Athene, de hoofdstad van Griekenland. Voor mij persoonlijk veelal bekend vanuit de geschiedenisboeken. Maar wat is er nog te vinden van de geschiedenis in deze grote stad? Welke leuke wijkjes zijn er te vinden? En welke activiteiten mag je zeker niet overslaan als jij een stedentrip maakt naar Athene? Op al deze vragen geef ik in deze blog antwoord!

Athene Griekenland Parthenon Akropolos

Verblijf tip Athene

Tijdens ons bezoek aan Athene, Griekenland, verbleven wij in de wijk Plaka. Een centraal gelegen wijk waar vandaan je gemakkelijk naar de bezienswaardigheden kon lopen. Wij namen vanaf het vliegveld de trein en vanaf het Monastiraki plein konden wij naar het hotel lopen. Hotel Adonis was een basic hotel met een prima locatie! Want vanaf het hotel waren veel bezienswaardigheden op loopafstand.

Je kunt Athene ook ontdekken via de hop-on hop-off bus!

7 tips & activiteiten in Athene

#1 Bezoek het Parthenon op de berg Acropolis

Wanneer je denkt aan Athene, dan is het eerste beeld bij veel mensen het Parthenon, een oude tempel gelegen op de berg Acropolis. Deze tempel is vanuit vele punten in de stad zichtbaar. Het witte marmer reflecteert het zonlicht, omdat de tempel gemaakt is van een speciaal soort marmer waar een soort glitters in zit. Het Parthenon was in het oude Griekse rijk een belangrijke plek voor de inwoners van de stad. Veel van de tempel is niet meer over, maar dit neemt niet weg dat deze tempel het bezoeken waard is!

Boek hier een combiticket voor Akropolis en 6 andere archeologische locaties

Het Parthenon is erg druk met toeristen. Om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken is het vooraf plannen van een tijdsstip aan te raden. Je kan bijvoorbeeld vroeg opstaan en meteen na openingstijd het Parthenon tee bezoeken. Zelf gingen wij aan het einde van de middag. Doordat de zon langzaam aan het zakken is wordt je ook nog getrakteerd op prachtig zacht zonlicht wat op het Parthenon schijnt.

Wanneer je naar het Parthenon wandelt kom je ook langs het oude Amfitheater, Odeion van Herodes Atticus. Maar ook langs verschillende andere tempels, zoals de tempel van Nikè, de oude Athenatempel en de overblijfselen van de Tempel van Dionysos. Maar er zijn ook verschillende heiligdommen aanwezig, zoals het Heuligdom van Zeus. Kortom de tafelberg Akropolis heeft zelf ook nog genoeg te ontdekken!

#2 Dwaal rond in de wijk Plaka

Plaka is een wijk gelegen vlak bij de berg Acropolis, liggend tegen een heuvel geeft deze wijk smalle stijle straatjes. De smalle straatjes zijn vol met café’s, restaurants, barretjes, winkeltjes en marktjes. Op het eerste gezicht lijkt de wijk Plaka erg gericht op de toerist en overdag zijn de hoofdstraten erg druk. Maar als je een beetje achter de grote straten gaat dwalen kom je in een meer rustiger gedeelte uit. Met ook restaurantjes en barretjes waar je heerlijk en goedkoop kunt eten! Loop de drukte even voorbij en struin lekker in de smalle staartjes achter de drukte!

#3 Tempels, tempels en nog meer tempels

Als je besluit om het Parthenon te bezoeken kun je het beste kiezen voor het wat duurdere ticket. Met deze ticket kun je na het bezoek aan het Parthenon andere tempels en oude ruïnes in de stad bezoeken, zonder daar dan voor te betalen. Het duurdere ticket geeft toegang tot alle andere tempels in de stad. Kortom als je van plan bent meerdere tempels te bezoeken, ga dan voor dit ticket! Scheelt je uiteindelijk veel geld.

Tempel van de Olympische Zeus: eigenlijk stelt deze tempel nu niet meer zo veel voor. Er staan op de dag van vandaag nog 16 ontzettend hoge zuilen op het terrein. Maar als je daar staat is het gemakkelijk voor te stellen hoe groot deze tempel ooit geweest had moeten zijn.

Tempel van Hephaistos: dit is de best bewaarde tempel van heel Athene. Dit is ook de enigste tempel waar het dak en nog volledig op zit. De tempel ligt gelegen op een heuvel, waarvandaan je een prachtig uitzicht een deel van de stad. Deze tempel ligt in de Agorà Antica, het vroegere centrum van Athene. Wanneer je in dit gebied loopt zie je nog vele overblijfselen van hoe dit centrum er ooit uit gezien had moeten hebben. Waaronder ook nog meerdere oude tempels. Ook is er een oude markthal, de Heiligdom van Aphrodite Ourania, nagebouwd en krijg je een indruk hoe zo een markthal er vroeger dan uit heeft gezien.

Bibliotheek van Hadrianus: hier vind je de oude restanten van de vroegere bibliotheek.

Eleusinion: helaas is er niet heel veel meer over van deze tempel. Maar zeker het bezoeken waard!

#4 Kijk een film bij een openluchtbioscoop in Athene

Wat veel locals maar ook toeristen doen is het kijken van een film in een openlucht bioscoop. Vooral in een openlucht bioscoop waar je goed uitzicht heb op het Partenon. Want deze is in de avond prachtig verlicht! Wij kozen zelf voor de openluchtbioscoop Cine Paris, gelegen in de wijk Plaka. Wel moet je een beetje mazzel hebben met de films die er die avond draait. Van te voren is het aan te raden om een kaartje te kopen. Wanneer je een ticket heb dan is het verstandig om ruim vooraf de start van de film aanwezig te zijn. Het is namelijk zo dat er geen genummerde plekken zitten dus je moet een beetje mazzel en op tijd aanwezig zijn wil je naast elkaar kunnen zitten.

Draait er toevallig in Cine Paris geen leuke film, dan kan je altijd nog het programma van Open Air Cinema Thision bekijken. Dit is ook een openlucht bioscoop met prachtig uitzicht op het Partenon.

#5 Ontdek de Olympische spelen van Griekenland in Athene

Stadion Panathinaiko, het stadion waar in 1896 de eerste moderne Olympische spelen zijn gehouden. Dit is een prachtig stadion gebouwd vanuit beton. In het midden van het stadion ligt nog de atletiek baan. Als je even wegdroomt dan kan je wel begrijpen dat de Olympische spelen op deze plek iets magisch heeft.

Athene Griekenland oud Olympisch stadion view

#6 Bezoek het Akropolis museum

In Athene zijn er verschillende musea aanwezig waar van alles te zien en te leren is over het oude Athene. Maar het Akropolismuseum moet je eigenlijk wel bezoeken! Hier liggen nog vele originele stukken van het Parthenon en krijg je een indruk hoe heel de Akropolis er vroeger uit gezien moet hebben. Ook zie je nog resten van een oude stad, hoe deze vroeger was opgebouwd. Heel erg indrukwekkend! Kortom, een bezoek aan dit museum is de moeite waard!

Boek hier alvast entree tickets voor het Akropolis museum

#7 Bekijk de zonsondergang en uitzicht over Athene

Veel mensen kiezen ervoor om het uitzicht over de stad te bewonderen vanaf de berg Akropolis. Vanaf de Akropolis heb je ook zicht op een prachtige zonsondergang. Maar heb je liever zin in wat meer rust om je heen? En heb je graag uitzicht op het Parthenon terwijl de zon onder gaat? Dan moet je de Areopagus heuvel bezoeken (ook wel de Areopaag heuvel genoemd). In het oude Athene was op de Areopagus heuvel de rechtbank van de stad gevestigd en hier ligt ook de eerste beginselen van de ontwikkeling van de democratie. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad en kan je rustig van de zonsondergang genieten!

Extra tip: Pas wel op, er zijn in de stad Athene mensen die zeggen dat ze van een dansschool zijn en je graag willen uitnodigen. Tijdens het gesprek knopen ze stiekem en armbandje om en dan willen ze daarvoor geld. Deze mensen kunnen erg opdringerig zijn. Weer hier extra alert op, zodat je niet wordt lastig gevallen.

Meer lezen over Griekenland?

Lees alles over het ontdekken van de Cycladen in Griekenland of kijk hier voor handige stedentrip tips

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *