Albanië is een nog een verborgen pareltje van de Balkan en een uitstekend land voor een roadtrip. Tijdens een roadtrip door Albanië rijd je langs steden, via bergachtige wegen naar de mooiste natuur tot aan het strand. Daarnaast zijn de locals vriendelijke mensen die je graag willen helpen en ontzettend gastvrij te zijn. Ook is het home made eten vers en lekker. Kortom Albanië is een perfect land voor een bijzondere roadtrip. In deze blog beschrijf ik een twee weekse roadtrip door Albanië en deel ik handige tips!

Praktische informatie voor je roadtrip door Albanië

Hoe kom je in Albanië?

Directe vluchten naar Tirana (de hoofdstad van Albanië) vanaf Nederland zijn lastig te vinden. Je kan vliegen via een overstap op Istanbul of een andere oost-Europese stad. Check hiervoor Google Flights voor de beste vliegopties. Zelf vlogen wij met een directe vlucht vanuit Kiev, Oekraïne in minder dan 2 uur naar Tirana.

Valuta in Albanië

In Albanië wordt er betaald met Albanese Lek. 1 euro staat gelijk aan ongeveer 122 Lek. Wanneer je de prijzen in Albanië omrekent naar Euro is alles goedkoop. Rond 1 euro kan je een biertje kopen en avondeten bij een restaurant kost tussen de 20 tot 30 euro.

Een klein stukje geschiedenis

Albanië was ongeveer 30 jaar geleden een afgesloten land. Onderleiding van de dictator Enver Hoxha leefde de inwoners van Albanië een afgesloten, over het algemeen arm en een communistisch leven. Ongeveer 30 jaar geleden sloot de jaren van het communistisch leven af en werd het land opengesteld voor andere landen en invloeden. Wanneer je nu naar Albanië gaat merk je dat het land nu in ontwikkeling en opbouw is. Er zijn bijvoorbeeld nauwelijks westerse invloeden te vinden. Denk aan het gebrek aan de westerse ketens en winkels. En dit geeft zeker het land zijn charme!

How to get around?

Echt openbaar vervoer heeft Albanië niet. Je hebt dus of een keuze om een auto te huren of je te verplaatsen in een minibus. De minibus als vervoersmiddel kiezen heeft het voordeel wat het relatief goedkoop is. Helaas heb je niet altijd een minibus met airco (wat zeker nodig is in de zomermaanden). Zelf heb ik gekozen voor een huurauto. Deze hebben we gehuurd via Sunny Cars. Het voordeel van zelf een auto hebben is dat je niet afhankelijk bent van de vertrektijden van de minibus en je op het laatste moment nog van bestemming kan wisselen.

Twee weekse roadtrip door Albanië

Start in Tirana, de drukke hoofdstad van Albanië

Aantal nachten verblijf: 2 nachten

Boek hier je verblijf in Tirana

Tirana is een drukke hoofdstad, vol in ontwikkeling. Dit merk je doordat alles in de stad in de steigers staat. Er wordt veel in de stad gebouwd en ontwikkeld.Deze stad heeft als enigste stad een internationaal vliegveld en Tirana is voor de meeste toeristen het startpunt. Een echt hoogtepunt heeft Tirana niet echt. Het is een rauwe stad waar geleefd wordt. Wil je de stad Tirana wat meer begrijpen? Dan is meelopen met een Free Walking tour Tirana een must.

In Tirana zelf zijn er nog vele oud communistische bouwwerken te vinden. Een goed voorbeeld daarvan is het centrale plein, Skanderbegplein, midden in de stad. Met het grote betonnen operagebouw aan de rand van het Skanderbegplein. Aan het centrale plein bevindt zich ook het Historisch museum van Albanië. Een bezoek aan dit museum is het zeker waard wanneer je je meer wilt verdiepen in de geschiedenis van Albanië.

Tirana zelf is vol leuke barretjes en restaurants. De leukste wijk voor de barretjes moet je naar de wijk Blloku gaan. Overdag is er niet veel te beleven, maar in de avond ontstaat er een bruisend nachtleven.

Shkodra, de tweede grote stad van Albanië

Aantal nachten verblijf: 3 nachten (1 nacht voordat we de bergen in trokken en 2 nachten na terugkomst uit de Albanese Alpen)
Vervoer: tussen de 3 en 4 uur rijden vanaf Tirana

Boek hier je verblijf in Shkodra

De stad Shkodra is net als Tirana een grote stad in ontwikkeling. Daar in tegen geeft Shkodra wel een aantal bijzondere bezienswaardigheden. De eerste bezienswaardigheid is het kasteel van Shkodra, Kasteel van Rofaza. Vanaf het Kasteel van Rofaza heb je een waanzinnig uitzicht over de stad en de rivier waar de stad naast ligt. Als tweede bezienswaardigheid is een fietstochtje naar deze rivier, de Buna rivier. Langs de rivier heb je leuke barretjes en restaurants. Er ligt een redelijk goed aangelegd fietspad langs de rivier, wat het fietsen fijn maakt. Wil je fietsen huren? Dan kan je daarvoor het beste naar Check-in Shkodra. Helaas is deze winkel op zondag gesloten.

Verder is Shkodra een goede uitvalsbasis wanneer je verder de bergen van Noord-Albanië in wilt trekken.

Het bergdorpje Valbona

Aantal nachten verblijf: 1 nacht
Vervoer: bus, ferry, bus vanaf Shkodra, ongeveer 6 uur onderweg

Boek hier je verblijf in Valbona

Vanaf de stad Shkodra pakte wij een minibus, een ferry en nog een keer een minibus naar Valbona. Via Berisha tours hadden wij deze tickets online vooraf gereserveerd. Vanaf Shkodra ga je eerst met de bus naar het dorp Koman. Vanaf Koman pak je een van de mooiste ferry’s van Europa naar Fierze. Deze tocht op de ferry duurt ongeveer 2 uur. Tijdens de hele boottocht vaar je dwars door prachtige bergen heen over helder blauw water. Eenmaal weer aangekomen aan land pak je vanaf Fierze weer een bus. Deze bus brengt je verder naar Valbona. Wil je dit stuk liever zelf rijden met de auto? Dat kan ook!

Valbona is een klein bergdorp midden in de Albanese Alpen. Er is niet veel in dit bergdorp, denk aan nauwelijks winkels en restaurants. Zoek daarom een hotel of guesthouse uit waar je ontbijt en diner kan krijgen. Wij verbleven bij  Hotel Margjeka. Een perfecte uitvalsbasis midden in de bergen. Vanaf Valbona zouden wij de volgende dag de hele dag gaan hiken naar het bergdorp Theth.

Nog een mooier bergdorpje Theth

Aantal nachten verblijf: 1 nacht
Vervoer: hike vanaf Valbona, ongeveer 6 uur aan het hiken

Boek hier je verblijf in Theth

Vanaf Valbona liepen wij dwars door de Albanese Alpen, over een bergtop naar het misschien wel nog mooiere bergdorp Theth. Net als Valbona is er in Theth niet veel. Ook hier is het belangrijk dat je bij een guesthouse zit waar ontbijt en diner geregeld is. Wij verbleven bij Gurra Family’ Guesthouse.

Theth is omringt door hoge bergen en in het dorp Theth heerst een ontspannen sfeer. Vanaf Theth heb je nog meer hikes dan de hike naar Valbona. Vanaf Theth kan je in een dagdeel hiken naar de Blue Eye of Theth. Of ook in een dagdeel hiken naar de Grunasi Waterfall. Kortom wij verbleven 1 nacht, maar een langer verblijf in Theth is aan te raden als je nog meer van de natuur van Theth National Park wilt ontdekken.

Wij pakte vanuit Theth de bus terug naar Shkodra. Wil je met de bus of een taxi terug? Informatie over deze bussen en taxi kan je inwinnen bij het guesthouse. Bij het guesthouse kunnen ze je precies vertellen waar en hoe laat de bus vertrekt, of ze kunnen een taxi voor je bellen.

De weg van en naar Theth wordt door de locals afgeraden om zelf te rijden. Om Theth te bereiken moet je smalle, stijle bergwegen rijden. Het is echt fijner om dit stuk mee te rijden met een ervaren chauffeur.

Berat, het dorp met duizend ramen

Aantal nachten verblijf: 1 nacht (kan je gemakkelijk met 1 nacht extra uitbreiden)
Vervoer: tussen de 3 tot 4 uur rijden vanaf Shkodra

Boek hier je verblijf in Berat

Berat is een bergdorpje met een hele eigen bouwstijl. Het oude centrum van Berat staat op de UNECO werelderfgoedlijst en de huizen in het historisch centrum zijn smalle witte huisjes gebouwd tegen de berg aan. Dwars door Berat loopt de rivier de Osum. Aan beide kanten van de rivier vindt je de bekende witte huisjes, in de Ottomaanse bouwstijl. Berat wordt ook wel ‘het dorp met duizend ramen’ genoemd. Wanneer je aan de oever van de rivier staat snap je waarom. Het lijkt alsof alle witte huisjes tegen de bergwand samen 1 groot huis vormen met vele ramen.

Het historisch centrum van Berat is klein, maar je kan heerlijk door deze smalle straatjes dwalen. Boven op de berg bevindt zich een oud kasteel, het kasteel van Berat. Omringt door de oude kasteelmuren vindt je hier verschillende smalle straatjes, waar verschillende winkeltjes en barretjes te vinden zijn. Daarnaast heb je vanaf het kasteel een mooi uitzicht over de bergen rondom Berat.

Berat is in de avond ook prachtig verlicht. Daarom is het aan te raden om na zonsondergang nog even langs de oever van de rivier te lopen. Daar heb je het beste uitzicht op het historisch centrum en alle verlichte huisjes.

Wonderschoon Gjirokaster

Aantal nachten verblijf: 1 nacht (kan je gemakkelijk met 1 nacht extra uitbreiden)
Vervoer: tussen de 3 en 4 rijden vanaf Berat

Boek hier je verblijf in Gijrokaster

Gjirokaster is net als Berat een bergdorpje, maar wel een totaal ander bergdorp. Gijrokaster is een van de oudste steden van Albanië en de bouwstijl van het historisch centrum is beïnvloed door de Grieken. Net als Berat staat het historisch centrum van Gijrokaster op de UNESCO Werelderfgoed lijst. Het historisch centrum is klein en ontzettend gezellig. De straten zitten vol met winkeltjes, barretjes en restaurants. Er zijn vele winkeltjes te vinden die handgemaakte souverniers verlopen. Denk aan handgemaakte kleden, beeldjes van hout of voorwerpen van mozaïek. Wanneer de avond valt wordt het historisch centrum een nog drukker en levendiger stadje. De gebouwen zijn mooi verlicht en de sfeer is ontspannen en fijn.

Wil je een mooi uitzichtpunt? Dan heeft Gijrokaster ook een kasteel boven op de berg. Vanaf het kasteel van Gjirokaster heb je een goed uitzicht over het dorp zelf, en de bergen om Gjirokaster heen.

Wil je nog meer natuurschoon ontdekken rondom Gijrokaster? Dan is een uitstapje naar Syri i Kaltër (The blue Eye) een aanrader. Dit ligt op een uurtje rijden met de auto vanaf Gijokaster.

Even ontspannen rondom Sarande

Aantal nachten verblijf: 4 nachten
Vervoer: tussen de 1 tot 2 uur rijden vanaf Gijrokaster

Boek hier je verblijf Sarande

Als laatste stop van onze roadtrip door Albanië hadden wij de kustplaats Sarande. Zelf is Sarande populair bij de Albanese toeristen en vooral in de avond druk. Maar Sarande is een perfecte uitvalsbasis om de stranden in de directe omgeven te ontdekken. Deze stranden zijn allemaal goed te bereiken met de auto.

  • Ksamil Beach, een van de weinige zandstranden van Albanië
  • Buneci Beach, wel wat verder rijden. Maar daardoor wel een stuk rustiger!
  • Vlore, prachtige natuur en prachtige stranden.

Wil je liever meer in de buurt van Sarande blijven? Daar zijn ook mooie stranden te vinden en fijne beachclubs

Vanaf Sarande vertrekt elke dag een ferry richting Griekenland. Het eiland Corfu ligt vlak voor de kust bij Sarande. Dus wil je verder reizen naar Griekenland? Dan kan je voor ongeveer 30 euro in 2 uur naar Griekenland varen.

De laatste stop, terug naar Tirana

Aantal nachten verblijf: 1 nacht
Vervoer: rond 6 uur rijden

Vanaf Sarande zijn wij in 1 keer terug gereden naar Tirana. Vanuit Tirana zijn wij terug gevlogen naar Nederland.

Meer lezen over mooie roadtrips?

Lees verder over een indrukwekkende roadtrip door IJsland of kijk hier voor een roadtrip door het klassieke NormandiëBooking.com

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *