De Veluwe is het grootste en meest diverse natuurgebied van Nederland. De Veluwe is een groot natuurgebied, bestaand uit verschillende bossen en heidevlaktes verdeeld over verschillende Nationale Parken. Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is een van de vele verschillende Nationale parken en is uniek in zijn soort. Tijdens een bezoek aan de Hoge Veluwe kom je alle mooie natuur wat de Veluwe te bieden heeft tegen. In deze blog zet ik alle tips op een rij voor een bezoek aan de Hoge Veluwe.

Tips voor een bezoek aan de Hoge Veluwe

Praktische informatie

Nationaal Park de Hoge Veluwe is een beschermd natuurgebied. Wanneer je toegang wil tot het Nationale Park moet je bij de ingang een ticket kopen. De toegang voor een volwassenen kost rond de 11 euro. Ook kan je bij de ingang een plattegrond kopen, maar deze heb je eigenlijk niet echt nodig. In het gehele park staan de routes goed aangegeven door middel van borden en ANWB paddenstoelen. Heb je ook je auto op de parkeerplaats gezet? Dan betaal je rond de 4 euro voor een parkeerkaart. Er zijn 3 verschillende ingangen:

  • Otterlo: dit is de grootste en drukste ingang van het park.
  • Hoenderloo
  • Schaarsbergen: dit is de rustigste ingang helemaal onderaan het Nationale Park. Aangeraden wordt om juist deze ingang te pakken om de drukte bij de ingangen wat te verspreiden.

Nationaal Park de Hoge Veluwe hanteert openingstijden. Van november t/m maart is het park open vanaf 9.00 tot 18.00. In de lente- en zomermaanden is het park langer open voor bezoekers. Bijvoorbeeld in juni/juli van 8.00 tot 22.00. Check voor de actuele openingstijden de webiste van de Hoge Veluwe.

Wat te doen tijdens je bezoek aan de Hoge Veluwe?

Fiets door het park

Bij de ingangen van de Hoge Veluwe vind je de welbekende witte fietsen. Deze witte fietsen mag je gratis pakken en kan je gebruiken om door het gehele park te fietsen. En ik kan uit ervaring spreken dat deze fietsen comfortabel fietsen, zelfs met mijn 1.81! De fietspaden in de Hoge Veluwe zijn goed onderhouden, waardoor je ontspannen door de prachtige natuurgebieden kan fietsen. Kom je tijdens het fietsen een mooi wandelpad of uitzicht tegen? Zet dan je fiets even aan de kant en geniet!

Bezoek het Museonder

In het Museonder kom je alles te weten over wat er onder de grond van de Hoge Veluwe gebeurd. Ook is hier een filmzaal waar je verschillende films en wisselende voorstellingen kan bewonderen. Toegang voor het Museonder zit inbegrepen bij het toegangskaartje. Check voor de actuele openingstijden van het Museonder de website van de Hoge Veluwe.

Bezoek het Kröller-Müller Museum

Het echtpaar Kröller-Müller zijn de grondleggers van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Het museum in het midden van het park is vernoemd naar dat echtpaar. In het Kröller-Müller museum kan je de één na grootste collectie van Van Gogh bewonderen, maar ook werken van Mondriaan en Picasso. Bij het museum hoort er ook een beeldentuin waar 150 verschillende beelden tentoongesteld worden. Check voor de actuele openingstijden van het Kröller-Müller Museum de website van het Kröller-Müller museum.

Wandel door het park

Door het gehele park zijn er verschillende wandelroutes uitgestippeld. Bij de verschillende informatiebalies in het Park Paviljoen kan je verschillende routekaarten krijgen. Maar in het park zijn de verschillende routes ook goed aangegeven aan de hand van kaarten. Dus je kan er ook voor kiezen om gewoon een wandelpad te volgen en te zien waar je uitkomt.

Wilde dieren spotten

In het Nationale Park de Hoge Veluwe zijn er genoeg wilde dieren te spotten. Denk aan een edelhert, wild zwijn, moeflon of een ree. Maar een vos, een das of een boommarter zou je ook tegen kunnen komen. In de vroege ochtend of aan het einde van de middag is de kans het grootst om wilde dieren te spotten.

Meer inspiratie wat je kan doen in de omgeving van de Veluwe? Lees hier over 5 activiteiten op en rond de Veluwe.

Overnachten in de Hoge Veluwe?

Meer staycations ontdekken in Nederland?

Lees hier over een andere staycation tip: bezoek de Zaanse Schans of kijk hier voor de mooiste natuurgebieden van Nederland

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *