Sicilië is het eiland dat als een soort bal voor de laars van Italië ligt. Het eiland is qua cultuur, taal en de keuken echt anders dan het vaste land van Italië en Sicilianen noemen zichzelf dan ook liever geen Italiaans. Een rijke geschiedenis van bezettingen van Grieken, Romeinen en de Arabieren heeft dit eiland gekleurd tot de bijzondere cultuur die je tot de dag van vandaag hier nog kan ontdekken. Wij hadden een week voor onze reisroute op Sicilië en hebben deze volledig met de trein afgelegd. In deze blog vertel ik alles over deze fantastische reisroute door Sicilië.

Deze reisroute door Sicilië was de laatste stop van onze reisroute door Italië met de trein.

Uitzicht over Sicilië vanaf Taormina

Hoe kom je op Sicilië?

Er zijn drie verschillende manieren om op Sicilië aan te komen:

  1. Met de auto vanaf het vaste land: met de auto kan je rijden naar het uiterste puntje van het vaste land van Italië, Villa San Giovanni. Vanuit Villa San Giovanni kan je de veerboot pakken naar Sicilië. Dan kom je aan in de stad Messina.
  2. Met de trein volg je vanaf het vaste land dezelfde route als met de auto. Je komt aan op het station in Villa San Giovanni. Vanaf Villa San Giovanni gaat de trein in delen op de veerboot richting Sicilië. Aan de overkant kant kom je aan in de stad Messina en dan rijdt de trein verder richting Catania.
  3. Als laatste optie kan je vanaf Amsterdam met een directe vlucht vliegen naar zowel Catania als Palermo, de twee grootste steden van Sicilië. Catania ligt aan de oostkant van Sicilië en Palermo ligt meer aan de noord-westelijke kant van Sicilië.

Bekijk de mooiste hotels van Sicilië

Reisroute Sicilië

Cultureel ontspannen in Taormina

Onze eerste stop van de reisroute over Sicilië was in Taormina. Met de trein kwamen wij aan op het station ver buiten het centrum. Taormina is een hoog gelegen dorp, waardoor de afstanden op de kaart wat kunnen vertekenen. Wat op de kaart een korte afstand blijkt te zijn, kan nog een best pittige stijle klim zijn! Houd hier rekening mee. Het voordeel van dat Taormina wat hoger gelegen is, zijn de prachtige uitzichten die je hebt vanaf deze stad.

Taormina is een klein typisch Italiaans stadje en een van de weinige steden op Sicilië met toegang tot een kiezelstrand. Om naar het strand te gaan moet je wel helemaal naar beneden lopen of met de bus gaan. Verder is Taormina een gezellige stad met een drukke winkelstraat. In de smalle straatjes achter de winkelstraat vindt je de heerlijkste restaurants en leukste barretjes voor een borrel. Kortom door de dwalen door de smalle straatjes kom je pareltjes van lokale restaurants tegen!

Als laatste staat Taormina bekend om zijn oud Grieks Amfi theater. Voor een toegangsprijs van 10 euro kan je het oude theater betreden. Van dit theater heb je misschien wel het mooiste uitzicht van heel Taormina. Je hebt een uitzicht over de stad zelf, op de Etna en over de kustlijn van een deel van Sicilië.

Verblijftip: Wij verbleven midden in het centrum, maar toch rustig gelegen bij Il Piccolo Giardino GH ***Superior

Ontdek de rauwe stad Catania

Catania is de tweede grote stad van Sicilië. Deze grote stad ligt aan de voet van de vulkaan de Etna. Door verschillende uitbarstingen heeft de Etna een aantal keer Catania flink beschadigd. Maar de Etna heeft ook veel goeds gebracht aan de stad. Zo zijn de straten en de gebouwen herbouwd met donkere stenen. Deze stenen zijn afkomstig van de vulkanische resten van de Etna. Dit geeft de stad een unieke en rauw randje.

Catania ligt gelegen vlak aan de kust en heeft een wereld beroemde vismarkt. Hier kan je de lekkerste en verste vis kopen. In de avond wordt de omgeving van de vismarkt omgetoverd tot een omgeving vol met lekkere visrestaurants die de verste visgerechten serveren!

Net als alle Italiaanse steden heeft Catania ook een Duomo. Deze markeert het centrum van de stad. Wanneer je met je rechterhand naar de Duomo gaat staan en dan recht vooruit de lange straat, Via Etna, door kijkt heb je een prachtig uitzicht op de vulkaan Etna.

Catania heeft veel te bieden, denk aan de leukste wijken om te eten. Bijvoorbeeld in en rondom Via Paternò heb je vele lekkere restaurants zitten. Zin in een lekkere cocktail? Dan moet je in de buurt van Via Gemmellaro zijn!

Beklim de actieve Etna vulkaan

Op Sicilië is de actiefste vulkaan van Europa te vinden. En deze zou jij kunnen beklimmen! Let op als je dit wil doen, dan moet je wel aan een aantal voorwaarde voldoen:

  1. Je mag de Etna alleen beklimmen met een gids. Er zijn verschillende gidsen en organisaties te vinden waar jij veilig de Etna op kan klimmen.
  2. Je moet dichte en stevige schoenen dragen. Denk aan wandelschoenen of stevige sneakers. Met slippers en sandalen mag je niet de Etna op.
  3. Neem een warme jas mee. Het kan boven op de Etna qua weer heel anders zijn dan beneden in de dorpen en steden. Kleed je daarom warm aan voordat je de Etna beklimt.

Boek hier een dagtour Etna bij zonsop- of ondergang met proeverij

Door deze voorwaardes moet je je niet laten afschrikken om de Etna te beklimmen. De mooiste momenten zijn of vroeg in de ochtend, of wanneer de zon onder gaat. Wij kozen om eind van de middag de Etna te beklimmen en de zonsondergang prachtig over Sicilië te zie gaan. Echt een aanrader!

Wanneer je op de Etna loopt voelt het alsof op in een andere wereld terecht ben gekomen. De grond waarop je loopt is zwart. Deze zwarte stenen zijn lava stenen. Dit gesteente zie je veel terug in de stad Catania, waar de meeste gebouwen en straten van zijn gemaakt. Ook op de Etna zelf zie je verrassend veel groen. En als laatste zijn er ook genoeg kraters te vinden die nu niet meer actief zijn. Helemaal naar boven, naar de meest actieve kraters zul je niet snel komen. Dit is echt te gevaarlijk. Maar de beklimming tot halverwege de Etna is alsnog een ervaring om niet snel te vergeten!

Dagtrip naar Siracusa

Siracusa is misschien wel het mooiste steden van Sicilië. Vanaf Catania pakte wij de trein naar Siracusa. Deze stad is een havenstad, waarvan het historische deel goed bewaard is. Dit betekent dat Siracusa een perfecte stad is om door de kleine, smalle straatjes te dwalen. Je loopt dan vanzelf langs locale barretjes en winkeltjes. En tussen de smalle straatjes door liggen kleine gezellige pleintjes verscholen.

Boek hier een dagtour naar Syracuse, Ortigia en Noto incl. vervoer en rondleiding vanuit Catania

Daarnaast staat Siracusa ook bekend om de opgravingen vanuit de Romeinste tijd. Denk aan een oud Romeins Amfitheater. Maar in het centrum zelf van Siracusa zijn ook verschillende opgravingen te vinden.

Direct aan de kust ligt een oud kasteel, Castello Maniace. Dit kasteel is bijzonder goed bewaard gebleven. Dit kasteel was vroeger het belangrijkste fort om de stad Siracusa te verdedigen. Vanaf Castello Maniace heb je een prachtig uitzicht! Dit kasteel is zeker het bezoeken waard! Vlakbij Castello Maniace is de Duomo van Siracusa te vinden. Deze Duomo schittert, net als andere Duomo’s in andere Italiaanse steden, ook weer van prachtige details in het gebouw zelf.

Meer reisroutes in Europa ontdekken?

Lees verder over een reisroute door Zuid-IJsland of kijk hier voor een bijzondere reisroute door Roemenië

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *