We willen tegenwoordig allemaal graag reizen, of het nou dichtbij is of ver weg, kort of lang, maar de wereld lonkt en we zijn een reislustig volkje! Voor wie geen mega budget heeft maar wel zoveel mogelijk wilt reizen, is het verstandig om op bepaalde te dingen te bezuinigen. Daarom delen wij in deze blog 10 tips om geld te besparen tijdens het reizen.

10 tips om geld te besparen tijdens het reizen
#1 Boek al je (vlieg)tickets, hotels etc los van elkaar
Tegenwoordig is dit al vrij normaal, maar vooral de oudere generaties zijn geneigd hun reis vaak in 1 keer te boeken bij een reisorganisatie. Natuurlijk scheelt dit veel uitzoek werk en kan je alles uit handen geven, maar vaak betaal je zo wel veel meer dan wanneer je alles los van elkaar boekt.
Vliegtickets kun je makkelijk in prijs vergelijken op sites als Skyscanner en Expedia. Zeker wanneer je flexibel bent in je reisdata kun je met de maand vergelijker de goedkoopste opties scoren en zo al vooraf het reizen geld besparen!
#2 Doe je excursies zo veel mogelijk zelf in plaats van met een tour
Op elke toeristische spot in de wereld zijn er bedrijven die hier graag geld aan willen verdienen. Maar het is lang niet altijd nodig om een georganiseerde tour te boeken om bij een bepaalde plek te komen. Zoek daarom eerst eens uit of je niet net zo makkelijk zelf een scooter kunt huren om er te komen of probeer een groepje te vormen om een taxi te splitten. Ook hikes kun je vaak prima zelf doen zonder gids en daardoor veel geld besparen tijdens het reizen. Let er natuurlijk wel op of het wel toegestaan en veilig is om dit zelf te doen.
Kom je er toch niet omheen om je excursie bij een touroperator te boeken, check dan eerst goed welke het beste is qua prijs-kwaliteit verhouding. De duurste is lang niet altijd de beste, maar de goedkoopste kan weer erg teleurstellend uitpakken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld TripAdvisor raadplegen, online recensies lezen of tips vragen aan je ho(s)tel of andere reizigers.
#3 Check de goedkoopste vervoersmiddelen
Naast je verblijf, is vervoer vaak de grootste uitgavenpost tijdens het reizen. Ook hierin kun je flink wat geld besparen als je eerst goed uitzoekt welke manier het goedkoopste is. Dit verschilt erg per plek en situatie, dus hou zoveel mogelijk je opties open en vraag ook tips aan je ho(s)tel of andere reizigers. Een aantal tips op een rij:
- Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is in veel landen de goedkoopste manier van reizen. Of het nou een bus, trein, metro of ferry is, deze prijzen zijn vaak hetzelfde voor iedereen en kun je dus niet snel in belazerd worden. Voor sommige lange ritten is het nodig vooraf plekken te reserveren, let hierbij goed op of de prijs online overeenkomt of dat je misschien beter naar een station kunt gaan om een ticket te kopen. - Tuktuk
In Aziatische landen is de Tuktuk vaak een goedkoop vervoersmiddel. Let er hierbij op dat je van tevoren een prijs afspreekt, waarbij je best wat af mag dingen. Lees je van tevoren in hoeveel een ritje zou moeten kosten en probeer dit bedrag dan ook af te spreken. - Uber / Gojek / Grab
Een vaak goedkoper alternatief op een gewone taxi is Uber, wat overal ter wereld gebruikt kan worden. In Azië heb je hier nog 2 versies van die vaak nog goedkoper zijn: Gojek of Grab. Met deze apps kun je snel en makkelijk een rit vinden, contant of automatisch met creditcard betalen en het is over het algemeen erg veilig! - Taxi (Facebook groep)
Zijn al bovenstaande vervoersmiddelen geen optie, dan zul je soms toch een gewone taxi moeten regelen. In Sri Lanka kwamen wij erachter dat ook hier goedkopere deals in gemaakt kunnen worden, namelijk door middel van Facebook groepen. Via in dit geval Backpackers & Tourists travelers Taxi Share Sri Lanka plaatsten wij elke keer een oproep met van waar naar waar we wilden, op welke datum en met hoeveel personen. Binnen no-time kwamen de berichten binnen en kon ik de beste deal sluiten. Dit scheelde vaak flink wat geld in vergelijking met de officiële taxi’s! - (Shared) Shuttle
De laatste optie qua vervoersmiddelen is een Shuttle dienst. Dit is vaak de duurste mogelijkheid, maar op de meeste plekken alsnog goedkoper dan een privé taxi. Ook dit is weer afhankelijk van de plek waar je bent dus check eerst goed de verschillende prijzen.

#4 Eet bij lokale restaurants of kook zelf
Bijna overal ter wereld vind je tegenwoordig pizzeria’s of andere Westerse restaurants. Natuurlijk op zijn tijd wel lekker als je verder vooral lokale gerechten eet, maar dit soort restaurants zijn vaak wel een stuk duurder. Probeer daarom vooral bij lokale restaurants te eten om geld te besparen. Zo ervaar je überhaupt het land op zijn best en support je ook nog eens de lokale bevolking.
Ook kan het in sommige landen flink wat schelen als je zelf je eten kookt. Let in dat geval bij het boeken van je verblijf op of er een keuken aanwezig is waar je gebruik van mag maken. Als dit niet het geval is, kun je misschien wel alsnog wat fruit en snacks enz meenemen zodat je in elk geval een goedkoop ontbijt, lunch en/of tussendoortje hebt.
#5 Slaap in hostels, guesthouses of Airbnb
Als je in je eentje reist zul je dit waarschijnlijk al doen, maar ook als stel kan het soms goedkoper zijn als je in hostels of guesthouses slaapt. Natuurlijk is het slapen met 10 mensen op 1 kamer niet voor iedereen weggelegd, maar dan is een privé kamer in een hostel altijd nog een optie.
Ook een appartement of kamer huren via Airbnb kan veel geld schelen. Dit verschilt wel erg per locatie, maar bekijk in elk geval altijd even het aanbod. Het voordeel van een Airbnb is ook dat er vaak een keuken in zit waardoor je je eigen eten kunt maken en zo ook weer geld kunt besparen tijdens het reizen.
#6 Maak gebruik van Booking.com Genius korting
Al wanneer je 5 verblijven binnen 2 jaar hebt geboekt bij Booking.com, krijg je een Genius level 2 op je account. Hiermee krijg je extra korting of gratis ontbijt bij je verblijf, wat zeker bij het maken van een lange reis uiteindelijk veel geld bespaart!
#7 Geld pinnen op reis: 4 tips
Omdat je tijdens het reizen vaak in cash moet betalen, zul je regelmatig geld moeten opnemen bij een pinautomaat. Hierbij kunnen de kosten aardig oplopen door fee’s. Met deze 4 tips kun je deze kosten zoveel mogelijk omzeilen:
- 1: Let op bij welke bank je pint ivm extra kosten
Hoeveel extra kosten er verrekend worden per transactie, kan erg verschillen per bank. Zoek daarom per land op bij welke bank dit het goedkoopste is met jouw pinpas. - 2: Pin zoveel mogelijk in 1 keer
Je betaald bij het pinnen per transactie, dus hoe meer je per keer opneemt, hoe minder vaak je deze extra kosten betaald. Let daarbij op bij welke bank je het meeste per keer op kunt nemen, ook dit kun je opzoeken per land waar je bent. - 3: Pin niet met je creditcard
In de meeste gevallen rekent je Creditcard bedrijf nog eens extra opname kosten bovenop die van de bank waar je pint. Pin daarom als dat kan dus met een gewone pinpas en niet met je creditcard. - 4: Without conversion & lokale currency
Bij sommige pinautomaten krijg je een aantal opties voor je als je geld opneemt. 1 daarvan kan zijn: with or without conversion? Kies hierbij altijd voor without! Ook vragen ze soms of je het bedrag in de lokale currency of dagkoers wilt opnemen of in de koers die vaststaat / in euro’s. Kies hierbij altijd voor de lokale currency of dagkoers, want dit kan ook best veel geld schelen.

#8 Deel (soms) je eten en drinken
Het is ons meerdere keren overkomen dat de porties eten zo groot waren, dat we beide ons bord niet opkregen. Super zonde van zowel het eten als het geld natuurlijk. Deel daarom af en toe samen 1 gerecht als je niet mega honger hebt of kies voor een kleiner (voor)gerecht om geld te besparen. Ook bij duurdere beachclubs deden wij dit meestal om toch van een luxe dagje te genieten, maar niet meteen een weekbudget kwijt te zijn.
#9 Doe vrijwilligerswerk of ga Couchsurfen
Tijdens het reizen kun je ook goed geld besparen door vrijwilligerswerk te doen. Via bijvoorbeeld Workaway kun je zien waar ter wereld er hulp gevraagd wordt en kun je meestal tegen kost en inwoning een tijdje aan de slag! Niet alleen leef je hierdoor voor niks, ook help je de lokale bevolking en doe je iets goeds terug voor het land. Verder zou je ook eens kunnen denken aan Couchsurfing, hiermee slaap je gratis bij (meestal) andere reislustigen in huis en ontmoet je dus ook nog eens bijzondere mensen.
#10 Hou je uitgaven bij
Zeker omdat je tijdens het reizen meestal in Cash betaald, is het overzicht van waar je geld naartoe gaat snel niet meer goed bij te houden. Maak daarom gebruik van bijvoorbeeld de app TravelSpend. Hiermee hou je al je uitgaven makkelijk bij onderverdeeld in categorieën, zodat je ook kunt checken of je misschien nog iets kunt bezuinigen in bepaalde dingen.
Op zoek naar meer handige reistips?
Lees verder over onze handige inpak tips of kijk hier voor de 12 beste reis apps