Wie denkt aan Azië, denkt waarschijnlijk vooral aan prachtige witte stranden, blauw zeewater, palmbomen en de zonnestralen op je huid. Maar er zijn wel een aantal praktische zaken waar je voorafgaand aan de reis rekening mee moet houden. Dit zodat jij goed voorbereid op reis gaat en optimaal kunt genieten van het prachtige continent! In deze blog geven wij 5 praktische reistips voorafgaand je reis door Azië. Lees ook onze tips over waar je ter plekke op moet letten!

Binnenkort delen we een aparte blog over de kosten van een reis door Azië

Reistips Azië: wat moet je van tevoren regelen?

Reistip #1: Sluit een reisverzekering af

De eerste van de 5 reistips die wij willen meegeven voor je reis door Azië: het is belangrijk om van te voren een reisverzekering met wereld dekking af te sluiten. Je hebt het natuurlijk liever niet, maar het kan zomaar een keer gebeuren dat je een arts moet raadplegen tijdens je reis. Dan is het al helemaal vervelend als je dan in het ziekenhuis ook nog een flinke rekening mag betalen. Dit kun je maar beter voorkomen! Via Independer kun je uitzoeken welke reisverzekering het beste bij jou en je reis past.

Reistip #2: Haal de nodige vaccinaties & medicijnen

Ten tweede is het verstandig om voorafgaand aan je reis te controleren welke vaccinaties je nodig hebt. In Aziatische landen is de leefomgeving anders dan in Nederland waardoor er ziektes aanwezig zijn die bij ons niet voor komen. Door een vaccinatie kun je het risico op deze ziektes wegnemen of aanzienlijk verkleinen. Advies hierover kun je krijgen bij de GGD, andere reispoli’s of door middel van een thuisvaccinatie. Na het behalen van de vaccinatie krijg je een ‘vaccinatiepaspoort’, zodat je een overzicht hebt welke vaccinaties je hebt gekregen en hoe lang deze werkend zijn. Handig is om een foto of kopie te maken van je vaccinatiepaspoort zodat je deze bij een eventueel ziekenhuis bezoek kunt laten zien.

Via vaccinatiesopreis kun je ook makkelijk uitzoeken welke vaccinaties je nodig hebt en een afspraak maken!

reistips Azië

Ook raden we aan om een kleine EHBO kit met basis spulletjes en een aantal medicijnen mee te nemen. In onze backpack zit in elk geval altijd een doosje paracetamol, ibuprofen en diarree remmers. Mocht je toch een ander medicijn nodig hebben, is er gelukkig vrijwel overal in Azië wel een Pharmacy te vinden. De gemaakte kosten hiervan kun je vaak verhalen op je zorg- en/of reisverzekering. Let wel op dat de middelen die ze in het buitenland verkopen soms krachtiger zijn dan de Nederlandse medicijnen!

Houd rekening met muggen

Wanneer je bij de GGD op consult komt, zal er waarschijnlijk ook gekeken worden of je naar gebieden reist waar ziektes voorkomen die worden overgedragen door muggen. Denk bijvoorbeeld aan Malaria of knokkelkoorts/Dengue. Voor Malaria kun je pillen krijgen die je als noodpakket meeneemt op reis. Deze pillen hoef je alleen te slikken op het moment dat je symptomen van Malaria vertoond. Maar het kan ook zo zijn dat het risico op malaria in jouw bestemming zo groot is dat je voorafgaand voor je reis al malariapillen moet innemen. Hierover zal de GGD je adviseren.

Daarnaast nemen wij altijd een goede DEET spray mee om het risico van een muggensteek zo klein mogelijk te houden. Ook een hotel/hostel kamer met een klamboe en een airco of goede ventilator werkt goed om muggen weg te houden. Muggen houden namelijk niet erg van bewegende en koude lucht.

Reistip #3: Bereken de kosten voor je Azië reis

Een lastig onderwerp, want het budget van je reis hangt af van heel veel dingen. Welk land of landen bezoek je? Reis je solo of samen? Welke periode ga je weg? Verblijf je in hostels of liever in luxere kamers? Moet je meerdere (binnenlandse) vluchten nemen? Vaak zijn de vliegtickets naar en van Azië het duurste van de hele reis en vallen de prijzen ter plekke wel mee. Binnenkort schrijven we een nog veel uitgebreidere blog over alle kosten van een reis door Azië. Hou hiervoor onze website in de gaten!

reistips azië

Reistip #4: heb je een visum nodig voor Azië?

Nummer 4 van onze reistips voor Azië: check van tevoren of je een visum nodig hebt! Voor de meeste landen in Azië krijg je bij aankomst een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in het land mag blijven. Maar voor bepaalde landen of als je langer wilt blijven moet je van tevoren een visum aanvragen. Deze is gemakkelijk online te regelen of door een bezoek te brengen aan een ambassade in Nederland. Hou er wel rekening mee dat zo’n bezoek aan een ambassade veel tijd in beslag kan nemen.

Je kunt er ook voor kiezen om een externe partij in te huren die een visum voor je regelt, wat Judith deed voor haar reis naar China. Het enige nadeel hierbij is dat je je paspoort aangetekend moet verzenden over de post, wat niet heel prettig voelt maar gelukkig wel goed is afgelopen!

reistips azië

Reistip #5: download deze handige reis apps

Wat zouden we tegenwoordig toch moeten zonder technologie en onze telefoons? Ook tijdens het reizen zijn er veel handige apps beschikbaar die je kunnen helpen om je reis iets gemakkelijk te maken. We zetten onze favorieten voor je op een rij:

  • Maps.me
    Via Maps.me kun je overal ter wereld de weg vinden, ook als je geen internet hebt! Je kunt hiermee namelijk gebieden of hele landen downloaden waardoor ze offline beschikbaar zijn. Het grootste voordeel van Maps.me in vergelijking met Google Maps, is dat op deze kaarten ook punten staan als “best view of …”, “secret entrance to… ” of punten waarop de entree kosten etc al staan aangegeven. Erg handig!
  • Google Translate
    In Azië spreekt lang niet iedereen Engels, dus is het handig als je wat basis woorden gereed hebt om je verstaanbaar te maken. Als je geen zin hebt om altijd een tastbaar vertaal boekje bij je te dragen, is daar gelukkig Google Translate! Hiermee kun je vooraf de gewenste taal downloaden zodat deze altijd offline beschikbaar is. Bij Marcella staat er bijvoorbeeld standaard “no spicy and no coriander please” vertaald bovenaan!
  • Booking.com / Hostelworld / Airbnb
    Booking,com , Hostelworld en Airbnb zijn de meest gebruikte apps voor het boeken van een verblijf. Deze apps lijken ons erg vanzelfsprekend, want wie reist zal toch ook elke avond een bed om in te slapen willen hebben!
  • Skyscanner
    Voor de goedkoopste vliegtickets gebruiken wij altijd Skyscanner, je staat soms versteld van het verschil in prijzen op de verschillende sites! Let wel op dat ze je cookies opslaan en daardoor de prijs het ene moment ineens een stuk duurder kan zijn dan een uur daarvoor. Verwijder daarom altijd je cookies of boek je vlucht uiteindelijk vanaf een andere telefoon of laptop.
  • XE Currency
    Met vreemde valuta is het soms lastig omrekenen, zeker als je net ergens aankomt of juist eindelijk gewend was aan de valuta van je vorige bestemming. Met de XE Currency app kun je ter plekke omrekenen hoeveel iets kost of check je of de prijs die ze je vragen wel eerlijk is.
  • Rome2Rio
    Een handige app om je reisroute te bepalen is Rome2Rio. Voer je begin en eindpunt in en ze laten je alle beschikbare opties zien! Sommige tickets kun je ook gelijk vanuit de app boeken, wat erg handig is.
  • TravelSpend
    Deze app zul je misschien niet snel gebruiken als je maar een paar weken op vakantie bent, maar voor langere reizen is deze ideaal! Op TravelSpend voer je al je gemaakte kosten in, onderverdeeld in categorieën. Zo hou je een duidelijk overzicht van wat je dag budget is en of je op bepaalde dingen misschien zou kunnen besparen.
  • Polarsteps
    Niet alleen leuk voor het thuisfront, maar ook voor jezelf is het bijhouden van je reis via Polarsteps de beste manier! Hierop zie je precies de route die je aflegt en kun je foto’s en verhaaltjes plaatsen bij elke step. Eenmaal thuis kun je ook heel gemakkelijk een fotoalbum laten maken via de app, onwijs leuk als aandenken!
  • Reisapp BZ (buitenlandse zaken)
    Omdat veiligheid tijdens reizen heel belangrijk is, is het aan te raden de reis app van Buitenlandse Zaken te downloaden. Hierop kun je je bestemmingen als favorieten opslaan en alle actuele reisadviezen bekijken. Ook is het verstandig om je via deze app aan te melden bij de ambassades van de landen waar je heen gaat. Zo krijg je direct een melding wanneer er iets aan de hand is in het gebied waar je doorheen reist.
  • GGDreistmee
    Voor gezondheidsadviezen is de app van de GGD ideaal! Voor alle mogelijke ziektes staat er uitgebreid advies en tips om op je bestemming zo goed mogelijk geholpen te worden wanneer je ziek of gewond raakt.
  • TripAdvisor
    Voor de handigste tips op het gebied van activiteiten, excursies en restaurants gebruiken wij altijd TripAdvisor. Met vele recensies kun je goed uitzoeken wat het beste bij jou en je wensen past!
  • Uber / Grab / Gojek
    Op een aantal plekken in Azië kun je in plaats van een tuktuk of taxi beter 1 van bovenstaande opties kiezen om je te vervoeren. Uber is waarschijnlijk algemeen bekend, dit werkt erg handig met creditcard betaling en je ziet precies waar de chauffeur zich bevindt. Gojek werkt hetzelfde, deze app wordt vooral in Indonesië gebruikt en is daar de goedkoopste optie. Grab is nog een soortgelijke app en vind je door heel Azië. Ook kun je er eten of zelfs boodschappen door laten bezorgen. Wat wij nooit hebben gedaan maar wellicht voor iemand een keer handig kan zijn!

Meer reistips voor Azië?

Lees onze tips over waar jij ter plekke op moet letten wanneer je door Azië reist of kijk hier voor handige inpak tips

Geschreven door: Judith & Marcella

ReizenReizen

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *