Wanneer je denkt aan roadtrippen door een Afrikaans land denk je al snel aan wildlife, uitgestorven wegen die alleen toegankelijk zijn voor 4×4 auto’s en eindeloze uitzichten over de natuur. Dit is dan ook precies wat je tijdens een roadtrip door Namibië kunt verwachten. Namibië ligt aan de oostkust van Afrika, linksboven Zuid-Afrika. Het is het op één na dunst bevolkte land van de wereld en bestaat dan ook voor het grootste deel uit woestijn. Een roadtrip door Namibië is daarom gegarandeerd een groot avontuur! Ik deel alles over onze reisroute van zo’n 4.500 km lang dwars door Namibië, welke wij in ongeveer een maand hebben afgelegd.

Algemene informatie over Namibië
Autorijden in Namibië
Namibië is een van de dunst bevolkte landen van de wereld. Alleen in Mongolië wonen minder mensen. De meeste mensen wonen in dorpen en steden, daar tussen liggen uitgestrekte landschappen en kan het voorkomen dat je urenlang geen tegenligger tegenkomt. Er zijn een aantal asfalt wegen rondom de grotere steden, maar een groot deel van de route bestaat uit gravelwegen. Dit zijn onverharde wegen waarvan de ene beter berijdbaar is dan de andere, maar over het algemeen is dit prima te doen.
Daarnaast wordt er in Namibië links gereden. Dit is in het begin even wennen, maar gelukkig zijn de wegen niet druk. Dus je hebt alle tijd om hier aan te wennen. De meeste wegen kan je rijden met een 2WD auto. Wil je wat meer avontuur opzoeken en minder toegankelijke wegen bezoeken? Dan is een 4WD auto echt een must. Wij hadden een 4WD auto gehuurd en daar hebben wij geen moment spijt van gehad.
Taal in Namibië
De algemene taal in het land is Engels. Maar het (Zuid-)Afrikaans ligt dicht bij het Nederlands, dus je kan ook hier en daar een gesprek in het Afrikaans voeren met een local. En je komt best ver met elkaar begrijpen en is hartstikke leuk om te doen.
Veiligheid
Namibia is een relatief veilig land. Wel wordt het afgeraden om na zonsondergang te rijden. Ten eerste omdat de wegen niet verlicht zijn en in Namibië veel wildlife woont. Je wilt niet in het donker je auto uit om eventueel een band te vervangen. Daarnaast zijn er na zonsondergang de wegen helemaal uitgestorven. Zorg er dus voor dat je de volgende campingplek altijd voor zonsondergang bereikt.
Disclaimer:
Als je aan het einde alle aantal gereden kilometers van deze reisroute door Namibië bij elkaar optelt komt je nooit aan de 4.500 km. Toch hebben wij dit volgens de kilometerstand van de huurauto gereden. Je doet alles in Namibië namelijk met de auto: naar elk dorpje, natuurgebied of National park. Het rijden met de auto is een groot en belangrijk onderdeel tijdens je trip door Namibië.

Vierweekse reisroute door Namibië
Startpunt van de reisroute door Namibië: de hoofdstad Windhoek
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: –
De eerste stop is de hoofdstad Windhoek. Dit is de stad met de internationale luchthaven en iedereen die op Namibië vliegt komt in Windhoek aan. Windhoek is een hoofdstad zonder echt iets te beleven en te doen. Toch zijn wij hier begonnen met 1 nachtje. Vooral met het doel om te acclimatiseren en te wennen aan de cultuur. En de paar kleine dingen die te ontdekken zijn toch te ontdekken. Namelijk een rondje lopen langs de oud Duitse kerk Christuskirche (Christ Church). Vlak bij deze kerk vind je het Independence Memorial Museum, hierin staat de onafhankelijkheid van Namibië centraal.
Ben je op zoek naar een fijn plekje voor een hapje en een drankje? Dan is Joe’s Beerhouse de plek om naar toe te gaan! En vanuit Joe’s Beerhouse kan je zelfs bellen voor een pick-up, zodat je bij je hotel wordt opgehaald en weer terug gebracht. Als laatste heb je vanaf de Skybar van het Hilton een goed uitzicht over de stad en is een ideale plek voor een cocktail en de zonsondergang.



De eerste stop: Lake Oanob
Aantal nachten verblijven: 2
Totaal aantal gereden kilometers: 94 km
Onze eerste stop van onze reisroute door Namibie was Lake Oanob Resort. Lake Oanob is een van de weinige stuwmeren die te vinden zijn in het land en relatief dichtbij Windhoek gelegen. Na eerdere roadtrips hebben wij geleerd dat voor de eerste stop het fijn is om een locatie op niet al te ver rijden hebben. Je moet namelijk eerst je huurauto ophalen en bij het ophalen van de auto krijgen wij een volledige uitleg hoe alles werkte (wat heel fijn is, want een wegenwacht kennen ze niet en zo ben je zelfredzaam wanneer er iets mis is met de auto onderweg). Eenmaal onderweg moet je ook nog flink wat boodschappen inslaan. Je bent zo uren bezig, zonder dat je richting de camping rijdt.
Onze eerste campingplek was direct aan het meer, dit zorgde voor mooie uitzichten en een waanzinnige zonsondergang. In Lake Oanab kan je veilig zwemmen. Daarnaast kan je een kano huren en het meer op varen. Als laatste zijn er ook nature drives en hikes door natuurreservaat heen. Met een beetje mazzel kan je hier de eerste wildlife in Namibië spotten. Kortom, een ideale stop om te wennen aan het kampeerleven in Namibië.



Wildkamperen op de vulkaan Brukkaros
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: 380 km
Wildkamperen op een verlate vulkaan? Waanzinnige uitzichten en miljoenen sterren aan de hemel? Deze overnachting was wel de meest unieke en gave ervaring van de gehele reisroute door Namibië. Voor het dorp Berseba sla je rechtsaf de weg in, de D3904 op. Deze weg brengt je vanzelf aan de voet van de vulkaan Brukkaros. Er staan nog toegangspoorten en entreeprijzen, maar deze kan je voorbijrijden. De vulkaan is nu volledig vrij toegangelijk. Aan de voet van de vulkaan vind je aan je linkerhand een verlate wit gebouwtje en aan je rechterhand een aantal bruine verlate gebouwen. Dit zijn de eerste restanten van campingplekken van een ooit aanwezige camping.
Wil je nog meer het avontuur opzoeken? Dan is een 4×4 auto een must en kan je het hobbelige pad rustig omhoog rijden. Eenmaal boven aan de vulkaan vind je nog verschillende verlate gebouwen van een ooit aanwezige camping. Dit zijn perfecte plekken om jouw wildcamping avontuur te beginnen.
Zorg ervoor dat je volledig zelfvoorzienend bent, denk aan voldoende water en voldoende eten en geniet. Hike over de vulkaan, geniet van de ondergaande zon en de rust om je heen. Een unieke campingervaring gegarandeerd!



Ontspannen in de hotsprings bij Ai-Ais
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: 380 km
De camping bij Ai-Ais is nog herstellende van een overstroming een jaar geleden en het sanitair is verouderd. Maar dit mag je niet weerhouden om deze plek over te slaan. De weg naar Ai-Ais is fantastisch en ruw. Dwars door de bergen kom je hier aan in een oase van rust. De camping staat bekend om zijn hotsprings. Ook hier is het zwembad verouderd, maar het water is heerlijk warm! Wanneer je je verveeld zijn er rondom de camping verschillende hikes die je kan doen.

Via de Fish River Canyon naar Aus
Aantal nachten verblijven: 2
Totaal aantal gereden kilometers: 340 km
De camping bij Ai-Ais ligt al aan de Fish River. Wanneer je deze rivier blijft volgen kon je vanzelf langs de Fish River Canyon. Een indrukwekkend grote kloof die gevormd is door de gelijknamige Fish River. Je hebt vanaf 3 verschillende viewpoint een goed uitzicht over de Canyon. Vanaf de Fish River Canyon zijn wij doorgereden naar het plaatje Aus. Het dorpje zelf is niet echt een highlight tijdens je trip door Namibië, maar net buiten dit dorp bevindt zich een goede camping: Klein-Aus Vista Desert Horse Campsite.
Deze camping is de perfecte uitvalsbasis om de spookstad Kolmanskop te ontdekken. Deze voormalige diamantmijn met stad eromheen is nu teruggenomen door de woestijn. En dit geeft een spookachtig en een magisch gevoel bij deze stad. Let op, de stad Kolmanskop is alleen in de ochtend te bezoeken. Naast Kolmanskop is ook de stad Lüderitz een bezoekje waard.



Slapen middenin de woestijn
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: 270 km
Vanuit Aus reden wij direct door naar de camping NamibRand Family Hideout. Een hele kleine en unieke camping met de quote ‘Only you and the desert’. En daar is geen woord aan gelogen. Wil je hier verblijven? Dan moet je deze camping ruim van te voren boeken, er zijn namelijk maar 3 campingplekken. Wanneer het gelukt is om hier een nachtje te reserveren kom je terecht midden in de woestijn. Alle voorzieningen zijn aanwezig en met een beetje mazzel lopen de oryxen, zebra’s en struisvogels zo langs je campingplek. Echt een unieke ervaring en het overnachten waard!



Sesriem, de plek voor de Sossusvlei en Deadvlei
Aantal nachten verblijven: 3
Totaal aantal gereden kilometers: 122 km
Vanaf NamibRand Family Hideout is het ongeveer 2 uur rijden naar Sesriem. Misschien één van de bekendste plekken van Namibië, waar een uniek duinlandschap op je wacht om te ontdekken. De eerste 2 nachten verbleven wij op de Sesriem Campsite van NWR. Het voordeel van deze camping is dat deze camping zich midden in het National Park bevindt. De hekken van de camping gaan een uur eerder open dat de hekken van het National Park. Dit geeft je de unieke kans om de zonsondergang bij de duinen mee te maken! De laatste nacht verbleven wij op Sossus Oasis Campsite. Een betere camping dan de NWR camping in het park, maar met het nadeel dat deze camping net buiten het National Park ligt.
In het National Park van Sesriem zijn er verschillende dingen te ontdekken
- Dune 45. Vanaf dit hoge duin heb je een waanzinnig uitzicht op de zonsopkomst of de zonsondergang. Het is wel even een klim naar boven door het losse zand!
- Deadvlei. Een uniek natuurgebied. Ooit was dit een meer, maar het meer is volledig opgedroogd door de duinen die zich door de wind hebben verplaatst. De bomen zijn volledig uitgedroogd en bevinden zich nu midden tussen de duinen.
- Big Mama Dune. Vlakbij de Deadvlei bevindt zich nog een hoog duin, Big Mama Dune. Deze kan je ook helemaal naar boven oplopen!
- Ook zijn er verschillende hikes te lopen, en de uitzichten van het duinlandschap gaat je niet snel vervelen.
- Tijdens de zonsopkomsten en de zonsondergangen ontstaan er mooie schaduwen over het landschap. Een aanrader om deze momenten van de dag mee te pakken. Zorg er wel voor dat je voor het sluiten van de hekken weer terug bent op de camping.



Hiken en overnachten in Naukluft National Park
Aantal nachten verblijven: 2
Totaal aantal gereden kilometers: 93 km
Een wat minder bekende stop tijdens een reisroute door Namibië is het Naukluft National Park. Maar zeker geen National Park die je moet overslaan! Wij verbleven op de gelijknamige camping midden in het National Park. Helaas wordt deze camping soms geterroriseerd door bavianen. Maar met een aantal voorzorgsmaatregelen die op de camping worden uitgelegd heb je minder last van de bavianen en akn je zorgeloos kamperen.
Vanaf deze camping starten verschillende hikes. Hikes voor gevorderde en hikes voor wat minder ervaren hikers. Voor iedereen is er een hike te vinden. Wij kozen voor de Olive Trail. Een hike van ongeveer 3 a 4 uur waarin je door de kloven van de rotsen loopt.



Even bijkomen in een hotel in Swakopmund
Aantal nachten verblijven: 2
Totaal aantal gereden kilometers: 338 km
We zijn nu ongeveer twee weken onderweg met onze reisroute door Namibië en wij vonden dit het perfecte moment om onze daktent even in te wisselen voor twee nachtjes in een hotel in Swakopmund. Wij waren in de winter in Namibië en dan is het rondom de kust koud, en dat maakte het overnachten in onze tent ook wat minder aantrekkelijk. Dus even slapen in een zacht bed was echt perfect voor ons.
Daarnaast is Swakopmund een mooi en kleurrijke stad direct aan de kust. Swakopmund is de ideale basis als je walvissen wilt spotten. Ook zijn er in Swakopmund verschillende ‘Biergartens’ te vinden waar je even Duitsland binnen stapt. Bijvoorbeeld het Swakopmund Brauhaus en Altstadt Restaurant. Als laatste heeft Swakopmund een groot verschil met Windhoek, je kan hier veilig over straat lopen wanneer de zon onder gaat. Dus Swakopmund is ook een ideale stad om rustig door de straten te dwalen en de kleurrijke gebouwen te ontdekken. Kortom, een perfecte stop om even op te laden en weer te verlangen naar het voortzetten van je roadtripavontuur.



Olifanten spotten bij Palmwag
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: 338 km
Vanaf Swakopmund is het een lang stuk rijden naar Palmwag, maar gelukkig wel een heel leuk stuk! Het grootste deel van de route brengt je langs de kust, ook wel Skeleton Coast genoemd. Het unieke aan deze route is dat je met de auto vrij dicht langs de oceaan kan rijden, en in de oceaan liggen verlate scheepswrakken die je kan bezoeken. Voor Skeleton Coast kom je langs Cape Cross. Hier verzamelen zich allemaal Kaapse Pelsrobben. Neem wel je knijper mee voor je neus, wat er zit een luchtje aan vele Pelsrobben bij elkaar.
Na een lange rit kom je aan in Palmwag. Eenmaal op Palmwag Campsite kom je allemaal bordjes tegen dat er olifanten rond kunnen lopen. En wij hadden de mazzel dat zowel in de avond als tijdens het ontbijt een kudde olifanten echt vlak langs onze campingplek liep, magisch!



De tweede camping midden in de woestijn, Hoada Campsite
Aantal nachten verblijven: 2
Totaal aantal gereden kilometers: 52 km
Op een uurtje rijden van Palmwag vindt je Hoada Campsite. Alweer een camping waar je slaapt midden in de woestijn, je sanitair is gemaakt tussen de rotsen en warm water krijg je door middel van een ‘donkey system’. Oftewel, water wordt warm door middel van vuur. De camping wordt gerund door een groepje locals en er is een klein barretje aanwezig voor een drankje met een waanzinnige zonsondergang.


Het gaafste stukje Namibië, Etosha National Park
Aantal nachten verblijven: 4
Totaal aantal gereden kilometers: 161 km naar de eerste camping Olifantsrus
Etosha National Park is het hoogte punt van je reisroute door Namibië. In dit natuurreservaat wonen de dieren zo vrij mogelijk in de natuur. Wel worden de dieren een handje geholpen door de mens. Vanwege de droogte in de woestijn zijn er waterholes gemaakt. En dit zijn de beste plekken om wildlife te spotten. Bij elke camping is er een waterhole te vinden, vaak ook verlicht, zodat je de hele nacht op kan blijven om wildlife te spotten. Omarm in Etosha het ritme van de natuur. Sta op met zonsopkomst, vroeg in de ochtend zijn de meeste dieren actief. Ontspan tijdens de heetste momenten van de dag aan het zwembad bij de camping. En spring tegen het einde van de middag weer de auto in voor je ‘selfdrivesafari’.



De eerste camping waar wij verbleven was Olifantsrus Campsite. Dit is een relatief kleine camping in het westen van Etosha. De camping is basic en heeft precies alles wat je nodig hebt. Je verblijft hier vooral voor de waterhole. Bij deze waterhole zit je het dichtst bij de dieren van alle waterholes in Etosha.
Onze tweede camping was Okaukuejo. Dit is het centrum van Etosha en de grootste en drukste camping van het National Park. De camping is ook groot en druk. Maar laat je hier niet door weerhouden, de waterhole maakt de drukte die je op de camping ervaart dubbel en dwars goed! Wij hebben hier lange momenten in het donker kunnen genieten van veel wildlife! Echt magisch!
De laatste camping was Namutoni, meer in het oosten van Etosha. Wij zijn van het westen naar het oosten gereden, van camping naar camping (waarvan wij in Okaukuejo 2 nachten verbleven) en op deze manier hebben wij veel van Etosha kunnen zien.



Waterbergplateau ontdekken en beklimmen
Aantal nachten verblijven: 2
Totaal aantal gereden kilometers: vanaf Namutoni campsite 378 km
Na Etosha reden wij door naar Waterbergplateau National Park. De Waterbergplateau is het centrale natuurschoon van dit National Park. Een groot plateau midden in een vlak landschap met rondom dit plateau een camping. Vanaf de camping heb je hier een mooi uitzicht op! De hike naar de top van dit plateau is een echte aanrader! De hike is kort en pittig, maar het uitzicht is het waard. Naast deze hike zijn er nog meer verschillende hikes die beginnen vanaf de camping.


De laatste stop van deze reisroute door Namibië bij Omatozu
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: 185 km
De laatste stop tot aan Windhoek is bij een private reserve, Omatozu. Hier woont een populatie dieren op een wat kleiner oppervlakte waar de natuurlijke leefomstandigheden zo goed mogelijk nagebootst worden. Wij hadden deze optie gekozen, vooral omdat het dichtbij Windhoek was. Zodat wij de volgende dag niet al te vroeg weg moesten tijden om de auto in te leveren. Omatozu is een luxe camping waar je heerlijk ontspannen kan reflecteren om je waanzinnige reis die je de afgelopen periode hebt beleefd.



Terug in Windhoek
Aantal nachten verblijven: 1
Totaal aantal gereden kilometers: 100 km
Onze laatste stop was Windhoek, de plek waar wij onze reisroute door Namibië waren begonnen. Windhoek is de hoofdstad met weinig speciaals, maar is wel fijn om even op te laden voor je vlucht terug naar Nederland.
Meer reisroutes ontdekken?
Lees verder over de ultieme reisroute door Oman of kijk hier voor een bijzondere reisroute door Madagaskar.