Catania is de tweede grote stad van Sicilië (Italië) en gelegen aan de oostkust van het eiland. De stad is mooi, bijzonder en heeft een rauw randje, perfect dus voor een stedentrip! Catania ligt aan de voet van één van de actiefste vulkanen van Europa, de Etna, en wanneer je de straat Via Etna doorkijkt zie je de vulkaan dan ook duidelijk liggen. Doordat de Etna zo actief is, is de stad helaas een aantal keer verwoest. Maar dit betekend niet dat deze stad niet meer mooi is! De inwoners hebben de stad elke keer weer opnieuw opgebouwd, met de donkere lavastenen die de Etna achterlaat na een uitbarsting. Dit geeft de stad Catania een bijzondere en unieke sfeer. Catania is een stad vol met leuke wijken om te ontdekken. Kortom, er is genoeg te ontdekken in deze stad. We zetten de beste tips voor een stedentrip Catania voor je op een rij!

Mijn stedentrip naar Catania was een onderdeel van reisroute over Sicilië.

Bekijk hier de leukste hotels in Catania

9x tips & activiteiten stedentrip Catania

#1 Basilica Cattedrale Sant’Agata aan Piazza Del Duomo

Elke grote Italiaanse stad heeft een eigen Duomo (kathedraal), gelegen aan een centraal plein. Ook Catania heeft zijn eigen Duomo, de Basilica Cattedrale Sant’Angata gelegen aan het Piazza Del Duomo. De Duomo in Catania heeft een bijzonder uiterlijk. Deze Duomo is namelijk gemaakt van een wat donkerder steen dan de meeste Duomo’s die je vindt in Italiaanse steden. De donkere kleur heeft te maken met de stenen gemaakt van de lava van de vulkaan Etna. Het lavagesteente is gebruikt bij de heropbouw van de Duomo nadat deze beschadigd was na een uitbraak van de Etna. Deze donkere kleuren geeft de Duomo een bijzondere uitstraling.

#2 Bezoek oude restanten van het Romeinse Rijk

Door de stad verspreid zijn er verschillende overblijfselen te vinden van het Romeinse Rijk. Sommige gebouwen zijn echter beter zichtbaar dan de andere ruïnes. Het mooist bewaarde gebouw is toch wel het Teatro Romano. Ook al hebben hier een tijd lang huizen boven gestaan, door opgravingen is een groot deel van het theater goed bewaard gebleven. En wat dit Romeins theater zo bijzonder is, is dat ook in dit gebouw lava stenen van de Etna zijn gevonden.

Daarnaast zijn er zijn ook restanten te vinden van een oud Amfi theater in Catania. Deze liggen midden en verscholen in de stad. Helaas is van het Amfi theater niet veel overgebleven. Maar sta er zeker even bij stil wanneer je door het centrum loopt.

#3 Bezoek het park Villa Bellini

Aan het einde van Via Etna vind je een groot en een wat hoger gelegen park, Villa Bellini. Omdat het park Villa Bellini wat hoger gelegen is dan de rest van Catania heb je tussen de bomen door een prachtig uitzicht over de stad. Samenvattend is Villa Bellini een groot, uitgestrekt en een goed onderhouden park. Een perfect park om de hitte van de stad even te ontsnappen.

#4 Bezoek Ursino Castle

Wanneer je loopt naar het kasteel, Ursino Castle, loop je door een wat vervallen wijkje. De auto’s staan rijen dik geparkeerd op de straat en de wijk voelt niet echt aan alsof er iets bijzonders qua cultuur te vinden is. Maar toch is dat wel zo! Ursino Castle was ooit het belangrijkste fort van Catania om de stad te beschermen. Ooit lag dit kasteel namelijk direct aan de kust. Nu vindt je de zee kilometers verder op. Door een uitbraak van de vulkaan Etna is er kilometers land aan Catania toegevoegd. Waardoor het kasteel nu niet meer direct aan de kustlijn ligt. Daardoor is de belangrijkste verdedigingsfunctie van dit kasteel verdwenen.

Het kasteel is verder goed onderhouden en staat in een schril contrast met de wijk die er nu omheen gebouwd is. Je kan het kasteel bezoeken, en er is binnen in het kasteel genoeg sfeer te proeven van de ooit zo belangrijke functie van het kasteel.

#5 Via dei Crociferi

De straat en de gebouwen in Via dei Crociferi hebben veel historische waarden. In deze straat vind je verschillende kerken naast elkaar gebouwd, maar ook nog een huis waar één van de laatste nonnen in Catania wonen. Deze kerken hebben een belangrijke betekenis voor de locale bewoners tijdens de lokale herdenkingen en feesten.

Wanneer je door Via dei Crociferi loopt, moet je vooral goed omhoog kijken. De gebouwen zijn, na jaren van renoveren, eindelijk goed opgeknapt en zien er weer mooi uit. Let vooral op alle details en de beelden die in het gebouw zijn verwerkt!

#6 Catania Fish Market

Op de Catania Fish Market vind je de vis, net gevangen uit de zee. Maar ook heerlijke groentes en fruit. De markt is lang uitgestrekt en een levendige omgeving. Hier komen veel locals om hun dagelijkse boodschappen te doen. Tegen het einde van de middag veranderen de straten van de markt in een omgeving waar allemaal tafeltjes op de straten gezet worden. De restaurants die overdag gesloten zijn, openen na de markt hun deuren voor de lekkerste en verse gerechten. Wil je een avondje verse vis eten? Dan moet je hier naar toe om te eten. Een kleine disclaimer, wanneer de straten van de markt schoongemaakt worden ruikt het hier niet fris! Dan kan je beter deze plek even vermijden.

#7 Ontspannen bij de stranden van Catania

Catania heeft als een van de weinige steden op Sicilië zandstranden. Een ontspannen bezoek aan het strand van Catania is een must voor je stedentrip. De meesten stranden rondom Sicilië hebben namelijk kiezelstranden. Maar net buiten de stad Catania vind je prachtige brede zandstranden. Vanaf het centraal gelegen busstation, bij Piazza Borsellino, pak je de bus D richting het strand. Deze bus brengt je naar de rand van Catania, langs de haven richting een hele lange (wat vervallen en armoedig ogende straat, Viale Kennedy) waar allemaal beachclubs gelegen liggen. Laat je vooral niet afschrikken door de vervallen omgeving van de straat! Wij liepen de ingang door bij de strandtent bij La Capannine (een van de laatste strandtenten op het rijtje), en na de wat vervallen entree kwamen wij uit bij een goed verzorgde strandtent. Daar hebben wij de hele dag heerlijk kunnen genieten van het strand en de zee!

#8 San Berillo District

Zin in een lekkere borrel in een hippe wijk? Dan moet je naar het San Berillo District. Dit is de plek waar de locals neerstrijken wanneer de zon onder is voor een Aperitivo. Een Aperitivo is een aangekleden borrel met verschillende hapjes. Het San Berollo District was voorheen vooral een afgelegen wijk, maar is nu omgetoverd tot een gezellig en hip gebied met verschillende barretjes. Wil je een avond tussen de locals zitten? Dan moet je hier heen voor een drankje.

#9 Uit eten in de wijk rondom Via Paternò

Wil je leuk, lekker en gezellig uit eten? Genieten van al het lekkers wat de Siciliaanse keuken te bieden heeft? Dan kan je het best naar Via Paternò en de straten er om heen. Hier vind je verschillende restaurants en barretjes voor een heerlijk ontspannen avondje uit. Wanneer de zon ondergaat worden de straten verlicht door allemaal kleine lampjes. En staan de straten vol met tafeltjes waar jij zo aan kan schuiven!

Meer Italiaanse stedentrips?

Lees hier voor een stedentrip Rome, langs de populairste bezienswaardigheden of kijk hier voor een stedentrip Florence

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *