Brugge is de hoofdstad van de provincie West-Vlaanderen in België en erg geschikt voor een stedentrip. Vanaf Amsterdam ben je in 3 uur met de auto in hartje Brugge, een stad met een prachtig historisch centrum, de mooiste grachten en unieke straatjes. Daarnaast is Brugge een goede uitvalsbasis om heerlijk te genieten van een goed glas Belgisch bier en een bijpassend Belgisch gerecht. Kortom, Brugge is een bezoekje zeker waard! In deze blog zet ik de 8 leukste tips voor een stedentrip in Brugge voor je op een rij.

Bekijk hier de leukste hotels in Brugge

De grachten van Brugge, België

8x tips voor een stedentrip Brugge

#1 Neem een tour bij bierbrouwerij de Halve Maan

Wil je echt een stukje Belgische geschiedenis ervaren en Belgische gezelligheid? Dan moet je een tour nemen bij bierbrouwerij de Halve Maan. Zorg er wel voor dat je op tijd reserveert, zodat jij zeker bent van een plekje in de tour. Bij bierbrouwerij de Halve Maan wordt een van de lekkerste biertjes gebrouwen, de Brugse Zot. En dit is een van de weinige plekken waar je direct zo uit de brouwerij het biertje kan proeven. Deze word je ook aangeboden aan het einde van de tour.

De Halve Maan is een kleine brouwerij waar de Brugse Zot oorspronkelijk is gebrouwen. Nu is de brouwerij te groot gegroeid en is nu gevestigd in een groter pand. Dit neemt niet weg dat bij de Halve Maan tot op de dag van vandaag nog bier gebrouwen wordt. Tijdens de tour krijg je een rondleiding door het authentieke pand en krijg je een stukje mee van het proces van bierbrouwen. Daarnaast wordt er ook stilgestaan bij de geschiedenis van het Belgische bier.

Afsluitend na de tour krijg je een Brugse Zot aangeboden, direct uit de brouwerij. En dit vers getapt biertje smaakt echt bijzonder goed! Maar lekker dineren kan hier ook. Hiervoor geldt ook dat je tijdig moet reserveren wil je een plekje hebben in het restaurant/bar.

Ook leuk: boek hier een Belgische Bierproeverij

#2 Beklim de Belfort

De Belfort is een hoge en belangrijke stadstoren gelegen aan de Grote Markt. Je kan ervoor kiezen om de Belfort helemaal te beklimmen. Dit is wel een flinke klim van 366 treden. Maar vanaf bovenaf heb je wel het mooiste uitzicht over de stad Brugge zelf. Het beklimmen van de Belfort is een populaire beklimmen en er mogen niet teveel mensen tegelijk naar boven, vanwege de smalle trappen. Daardoor kan er een flinke lange rij staan om naar binnen te mogen. Kom daarom of direct na openingstijd, of kom een halfuurtje voor sluitingstijd. Dit zijn de momenten dat het relatief rustig is. Maar wil je liever niet in deze rij wachtend? Dan heb je vanaf de Grote Markt ook al een prachtig uitzicht op de Belfort zelf.

En wanneer je al op de Grote Markt staat, is het even goed kijken naar het Stadhuis ook zeker aan te raden. Het Stadhuis is een monumentaal meesterwerk en is zowel van buiten als van binnen het bezoeken waard.

#3 Loop door het Begijnhof

Brugge heeft misschien wel een van de mooiste Begijnhof van België. In de lente staat het grasveld in het midden helemaal vol met narcissen en krokussen. In de herfst kleurt het Begijnhof helemaal oranje/rood door de herfstkleuren. Het Begijnhofje in Brugge heeft verrassend veel bomen en groen rondom. En dat maakt dit Begijnhof bijzonder. Wanneer je door het Begijnhof loopt wordt je wel verzocht om zacht te praten, uit respect naar de bewoners die vandaag de dag nog steeds in het Begijnhof wonen.

Boek hier een wandeling met gids inclusief boottocht door Brugge

#4 Dwaal door het Minewaterpark

Net wat buiten het centrum vindt je het Minewaterpark. Het Minewaterpark is een goede uitvalsbasis om even op een bankje of in het gras neer te strijken en te genieten van de omgeving. Even de drukte van de stad ontsnappen. Het Minewaterpark is goed onderhouden en je kan er heerlijk romantisch door een slenteren. Aan de rand van het water langs Minewaterpark staat een uniek, Kasteel de la Faille.

#5 Ontdek de smalle straatjes in de binnenstad

Brugge staat bekend om de smalle straatjes vol met klinkertegels. Deze klinkertegels heeft de stad een speciaal romantisch gevoel. De huizen in deze straten zijn authentieke smalle huisjes die een gezellige sfeer uitstralen. Zelf geniet ik erg van het dwalen door deze smalle straatjes. Elke keer wanneer je de bocht om gaat staat er weer een prachtige verrassing voor je te wachten. De uitzichten op het water, pleintjes en kerken houden maar niet op. Ga vooral weg van de drukke straten en duik de kleine, smallere straatjes in.

#6 Ontdek originele musea

Brugge heeft twee leuke en kleine musea. Deze musea zijn klein ingericht en rond een uurtje sta je weer buiten. Kortom een bezoekje aan zo een museum past goed in je stedentrip door Brugge

  • Frietmuseum: In het frietmuseum leer je alles over de aardappel en over de lekkerste Belgische friet. De bekende frietkotten zijn aanwezig en in de kelder kan je zelf ook lekker frietje scoren. In dit museum leer je nog verrassend veel leuke weetjes over de aardappel!
  • Het chocolademuseum, Choco Story: in Choco Story is het maken van chocolade tot kunst gevormd. Hier krijg je een kijkje in de geschiedenis van chocolade en allemaal prachtige voorwerpen, helemaal gemaakt van chocolade. Hierin het museum krijg je ook een klein kijkje in de chocolade keuken. En natuurlijk verlaat je het museum niet met een stukje chocolade op zak.

#7 Basiliek van het Heilige Bloed

De Basiliek van het Heilige Bloed is misschien wel een van de bijzonderste kappel van de stad Brugge. Ten eerste is deze basiliek groot. De hele basiliek bestaat uit een beneden en een boven verdieping. Daarnaast ziet de basiliek er van buiten wat sober uit. Maar wanneer je even naar binnen loopt zie je dat de gehele basiliek prachtig gedetailleerd is. In deze basiliek wordt (de naam zegt het al) in de Bloedkapel het Heilige bloed bewaard.

#8 Koop de lekkerste chocolade

Denk je aan België? Dan denk je snel aan Belgische chocolade. In Brugge zijn er vele chocolade winkels te vinden. Ieder winkeltje verkoopt de mooiste en lekkerste chocolade. Maar de mooiste winkel is toch wel de: Chocolatier Dumon Brugge. Deze winkel heeft meerdere vestigingen door de hele stad zitten. Maar de locatie aan de Eiermarkt is wel de mooiste winkel van allemaal.

Ook een leuke activiteit: doe een Belgische chocolade cursus in Brugge

Nog meer zin in zoete en lekkere snacks? Door heel Brugge zijn er verschillende winkeltjes en kraampjes te vinden waar jij de lekkerste en verse wafels kan maken. Stel zelf je wafel samen met verschillende toppings!

Meer over Europese stedentrips?

Lees verder over een stedentrip Berlijn buiten de toeristische trekpleisters om of kijk hier voor een stedentrip naar Stockholm.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *