Voor de eerste keer helemaal alleen op reis. Spannend! Stiekem valt het allemaal best mee, zolang je maar weet waaraan je begint. Dus, hoe begin je? Hoe houd je dat solo reizen vol? Bang om eenzaam te worden? Don’t be! Lees deze blog voor een hoop tips and tricks om als Solo Reiswijf op pad te gaan. Als ik het kan, kan jij het ook!

Hoe bereid je je voor op een solo reis?

Goed voorbereid zijn is het halve werk, cliché maar waar. Waar ga je naartoe? Heb je research gedaan? Check bijvoorbeeld het reisadvies voor het land / continent waar je heen wilt. 

solo reizen

De belangrijkste dingen waar je voorafgaand aan je reis aan moet denken zijn:

 • Paspoort, met een geldige houdbaarheidsdatum. De meeste landen vragen minimaal 3 maanden speling;
 • Visum. Verdiep je in de soorten visa die er zijn voor het land waar je heengaat en zorg dat je aanspraak maakt op de juiste. Misschien koop je jouw visum op het vliegveld en misschien heb je er geen nodig. Maar ga goed geïnformeerd op reis!
 • Creditcard of Transerwise card;
 • Een goede reis- en gezondheidsverzekering . Je weet nooit wat er zal gebeuren! Denk aan Ooms & Allianz voor een goede backpackersverzekering!;
 • Internationaal rijbewijs, makkelijk aan te vragen bij de ANWB wanneer je je rijbewijs al hebt en onmogelijk te verkrijgen in het buitenland! 
 • En natuurlijk niet te vergeten, vliegtickets! Boek jij een enkeltje of een retour? Houd er rekening mee dat je voor sommige landen een retour of doorreis ticket móet hebben om het land überhaupt in te komen op een bepaald visa. Research research research. 

Alle andere benodigdheden en inpak tips hebben we voor je verzameld in deze blog. 

Take care of yourself

Het fijne aan solo reizen is dat je met niemand rekening hoeft te houden, althans met het plannen en maken van beslissingen tijdens je reis. Je gaat voor jezelf. Dit zorgt er ook voor dat jij de enige bent die voor jou zal zorgen. Wees voorzichtig. Ook al vertrouw je de mensen om je heen, in the end ben je daar alleen en zijn je spullen alles wat je hebt. Bewaar waardevolle spullen op je lichaam of in een goed afgesloten kluisje. 

Bang om alleen te zijn? Don’t be.

Ikzelf ben nu bijna 5 maanden van huis en was alleen wanneer ik dat zelf wilde zijn. Daarnaast heb ik ontzettend lieve mensen leren kennen zonder er naar op zoek te hoeven. Niet iedereen is jouw cup of tea, net zoals thuis mag je de ene persoon wel en de andere iets minder. Geen probleem, laat iedereen in zijn waarde en dat is wat je terug krijgt!

Lees hier ook mijn blog met tips voor als je last hebt van heimwee tijdens je reis

solo reizen

Hoe leer je makkelijk mensen kennen op reis?

 • Verblijf je in hostels? Boek een dorm room (gezamenlijke kamer). Dit is goedkoper en op deze manier ontmoet je automatisch mensen;
 • Ga in de gezamenlijke ruimtes zitten in je verblijfplaats;
 • Stel jezelf toegankelijk op. Geen oortjes in dus en stel jezelf aan mensen voor. Vraag naar hun reis avonturen en voila
 • Sluit aan bij groepsactiviteiten. Een gratis stadstour bijvoorbeeld of een cheese and wine night, spelletjes avond etc. 
 • Wanneer je bezienswaardigheden bezoekt en andere solo travelers ziet, bied ze aan een foto van ze te maken wanneer ze een selfie proberen. Dit zou je zelf ook fijn vinden en wanneer je het gesprek begint is er een grote kans dat je de activiteit samen afmaakt!

Hulp vragen

Een van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb als Solo Reiswijf is om hulp durven vragen en troost zoeken op de mindere momenten. Iedereen heeft zijn ups and downs, net zoals thuis. Het bijzondere aan de backpackers cultuur is dat de meeste mensen ‘alleen’ zijn en dus als de beste begrijpen hoe jij je voelt. Ze staan ervoor open om je te helpen of je een schouder te bieden wanneer nodig. Doe dit dan ook voor anderen, niet altijd maar wanneer het natuurlijk voelt. Zo houden we de solo backpackers cultuur vriendelijk!

Heb jij wel eens solo gereisd? Wat zijn jouw ervaringen en beste tips? Laat ze achter in de comments! Vragen? Daar geldt hetzelfde voor.

Meer handige reistips?

Lees hier verder hoe jij kan dealen met heimwee tijdens het reizen of kijk hier voor het regelen om au pair worden in Australië.

Over de auteur

Hey, Ik ben Meintje. Sinds oktober 2019 backpack ik in mijn eentje door Australië. Via mijn blogs vertel ik jullie graag over mijn avonturen. Over de mooie en de minder mooie momenten. En over alle plekken die ik bezoek. Samen met team Reiswijven probeer ik andere reisliefhebbers te inspireren en op weg te helpen d.m.v. het delen van tips, hot spots en reisroutes! Vragen? Let me know! Liefs x

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *