hier altijd een plekje vinden op het strand! Daarnaast ligt het strand van IJmuiden vlak bij de haven van IJmuiden. Als je geluk heb zie je grote schepen langs het strand richting de haven varen.

#2 Bezoek Spaarndam

Spaarndam is een pittoresk dorpje net buiten Haarlem. Het dorp Spaarndam ligt aan het water de Mooie Nel en aan de rand van Spaarndam heb je een prachtig uitzicht op de Mooie Nel. Spaarndam zelf heeft prachtige huizen en fijne smalle straatjes om door heen te lopen.

#3 Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Even zin om de stad te ontsnappen met meer de natuur op te zoeken? Dan moet je naar Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dit prachtig natuurgebied vind je rondom Bloemendaal. En dit park is kenmerkend voor de bijzondere natuur rondom de duinen. Als je geluk hebt kom je ook herten tegen die door dit park lopen! Geniet tijdens het wandelen over de zandpaden van de prachtige uitzichten die je in dit park vindt.

Meer van Haarlem ontdekken?

Lees verder over de zonnigste terrassen in de zon in Haarlem of kijk hier voor de 15 leukste restaurants van Haarlem.Booking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *