Roadtrippen door de Verenigde Staten betekend eindeloze wegen door prachtige natuur en langs de kust. Je kunt ervoor kiezen om een roadtrip te doen met een huurauto en dan stops in te plannen in hotels, Airbnb’s of motels. Maar nog veel avontuurlijk is om een roadtrip te maken met een eigen campervan. Wij maakten op deze manier een roadtrip door Californië wat een unieke ervaring was. In deze blog deel ik een aantal tips zodat jij ook zo’n prachtig avontuur on the road kunt gaan maken!

4 tips voor het maken van een roadtrip door de USA met een Campervan

Tip #1: Campervan huren voor je roadtrip

Vanuit Nederland hadden wij onze campervan voor onze roadtrip gehuurd via Escape Campervans. Dit bedrijf heeft door Amerika en Canada verschillende pick-up en drop-off points. Het voordeel van een Escape Campervan is dat de basisbenodigdheden al aanwezig waren. Denk hier aan beddengoed, pannen, bestek, bekers, propaan en een fornuisje. Deze spullen zitten in de huurprijs en scheelde voor ons al veel inpakken. Je kan zelf kiezen voor extra’s om erbij te huren. Bijvoorbeeld een tafel, een kachel, extra flessen propaan, GPS systeem enzovoort.

Ook een leuk bijkomend voordeel is dat elke campervan handgeschilderd is en daardoor is er niet één hetzelfde. Toen wij op het terrein aankwamen van Escape Campervans in San Francisco zagen wij verschillende gekleurde campervans staan en dan begint het echt te kriebelen. Dan wil je zo snel mogelijk de weg op! Wij hadden keuze uit een aantal campervans (niet alle campervans zijn klaargemaakt voor gebruik) en na de uitleg en een paar handtekeningen zetten mochten wij de weg op. Samen met onze campervan Bugs, want elke Escape Campervan heeft een eigen naam.

Op zoek naar een camper op een andere bestemming? Via de website van Worldwidecampers vind je overal ter wereld campers!

Tip #2: Reserveren en plannen van campings tijdens je roadtrip

Voorafgaand aan de reis hadden wij ervoor gekozen om onze route al uit te stippelen. Wij zouden maar twee weken de tijd hebben voor onze roadtrip en wij wilde het risico verkleinen dat wij op plekken zouden komen waar er geen mogelijkheid meer was om op een camping te staan. Je hebt namelijk verschillende reserveringssystemen.

 • First come, First serve; Je hebt campings waar je vroeg in de ochtend in de rij moet gaan staan en dan hopen op een plekje op de camping. Dit zijn meestal campings gelegen in populaire natuurgebieden. Het nadeel hiervan is dat als deze vol is je moet uitwijken naar een plan B.
 • Vooraf reserveren; Vooraf je roadtrip kan je de campings al reserveren. Let wel op, sommige natuurparken zijn erg populair en moet je maanden van te voren al je plekje reserveren. Dit was bij ons het geval voor de camping in Yosemite. Op de website staat duidelijk aangegeven hoe laat de nieuwe plekken beschikbaar zijn. Zoek dit goed uit en dan is de kans groter dat jij op een camping terecht komt midden in een National park. Andere campings zijn minder populair en kan je wat korter op je vertrek boeken.
 • Wild Camping; In sommige staten is het legaal om gewoon ergens in de natuur te kamperen waar jij wil. Het enigste nadeel is dat er midden in de natuur niet altijd wc’s en douches beschikbaar zijn.

Tip #3 Inpakken van spullen voor je roadtrip

Toch zijn er handige dingen die je niet vanzelfsprekend voor elke reis inpakt. Maar dit zijn wel spullen die van pas komen tijdens je roadtrip met een campervan.

 • Een dikke trui; vooral als het in de avond afkoelt en ‘s ochtends vroeg wanneer het buiten nog wat fris is.
 • Een waterdichte jas, in de ochtend kan het soms nog erg vochtig zijn in natuurparken
 • Lampjes; wij hadden vooraf bij Bever hoofdlampjes gekocht. Dit maakt de wandeling naar een wc een stuk gemakkelijker! Ook hadden wij lampjes gekocht die wij in de campervan konden ophangen. 
 • Slippers; handig voor tijdens het douchen. Hoef je niet op de grond te staan met je blote voeten.
 • Wasmiddel; een kleine verpakking, zodat jij altijd je favoriete kledingstuk even snel kan wassen.
 • Zonnebrandcrème; je bent waarschijnlijk veel buiten en dan is goede bescherming van je huid een must!
 • Vochtige doekjes; handig om ‘s avonds je gezicht mee schoon te maken (je gezicht wassen met koud water in een toiletgebouw is niet altijd even fijn).

Ben je op zoek naar nog meer handige tips voor je roadtrip in een campervan? Erik en Lisa van Reisstel.nl delen hun 15 essentiële camper benodigdheden. Een handig lijstje vol met tips, handig tijdens de voorbereiding voor je reis on the road!

Tip #4 Boodschappen doen voorafgaand aan je roadtrip met campervan

Voordat wij naar de camping reden hebben wij boodschappen gedaan. Naast gewoon eten en drinken inslaan zijn een aantal andere artikelen handig tijdens het roadtrippen en kamperen.

 • Wc papier; ook al hadden veel toiletten wc papier. Je wilt toch voorkomen dat je straks op de wc zit zonder wc papier te hebben.
 • Handdoeken; wij hadden twee handdoeken gekocht om onszelf af te drogen na het douchen. Handdoeken nemen veel plek in in je backpack en op deze manier hadden wij meer ruimte in onze backpack voor kleding.
 • Theedoeken; om je borden en bekers mee af te drogen als je die hebt schoongemaakt.
 • Afwasmiddel, een afwasborstel en een teiltje; zodat je elke dag weer gebruik kunt maken van schone borden, pannen en bestek. Bij vele campings kun je wel water pakken en zijn er mogelijkheden om de afwas te doen. Maar dit is niet altijd even schoon. Met een eigen teiltje heb je altijd een schone plek om je afwas in te doen.
 • Drinkflessen water
 • Kruidenmix; zodat het eten gemaakt op het camping stelletje lekker van smaak is.
 • Kaarsen; vooral fijn voor als het donker is. Geeft nog best wel veel licht! Kies een kaart met citronella, heb je ook minder last van muggen.
 • Waslijn; deze kun je gemakkelijk tussen twee bomen spannen en dan zijn je handdoeken, theedoeken en gewassen kleding zo droog.
 • Kurkentrekker en flesopener; wij hadden de mazzel dat dit in onze Escape campervan zat.
 • Alcoholgel; altijd handig om snel je handen even schoon te maken.
 • Extra batterijen; wanneer de batterijen leeg zijn van je lampjes kan die die gemakkelijk vervangen.

Wanneer je op roadtrip gaat is het vooral heel erg genieten geblazen. De ervaring van de vrijheid waar jij wil gaan en staan en naar toe wil rijden! Nieuwsgierig naar onze ervaring van onze eerste nacht in de campervan en de boodschappen doen? Mijn vriend Tim heeft onze eerste kilometers en ervaringen en blunders vastgelegd op bovenstaande video!

Meer over de Verenigde Staten?

Lees hier wat jij in één dag kan doen in San Francisco of kijk hier voor voor de magie van Yosemite National Park (Verenigde Staten). Yosemite is echt een must do voor een roadtrip bestemming in de Verenigde Staten!

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *