Florence, ook wel in Italië zelf Firenze genoemd. Florence is de grote stad van de regio Toscane en een ideale bestemming voor een stedentrip. Deze prachtige stad staat ook wel bekend als een van de romantische steden van Europa. Het centrum is klein en ideaal om door heen te wandelen. Alle straten van Florence zijn prachtig onderhouden en vol met historie. En niet te vergeten, is Florence ook een stad waar je goed kan winkelen. In deze blog deel ik tips en de leukste activiteiten voor tijdens een stedentrip naar Florence.

Mijn stedentrip naar Florence was een onderdeel van een drieweekse reisroute door Italië: van Noord naar Zuid met de trein.

Bekijk hier de mooiste hotels van Florence

8 tips & activiteiten voor een stedentrip naar Florence

#1 Bezoek de Duomo van Florence

De Duomo kathedraal (of ook wel De Cattedrale di Santa Maria del Fiore genoemd) is de eyecatcher van Florence. En deze mag jij zeker niet missen tijdens je stedentrip in Florence. De Duomo ligt midden in het historische centrum en is denk wel een van de mooiste Duomo’s die ik heb gezien in Italië. Je kan rondom de gehele Duomo lopen. En dit is zeker aan te raden, want elke hoek van de Duomo is toch net even anders. Daarnaast kan je ook zelf de Duomo in. Ook kan je ervoor kiezen om de Duomo te beklimmen. Wil je de Duomo in? Dan moet je vooraf wel een ticket kopen. Voor zowel het beklimmen als het bezoeken van de Duomo heb je een apart ticket nodig.

Boek hier je entree tickets voor de Duomo kathedraal in Florance

#2 De brug Ponte Vecchio

Ponte Vecchio is de oudste brug die de Tweede Wereld oorlog heeft overleefd. Waarom deze brug als enige de oorlog heeft overleeft? Daar zijn verschillende verhalen over bekend en dit is zeker leuk om uit te vinden tijdens je stedentrip in Florence. De een zegt dat Hilter de brug te mooi vond en hem daarom heeft gespaard. De ander zegt dat het gewoon strategisch handig was met bommen plaatsen. Maar het neemt niet weg dat deze brug tot de dag van vandaag nog steeds te bezoeken is en in authentieke stijl is. Op de brug vind je nu allemaal goudsmeden. Als je nog een mooi sieraad wil aanschaffen is dit ‘the place to be’.

Daarnaast heb je vanaf de brug ook een prachtig uitzicht over de rivier de Arno. Langs de oever van de Arno vind je vele kleurrijke typische Italiaanse huisjes. Veel locals gaan tijdens zonsondergang op de oever van de rivier zitten en kijken naar de zonsondergang. Dit is ook zeker aan te raden! Want je hebt een prachtige zonsondergang hier.

#3 Bekijk de Sunset bij Piazzale Michelangelo

De mooiste zonsondergang van Florence vind je bij Piazzale Michelangelo. Het is even een flinke klim naar boven (je kan eventueel ook de bus nemen). Maar eenmaal boven aangekomen heb je een prachtig uitzicht over de stad. Wanneer de zon gaat zakken word je omver geblazen door een prachtig uitzicht. De stad kleurt langzaam steeds roder/oranjes. Achter de bergen verder gelegen in Toscane zie je de zon zakken. Geniet als een echte local van de zonsondergang en neem je eigen biertje/wijn en hapje mee en geniet van de zon die langzaam afscheid neemt van de dag.

#4 Dwaal over Piazza della Signoria

Piazza della Signoria is het misschien wel het belangrijkste plein van Florence. Het plein is zelf prachtig en ruim opgezet. Ga alleen niet op een van de terrassen zitten, tenzij je de hoofdprijs wil betalen. Aan het Piazza della Signoria ligt de cityhal, Palazzo Vecchio. Ga zeker Palazzo Vecchio even naar binnen, want het ziet er van binnen echt prachtig uit! Als laatste heb je langs Piazza della Signoria Uffizi liggen. Uffizi is een ontzettend groot en prachtig gebouw. Van binnen is het een groot museum, maar niet alleen de schilderijen zijn er mooi. Maar het gebouw zelf is misschien nog wel mooier! Als je Uffizi naar binnen wil moet je vooraf online een ticket kopen met een tijdsslot wanneer jij naar binnen mag.

#5 Kathedraal Santa Croce

Santa Croce is een kathedraal die wat minder bekend is, maar zeker niet minder belangrijk voor de lokale bevolking. De kathedraal is in dezelfde stijl gebouwd als de Duomo en zeker het bezoeken waard. Ook de Santa Croce ligt gelegen aan een prachtig plein. In de straatjes achter Santa Croce kan je heerlijk eten! De lekkerste ravioli heb ik bijvoorbeeld gegeten bij Raviolo & Raviolo. Helemaal vers en handgemaakte ravioli.

Boek hier entree tickets voor Santa Croce

Santa Croce Florence Italy

#6 Heerlijke eten en drinken rondom de Basilica Di Santo Spirito

Wil je lekker en goedkoop eten? En tussen de locals zitten? Dan is Basilica Di Santo Spirito de plek om naar toe te gaan. Voor de kerk is een erg leuk en gezellig pleintje. Overdag vind je hier een markt met allemaal tweede hands spullen en heerlijk fruit! Tegen het einde van de middag worden de terrassen op het plein wat meer uitgezet en kun je er heerlijk gaan zitten voor een Aperitivo of voor een diner. Basilica Di Santo Spirito ligt iets meer buiten het toeristische centrum, maar daardoor een stuk rustiger!

#7 Rijden door Toscane met een Fiat 500

Wanneer je in Florence bent, moet je eigenlijk ook meer van Toscane zien. En de beste manier is volgens mij om Toscane te ontdekken in een vintage Fiat 500. Wij huurde er eentje bij We Like Tuscany en onder begeleiding van een gids reden wij zo dwars door Toscane. Na 10 minuten rijden bevind je je al buiten de stad en komen de kleine Italiaanse dorpjes tevoorschijn. Een rit met gegarandeerd een glimlach van oor tot oor!

#8 Dagtrip Siena met de trein

Vanuit Florence is Siena, een stad in Toscane waar meer de Middeleeuwse bouwstijl bewaard is gebleven, goed te bezoeken als dagtrip! Met de trein ben je in anderhalf uur. De treinrit zelf is prachtig, dwars door het prachtige Toscaanse landschap. De anderhalf uur vloog echt voorbij voor mijn gevoel. Siena is een prachtige stad. Met allemaal smalle straatjes waar je heerlijk door heen kan dwalen. Daarnaast zijn er in deze straatjes vele leuke winkeltjes te vinden. Perfect om een souvenir te scoren.

Boek hier een dagtour door Toscane (Siena, Chianti, San Gimignano en Pisa) met lunch en wijnproeverij vanuit Florence

Siena heeft ook een Duomo en ook een plein rondom de Duomo. Deze Duomo heeft ook weer een beetje dezelfde bouwstijl als de Duomo die je vindt in Florence. Daarnaast kan je in Siena een prachtig plein vinden, Piazza del Campo. Siena is hoog gelegen in Toscane, dus vergeet vooral niet van de prachtige uitzichten te genieten vanuit de stad!

Meer over stedentrips in Europa?

Lees verder over een stedentrip Lissabon (5 tips & activiteiten) of kijk hier voor een stedentrip Athene (7 tips & activiteiten)

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *