Op zoek naar een bijzondere stedentrip in een Oost-Europese stad? Dan is een stedentrip naar Boedapest misschien een goed idee. Boedapest is de hoofdstad van Hongarije en een stad vol met unieke plekken om te ontdekken. Wanneer je door de stad loopt voelt Boedapest soms ver weg van een typische Oost-Europese stad. In de stad vind je de meest bijzondere gebouwen, indrukwekkende parken en prachtige uitzichtpunten op de rivier de Donau. Daarnaast rijden door de stad nog wel van die authentieke Oost-Europese trammetjes. Kortom Boedapest is een stad vol met verassingen en bezienswaardigheden om te ontdekken. In deze blog zet ik de leukste bezienswaardigheden voor een stedentrip Boedapest op een rij.

Wist je dat de stad Boedapest oorspronkelijk bestond uit 3 afzonderlijke steden? Namelijk het stadsdeel Óbuda, Boeda en Pest worden in 1873 samengevoegd tot één stad. De huidige stad Boedapest.

Praktische informatie voor een stedentrip Boedapest

Vanaf Amsterdam is het naar Boedapest 2 uur vliegen. Het vliegveld ligt ver buiten de stad. Er zijn twee manieren om naar de stad Boedapest te komen. De eerste en de duurste optie is om een taxi naar de stad te nemen. De tweede en de goedkoopste optie is om in de airport bus te stappen. Deze brengt je in 30/40 minuten in het centrum van Boedapest. Ook moet je er rekening mee houden dat in Boedapest je niet kan betalen met de euro. Het betaalmiddel is de Hongaarse Forint. En het is zeker raadzaam om wat contant geld in je portemonnee te hebben. Want vele mogelijkheden om met je pinpas te betalen is er niet altijd.

Bekijk hier alle hotels in Boedapest

7 tips voor een stedentrip Boedapest

#1 Bezoek het Parlementsgebouw

Budapest is de stad met misschien wel een van de mooiste Parlementsgebouwen van Oost-Europa. Het Parlementsgebouw is statig, groot, centraal gelegen in de stad en het gebouw zelf heeft aan de buitenkant bijzondere details. Het beste uitzicht op het Parlementsgebouw heb je aan de overkant van de Donau. Hiervoor moet je de Donau oversteken over de Kettingbrug. De Kettingbrug is de mooiste brug die over de Donau loopt. Wanneer je aan de overkant van het water ben loop je een stukje langs het water. En dan kom je vanzelf recht tegenover het gebouw te staan. Dit is wel het mooiste uitzicht die je kan hebben op dit gebouw.

#2 Drink een biertje in een ruïne bar

In Boedapest zijn verschillende ruïne bars te vinden. Deze bars vind je in oude gebouwen. Deze gebouwen hebben een nieuw leven gekregen als alternatieve bar. Hier ben je aan het perfecte adres voor lekker en goedkoop bier en lekker en goedkoop eten wat goed past bij het drinken van een biertje. Bar Szimpla is een grote ruïne bar, maar naar mijn mening wel de leukste! Deze bar heeft in elke ruimte een andere, leuke en unieke aankleding en voelt aan als een fijne bar waar je ontspannen een lekker biertje kan doen.

#3 Waan je even in een sprookjeskasteel bij het Vissersbastion

Wil je je even wanen in een sprookjeskasteel? Dan moet je naar Het Vissersbastion (het Halászbástya in het Hongaars). Dit bijzondere gebouw ligt in het deel district I, van het stadsdeel Boeda van de stad Boedapest. Daarnaast bevindt dit gebouw zich op de burchtheuvel. Vanwege de hoge ligging van dit gebouw heb je vanaf dit punt een goed uitzicht over het stadsdeel Pest. Kortom de klim naar boven wordt beloond met een mooi uitzicht!

#4 Ontspan in een badhuis

Even een moment van ontspannen tijdens je stedentrip Boedapest? Dan ben je in deze stad aan het goede adres. De stad Boedapest staat namelijk bekend om zijn badhuizen. Verspreid door de stad vind je verschillende badhuizen waar je heerlijk kan ontspannen in een zwembad vol met warm mineraalwater. Dit water is meestal afkomstig van natuurlijke waterbronnen van in en rondom de stad heen. De mooiste en het grootste badhuis van de stad is het Széchenyi badhuis. Voor ongeveer 24 euro heb je een ticket die je een hele dag toegang geeft tot het badhuis.

#5 Ontdek de stad per tram

Door de hele stad Boedapest rijden verschillende trams. Van oude trams tot moderne trams. Wil je de stad ontdekken zonder te wandelen door de stad? Dan is een ritje in de tram zeker aan te raden! Vooral de ritjes van de tram langs de Donau en over de verschillende bruggen. Ga zitten in de tram bij een raam en geniet van het uitzicht en de lokale mensen om je heen in de tram.

#6 Geniet van het uitzicht langs de Donau

Je hebt het mooiste uitzicht over de stad tijdens de zonsondergang. Ga daarom wanneer de zon bijna onder gaat wandelen langs de Donau. Daar ligt een breed en goed onderhouden voetpad en verschillende bankjes waar je even een pauze kunt nemen en het uitzicht tot je kan nemen. Over de Donau heen is de mooiste brug van Boedapest te vinden, de Kettingbrug. Deze brug is ook voetgangersvriendelijk en geeft je ook een mooi uitzicht over de stad.

Wist je dat er in de Tweede Wereld oorlog ook veel Hongaarse Joden slachtoffer zijn geworden van de Holocaust? Langs de Donau is daarom een indrukwekkend momument, de schoenen op de Donaukade, te vinden die deze slachtoffers herdenkt.

#7 Beklim de Gellértberg

Zin in een hike met als beloning een adembenemend uitzicht over de stad? Dan is een beklimming van de Gellértberg perfect voor jou! Wanneer je je route start aan de kant bij de Elisabeth brug kan je in ongeveer 20 minuten boven aan de top van de berg zijn. Eenmaal boven op de berg kun je ervoor kiezen om het fort te bezoeken, die boven op de berg staat. Maar op de Gellértberg vindt je ook het Vrijheidsbeeld, Szabadság Szobor.

Bonus tip: pak een festival mee in Boedapest!

Wist je dat in Boedapest misschien wel een van de grootste en langste festivals van Europa gehouden wordt? Namelijk het Sziget festival. Midden in de stad Boedapest ligt het eiland Óbuda en dit eiland is tijdens het festival het terrein voor het festival. Het Sziget festival vindt meestal plaats in de maand augustus.

Meer over stedentrips Oost-Europa?

Lees meer over 7 activiteiten tijdens een stedentrip Belgrado, Servië of kijk hier voor een stedentrip naar Praag, Tsjechië.

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *