Wie denkt aan Azië, denkt waarschijnlijk vooral aan prachtige witte stranden, blauw zeewater, palmbomen en de zonnestralen op je huid. Maar er zijn wel een aantal praktische dingen waar je tijdens je reis rekening mee moet houden. Dit zodat jij goed voorbereid op reis gaat en optimaal kunt genieten van het prachtige continent! In deze blog geven wij 5 praktische reistips voor tijdens je reis door Azië. Lees ook onze tips over wat je van tevoren moet regelen!

Reistips Azië: waar moet je ter plekke op letten?

Reistip #1: Let op wat je eet en drinkt

De eerste van de 5 reistips die wij willen meegeven voor je reis door Azië: kijk goed naar de versheid en bereidingswijze van het eten en drinken. Vaak is de bereidingswijze van voedsel heel anders dan in Nederland, wat natuurlijk zorgt voor heerlijke gerechten maar ook een risico voor je gezondheid kan zijn. Kijk bijvoorbeeld bij een streetfood kraampje naar hoe het eten wordt bewaard. Zie je vlees of vis vol in de zon liggen met temperaturen van 30+ graden? Dan kan je beter voor een vegetarisch gerecht gaan. Er zijn natuurlijk ook plekken waar je niet kunt zien hoe het eten wordt bewaard. Dan is onze tip: heb je twijfels, loop dan nog even verder!

Daarnaast is het kraanwater in de meeste landen in Azië niet drinkbaar. Wij Nederlanders hebben de mazzel dat we schoon drinkwater uit de kraan hebben en hier is ons lichaam aan gewend. In het buitenland kan bijvoorbeeld de concentratie chloor in het water hoog zijn. Dan is het verstandiger om een herbruikbare fles te vullen bij tanks in hotels. Of als die er niet is, dan grote flessen water te kopen in supermarkt. Controleer wel altijd even goed of het dopje van de fles wel echt goed vast zit, want soms willen straatverkopers wel eens een flesje hergebruiken en er kraanwater in doen.

Hetzelfde geldt voor ijsblokjes in je drankjes, deze kunnen ook van kraanwater gemaakt zijn. Dit weet je niet altijd zeker, dus voor de zekerheid kun je je drinken beter zonder ijsklontjes bestellen. Dit is natuurlijk iets minder verfrissend, maar je maag zal je dankbaar zijn. Of bestel een ijskoud biertje, dit kan (met zekere mate) ook nooit kwaad!

Reistip #2: veiligheid tijdens je reis door Azië

Een logische maar zeker belangrijke reistip voor een reis door Azië: veiligheid boven alles! Over het algemeen wordt Azië niet gezien als een onveilig continent. Al jaren gaan vele toeristen er op reis en er vind op de meeste plekken weinig criminaliteit plaats. Toch zul je zoals waar ook ter wereld altijd je gezonde verstand moeten gebruiken en op je waardevolle spullen moeten letten. Zwaai bijvoorbeeld niet te opzichtig met je camera, telefoon of portemonnee en bewaar je paspoort in een kluis in het hotel. Het komt ook weleens voor dat er wordt gestolen op het strand, dus neem ook daar het liefst geen waardevolle spullen mee naar toe.

Natuurlijk zijn er ook andere factoren die het reizen in Azië onveilig kunnen maken, zoals natuur rampen. Mocht je hier mee te maken te krijgen, hou dan vooral de lokale nieuwsberichten goed in de gaten en luister naar de aanwijzingen van hulpverleners. Ook kun je altijd contact opnemen met de Nederlandse ambassades van het land waarin je reist.

Reistip #3: Onderhandelen van prijzen in Azië

In Azië is het vrij gebruikelijk om te onderhandelen over prijzen. Dit kan bij bijvoorbeeld taxi’s, tuktuk’s, tours, het kopen van souvenirs en bij het huren van een scooter. Belangrijk is dat je van te voren opzoekt hoeveel bepaalde dingen zouden moeten kosten. Zo weet je wat iets waard is en kun je makkelijk afdingen naar die prijs. Natuurlijk zijn er ook verkopers die een vaste prijs aanhouden en respecteer dit dan ook. Voor hen is die ene euro extra veel meer waard dan voor ons, hou dat ook vooral in gedachten!

Reistip #4: respecteer de lokale bevolking

Het cultuurverschil tussen Nederland en Azië is groot, en dat maakt het reizen naar Azië juist zo leuk! De lokale bevolking heeft andere manieren van eten, andere sociale manieren van omgaan met elkaar en andere rituelen. Het beste wat je kunt doen is vooraf je reis goed inlezen in de Aziatische manieren. Het is bijvoorbeeld in Azië heel gewoon om te slurpen tijdens het eten. Dan weet je van te voren wat je een beetje kan verwachten. Als je eenmaal ben aangekomen is het beste om de lokale bevolking te observeren. Wat gebeurt er om je heen? En wanneer jij je er comfortabel bij voelt, neem een beetje van de cultuur over zodat je verbintenis kan maken met de lokale bevolking.

Ook het aanleren van een paar woorden in de lokale taal helpt altijd. Wanneer jij een poging doet om de lokale bevolking te begrijpen dan krijg je vaak een grote glimlach terug en zijn de mensen bereid om je te helpen. Verder is het in Azië een enorme belediging als je boos of verontwaardigd reageert op iemand in het openbaar. Mocht het daarom gebeuren dat je in een conflict terecht komt, probeer dit zo respectvol mogelijk met diegene op te lossen!

Reistip #5: reis zo duurzaam mogelijk

In Azië zul je waarschijnlijk veel plekken zien waar vervuiling een groot probleem is. Helaas hebben ze in deze landen nog niet de luxe om zich hier druk om te maken en schenken ze minder aandacht aan het welzijn van het milieu. Maar wij kunnen als reiziger wel al een verschil maken door zo duurzaam mogelijk te reizen. Hierover schreef Marcella een aparte blog met 6 dingen waar je op kunt letten! Lees hier het volledige artikel.

Meer reistips voor Azië?

Lees onze reistips over wat je van te voren moet regelen voor een reis door Azië of kijk hier voor de 12 beste reis apps.

Geschreven door: Judith & Marcella.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *