Wil je eens in de geschiedenis van ons eigen Nederland duiken? Dan is een bezoek aan de Zaanse Schans een must do! Langs het water staan er verschillende molens, die je ook kan bezoeken. Maar er is nog meer te ontdekken bij de Zaanse Schans. Denk aan mooie historische huizen waar een oude ambacht centraal staat. Denk aan een van de eerste supermarkt van Albert Heijn of aan een klompenmaker. Kortom een staycation in de Zaanse Schans brengt je even terug in de tijd, lees er alles over in dit artikel!
Een stukje geschiedenis van de Zaanse Schans
Wist je dat de omgeving van Zaandijk als een van de eerste industrie gebieden van de wereld wordt gerekend? Halverwege de 19e eeuw begint de industriële revolutie. Dit betekend dat er op een grotere schaal producten geproduceerd worden. Denk bijvoorbeeld aan het zagen van hout, in een molen die ingericht is als zagerij. Maar denk ook aan ambachten als bakkers, de klompenmaker, de kaasmaker en de landbouw op de graslanden in de omgeving.
De Zaanse Schans zoals wij hem nu kennen is gevormd met het doel het Zaanse erfgoed te bewaren. Een aantal huizen zijn rond 1963 nagebouwd na aanleiding van oude ontwerpen. Van de molens die bij de Zaanse Schans staan, zijn er een aantal verplaatst. Alleen de verfmolen de Kat, de oliemolen de Bonte Hen en de oliemolen de Os staan op hun oorspronkelijke plek. In 1976 werd de Zaanse Schans als toeristische bestemming geopend. Tot vandaag de dag komen toeristen over de hele wereld om een bezoek te brengen aan de Zaanse Schans.
Wist je dat de rondom Zaandam vroeger 600 molens stonden?
Hoe kom je bij de Zaanse Schans?
Er zijn verschillende manieren om naar de Zaanse Schans te komen.
- Met de auto. Wanneer je met de auto komt moet je naar het adres Schansend 7 in Zaandam. Vanaf daar vind je een parkeerterrein waar je gemakkelijk je auto kwijt kan en direct naar de Zaanse Schans kan lopen. Parkeren kost 12 euro voor de hele dag.
- Met de trein. Het dichtstbijzijnde station is Zaandijk – Zaanse Schans. Dit treinstation is goed bereikbaar vanaf Amsterdam. Wanneer je bij het station bent uitgestapt moet je nog 15 minuten lopen tot je bij de Zaanse Schans bent.
- Met de fiets. Woon je zelf dichtbij de Zaanse Schans/Noord-Holland? Dan kan kan je ook op de fiets naar de Zaanse Schans. Want de Zaanse Schans is een openbare ruimte en je hebt er een mogelijkheid om langs de molens te fietsen.
- Met de ferry. Vanaf Amsterdam Centraal kan je de ferry pakken en rond 110 mintuten meer je aan bij de Zaanse Schans. Check de website van Zaanferry voor de actuele vertrektijden.
Wat te doen bij de Zaanse Schans?
De Zaanse Schans is een openbaar terrein. Dit betekent dat je hier gratis het terrein op kan. Wil je molens bezoeken? Dan betaal je per molen een toegangsprijs. Daarnaast zijn er verschillende locaties waar vroegere ambachten getoond worden vrij toegankelijk voor de bezoeker. Check voor de actuele openingstijden de website van de Zaanse Schans.
Bezoek een van de velen molens
Er zijn verschillende molens die je kan bezoeken.
- Zaagmolen, de Gekroonde Poelenburg. Deze molen zaagde vroeger, vanaf 1869, het hout voor de huizen. Want alle huizen waren ten slotte van hout gemaakt,
- Specerijenmolen de Huisman. Wat de naam al zegt, hier worden verschillende specerijen gemalen.
- Verfmolen, de Kat. Deze molen is gebouwd in 1664 en is nog steeds in bedrijf. Hier worden nog steeds verschillende kleuren verf wordt in deze molen gemaakt.
- Oliemolen, de Zoeker. Deze molen is gebouwd in 1610 en heeft in al die jaren verschillende functies gehad. Denk aan ooit een verfmolen geweest en ooit een zaagmolen.
- Oliemolen de Bonte Hen. Is een van de weinige molens nog op zijn originele plek en staat hier al vanaf 1693.
- Zaagmolen, het Jonge schaap. Uit 1680 en zaagt tot de dag van vandaag nog hout.
- Oliemolen, de Os. De molen is gebouwd in 1663 en heeft helaas zijn wieken verloren, maar is van binnen nog helemaal werkend.
- Wipmolen, het Klaverblad. Dit is een kleine molen die hout zaagt. Deze molen staat boven op een schuur.
- Stellingmolen, De Bleeke Dood. Deze molen maalde voor de bewoners van het vroegere dorp hun meel.
- Oliemolen, de Ooievaar. Deze molen stond oorspronkelijk in Assendelft, maar is nu in Zaandijk te bezichtigen. Naast de fabrikant van de borrelnootjes Duyvis.
Maak kennis met de ambachten
Naast het bezoeken van de molens kun je ook de volgende ambachten bezoeken op de Zaanse Schans. Wanneer je de locaties van de ambachten bezoekt kun je, proeven, ruiken en de ambacht zelf ervaren.
- Klompenmakerij, hier worden de bekende klompen gemaakt.
- Wevershuis, hier worden de zeilen en de molendoeken geweven.
- Kuiperij Tiemstra, hier worden houden vaten gemaakt.
- CacaoLab, hier moet je heen om lekkere chocolade en oud Hollands snoepgoed te proeven!
- Distilleerderij en proeflokaal de Tweekoppige Phoenix, hier kan je lekkere likuren proeven.
- Tinnegieterij de Tinkoepel, hier wordt met de hand tin gegoten.
Bezoek het Zaans museum
Als laatste is kun je er ook het museum bezoeken, het Zaans Museum. In dit museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de omgeving Zaandam/Zaandijk en Nederland. Kortom een leuk museum waar je meer kan ontdekken over Nederland!
Meer staycations in Nederland ontdekken?
Lees hier verder over 8 activiteiten in Zuid-Limburg of kijk hier voor de mooiste natuurgebieden in Nederland