Op zoek naar een roadtrip niet al te ver weg? Maar wel met bijzonder natuur, cultuur en het strand? Dan is een roadtrip door Normandië, Frankrijk een aanrader! Met een dag goed doorrijden met de auto sta je naast de bijzondere kliffen (krijtrotsen), loop je over de kiezelstranden en kan je genieten van heerlijke Franse wijn. Deze roadtrip door Normandië duurde 1 week en is een perfecte manier om even het ultieme vakantiegevoel te ervaren. In deze blog deel ik een 1 weekse reisroute door Normandië.

1 weekse roadtrip door Normandië

Eerste stop, Mesnil Val Plage

Mesnil val Plage is een klein dorpje direct gelegen aan de kust. In dit dorp ervaar je de rust van de zee en het Franse leven. De huizen in dit dorp hebben een bijzondere bouwstijl en de huizen staan hoog op een klif langs de kustlijn. Kortom Mesnil val Plage is een perfecte uitvalsbasis om de verdere omgeving te ontdekken.

Bezoek Château d’ Eu en de prachtige tuinen

Van Mesnil val Plage kan je een bezoek brengen aan Château d’ Eu, of in het Nederlands: Kasteel van Eu. Naast dat het kasteel groot, goed onderhouden en bijzonder mooi is zijn er rondom het kasteel een prachtige tuin. Waar in de lente/zomermaanden veel verschillende rozen bloeien. Wil je het kasteel ook van binnen bezoeken? Dat kan. Er is een museum waar je meer te weten komt over de rijke historie van het kasteel en ruim 140 schilderijen kan bewonderen.

Eet verse vis in de havenstad Le Tréport

De stad Le Tréport is een stuk groter dan Mesnil Val Plage en is een drukkere badplaats. Langs de haven vind je verschillende restaurants waar je heerlijke verse vis kunt eten. Daarnaast is Le Tréport een stad met wat hoger gelegen delen. Le Tréport is de enigste stad van Normandië met de hoogste krijtrotsen van Europa. De hoogste rots is 106 meter hoog. Je kan boven op deze rots staan. Hiervoor moet je wel 365 treden omhoog klimmen. Eenmaal boven word je wel getrakteerd op een waanzinnig uitzicht.

Nog een andere havenstad, Dieppe

Dieppe is naast Le Tréport een andere grote havenstad. Maar wel echt een totaal anders qua sfeer. De stad Dieppe ligt gelegen aan de oevers van de Kanaalzee. Op de stranden vind je Sint-Jakosschelpen en dit is ook de plek waar het de meeste Sint-Jakobsschelpen uit de zee gevist worden. Daarnaast is in Dieppe ook een belangrijk kasteel te bezoeken, Château de Dieppe.

Tweede stop, Fécamp

Fécamp is een bruisende stad aan de kust, met een lange boulevard met verschillende winkels en restaurants. Deze stad heeft een grote haven en direct achter de haven heb je al uitzicht op hoge krijtrotsen. Wil je een de zonsondergang genieten? Rijd dan naar boven, boven op een krijtrots en geniet van de laatste zonnestralen die vallen over Fécamp.

Bezoek de bijzonderste krijtrots bij Étretat

Frécamp is de perfecte uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan Étretat. Langs de kust van Étretat is een van de mooiste krijtrotsen te vinden, l’Aiguille. Dit is een een uitstekende krijtrots die op een olifant lijkt. Maar niet alleen die bijzondere krijtrots is het bezoeken waard. Het strand rondom de rots is prachtig. Dit is wel een kiezelstrand, maar breed en groot. Omdat Étretat een vrij drukke plaats is waar veel toeristen op af komen kan het druk zijn. Wel heeft het als voordeel dat er rondom de boulevard vele verschillende restaurantjes en winkeltjes zijn te vinden. Wil je het mooiste uitzicht? Volg dat de wandelroute die je boven op de klifrotsten brengt. Vanaf daar heb je een goed uitzicht over l’Aiguille.

Gerberoy, het dorp met de duizend rozen

Het dorp Gerberoy is een klein typisch Frans dorpje. Maar dit dorpje is wel uniek in zijn soort. Namelijk in dit dorp vind je ‘duizend’ rozen. Elke straat, brug of huis staat vol met bloeiende bloemen. Gerberoy is een perfecte tussenstop wanneer je lang in de auto zit.

Honfleur, havenstad

Honfleur is de havenstad die ligt aan de mond van de rivier de Seine. Het dorpje Honfleur is geliefd bij schilders vanwege een kleurrijke haven. En aan de rand van de haven vind je hoge smalle Franse huizen met leien voorgevels. Dit geeft een schilderachtig uitzicht. Rondom de haven vind je restaurants bij bijna allemaal verse vis serveren. Wanneer je neerstrijkt aan de haven voor een goed glas wijn ervaar je een rustige sfeer, ondanks dat dit dorp toeristisch is en soms erg druk kan zijn.

Derde stop, Lion Sur Mer

Onze laatste stop van onze roadtrip Normandië was in het plaatsje Lion Sur Mer. Lion Sur Mer heeft iets wat de meeste badplaatsen in Normandië niet heeft, namelijk een zandstrand. Wanneer jij getrakteerd wordt op een dag prachtig zonnig weer is het aan te raden om een middag hier op het strand te gaan liggen.

Breng een bezoek aan Duitse bunkers

Wanneer je tijdens deze roadtrip de wegen langs de kust heb gevolgd heb je al vele oud bunkers in de zee of op het land gezien. Rondom Lion Sur Mer zijn er ook verschillende bunkers te bezoeken. Vlak aan de kust vind je bijvoorbeeld een ‘Old battle of d day bunker’. Of je kan een bezoek brengen aan Museum Commando No. 4, waar je meer over de Tweede Wereldoorlog in Normandië te weten kan komen. Kortom in de omgeving van Lion Sur Mer zijn er veel overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog terug te vinden.

Het indrukwekkend Normandy American Cemetery and Memorial bezoeken

Misschien wel het meest indrukwekkende overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog zijn de begraafplaatsen. Zelf bracht ik een bezoek aan de Normandy American Cemetery and Memorial. Dit is een goed onderhouden en groot terrein waar alle gesneuvelde Amerikaanse soldaten liggen. Je ervaart pas hoeveel mensen er zijn gestorven wanneer je op het grasveld staat en overal om je heen witte kruizen ziet staan. Bij elk graf is er een wit kruis geplaatst.

Meer reisroutes ontdekken in Europa?

Lees hier over een reisroute Oost-Europa, van Dubrovnik tot Athene of kijk hier voor een avontuur met een camper door Denemarken

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *