In Madagaskar leven veel zeldzame diersoorten, zoals onder andere lemuren of maki’s (sommige diersoorten komen zelfs enkel op Madagaskar voor). Wist je dat er meer dan 100 soorten lemuren bestaan? Je kan deze diersoorten bewonderen in hun natuurlijke omgeving, de regenwouden. Maar Madagaskar heeft nog meer te bieden, denk aan afwisselende landschappen, tropische stranden en vriendelijke locals, het is een paradijs op aarde! In dit artikel deelt gastblogger Eva alles over haar bijzondere reisroute door Madagaskar.
Reisroute Madagaskar
Wij kozen ervoor om in zee te gaan met een lokale organisatie, Madagascar Green Tours. In sommige ontwikkelde landen vinden we het geen probleem om er zelf rond te rijden en alles zelf te organiseren, maar voor deze bestemming wilden we liever samenwerken met een organisatie.
In Madagaskar kan je soms uren rijden zonder een dorp of hotel tegen te komen. Ik herinner me dat we eens 4u moesten rijden voordat we in een ‘groter dorp’ kwamen, enkel in dit dorp was er elektriciteit en dus ook een winkeltje met koude drank (zeer welkom aangezien het heel warm kan worden in Madagaskar) of ook een restaurant met een koelkast waar de voedingswaren fris bewaard werden. De kleinere dorpjes hadden geen elektriciteit, daar werd bv het vlees in de warmte bewaard, moesten wij ervan eten zouden we ziek worden. Onze driver wist steeds waar we als toeristen terecht konden, daarom leek het ons handiger om er niet zelf rond te rijden.
Natuurlijk kan je ook een reis boeken bij een Nederlandse (of Belgische) reisorganisatie, maar die reizen kosten vaak (meer dan) het dubbel van de prijs van een reis bij Madagascar Green Tours. Je kan er uit verschillende rondreizen kiezen en heel belangrijk, je kan deze rondreis aanpassen aan jouw eigen voorkeuren (bijvoorbeeld extra nacht op bepaalde plaats). Je krijgt altijd jouw eigen chauffeur/driver. En je steunt een lokale organisatie.
Morondava
Vanuit de hoofdstad Antananarivo (Tana) rijden we via Antsirabe naar Morondova. Onderweg kan je de eerste indrukken op doen van hoe de locals leven : ze wonen in hutjes, ze doen de was in de rivier, ze maken zelf bakstenen, ze gebruiken de zebu (soort koe) als transportmiddel of om het veld te werken, … ja hier is de tijd blijven stilstaan.
Bij elke stop die we maakten, kwamen de kinderen uit de buurt naar ons toe gelopen. Ze vroegen een ‘bonbon’ of een ‘biscuit’. Soms beginnen ze te dansen voor jou. Als je graag een lach op hun gezicht tovert, voorzie je dan van genoeg koekjes of snoepjes om uit te delen. Ze verzamelen ook lege plastiek water of cola flesjes.
Morondava ligt aan de kust. We verblijven er in hotel Chez Maggie, waar we ons eigen hutje aan de zee hebben, zalig gewoon.

Allée des Baobas / Avenue of the Baobabs
Dit is één van de meest gefotografeerde plaatsen in Madagaskar. Hier staan een 25-tal prachtige Baobab bomen langs de weg, over een afstand van 260 meter. In de nabije rijstvelden en weiden bevinden zich nog eens een 25-tal bomen.
Tip: je komt op deze plaats onderweg naar Tsingy. Op de heenreis passeer je hier overdag, wat al mooie foto’s zal opleveren. Zorg ervoor dat je hier op de terugweg bent tegen dat de zon ondergaat, wat voor nog mooiere foto’s zal zorgen.

Van Morondava naar Tsingy
Hier komt jouw zin voor avontuur naar boven! Er is geen geasfalteerde weg, maar een stoffige zandweg, een echte ‘bumpy road’.
Je moet ook 2x een ferry nemen. Verwacht geen echte boot, maar gewoon een vlot waar een paar auto’s op kunnen, dit is leuk en erg uniek om mee te maken.

Parc National Tsingy de Bemaraha
We verblijven in Hotel Olympe De Bemahara. Een verfrissende duik in het zwembad doet deugd na een hele dag op de hobbelige en stoffige zandweg.
De volgende dag kan je het natuurreservaat bezoeken. Het bevat een kalkmassief dat dusdanig verscheurd is dat er een Tsingy ontstaan is. Tsingy is het Malagassiche woord voor een formatie van geërodeerde kalksteen. De tsingy is net een landschap van kathedralen gemaakt van kalk. Onder begeleiding van een gids loop je eerst tussen de enorme rotsformaties, vervolgens ga je ook langs de bovenkant van de (scherpe) Tsingy’s wandelen. Ter beveiliging moet je een harnas aandoen en je vasthaken. Wat een bijzonder en indrukwekkend stukje natuur! Hier zal je voor de eerste keer de lemuren zien.



Trein van Fianaratsoa naar Manakara
We verlaten Tsingy en rijden terug via Morondava en Antsirabe, waar we overnachten. Antsirabe is de ‘city of the tuktuk’, je vindt ze hier in fietsvorm of loopvorm en soms gemotoriseerd. Handig om vanuit jouw hotel naar een restaurant of supermarkt te gaan.
We rijden door naar Fianaratsoa, waar we de trein naar Manakara nemen. De trein stopt in verschillende dorpjes. Deze dorpjes, gelegen in de bergen, zijn moeilijk bereikbaar met een auto. Daardoor zijn ze afhankelijk van de trein. Tijdens elke stop worden er goederen ingeladen of afgeladen. De stops duren gemiddeld 15 minuten, maar er waren ook een paar stops bij van een uur. De trein stopt zolang als nodig is. Er waren 16 stops. De treinreis zou 7 à 10u duren, afhankelijk van de stops. Onze treinreis heeft 14u geduurd. Ondanks dat dit een hele lange reis is, is het een echte aanrader. Tijdens de stops mag je van de trein gaan en kom je in interactie met de locals: kinderen komen naar je toe gelopen, waar je mee kan spelen of mee op de foto kan, lokale vrouwen komen hun oogst verkopen zoals vers fruit, verse kruiden, rivierkreeftjes, …. Bovendien kan je tijdens de treinreis genieten van de mooie uitzichten. Ondertussen is jouw chauffeur met de wagen naar Mankara gereden. Je kan hier dus ook met de wagen geraken, maar de treinreis moet je gewoon doen voor de ervaring.



Manakara
Hier slapen we in een bungalow vlak naast het Canal de Pangalanes. Op dit kanaal kan je een tocht maken met een ‘pirongue’ (soort kano). Je gaat aan land op een plaats waar alle vissers samen komen en hun vers gevangen vis verkopen. Buiten vis kan je hier ook vanille stokjes kopen (de gekende vanille uit Madagaskar). Nadien vaar je verder en ga je nog een paar keer aan land, oa om een dorpje en een soort van plantage/kruidtuin te bezoeken.
De laatste stop is aan een stukje verlaten strand. Eerder tijdens de boottocht was de kok hier aan land gegaan. Hij heeft hier ondertussen de verse vis en langoustines, die we op de markt eerder op de dag gekocht hadden, klaargemaakt. Daar zaten we dan, alleen op een verlaten strand, al dat lekkers op te eten, heerlijk gewoon.
National Park Ranomafana
In dit park leven veel verschillende vogelsoorten, reptielen, 12 soorten lemuren en andere zoogdieren. Met een gids trek je gedurende een paar uur door het park, op zoek naar de lemuren. Van de 12 soorten lemuren die er leven, zijn er 7 actief overdag. Wij hebben 5 soorten lemuren gespot (de Red Fronted Brown Lemur, greater Bamboo Lemur, Sifaka, Golden Bamboo Lemur, Black & White Ruffed Lemur). Mijn dag kon niet meer stuk!



In het dorp bevinden zich enkele warmwaterbronnen, waar een kuuroord is aangelegd. Na de trektocht in het park is dit de ideale ontspanning.
’s Avonds kan je nog een begeleide ‘nightwalk’ maken, om dieren te zoeken die ’s nachts leven. Zo hebben we de Mouse Lemur gezien, de kleinste lemur die er is, net een muisje.
Anja Reserve
Hier leven ongeveer 400 ringstaartmaki’s (de bekendste soort, omdat deze ook in onze dierentuinen leven), deze zal je hier dus zeker zien. Daarnaast kan je ook een paar kameleons of slangen spotten.

Isalo National Park
We verblijven in hotel Isalo Ranch. Het zwembad zorgde voor de nodige afkoeling. Het national park wordt vanwege de grillige rotsmassieven ook wel het ‘Colorado van Madagaskar’ genoemd. Hier ga je dus niet alleen naartoe om de lemuren te zien, maar ook voor de prachtige uitzichten. Wandel ook naar de natuurlijke zwembaden met waterval (Piscine Bleue’ en ‘Piscine Noire) en neem er een verfrissende duik.


Ifaty
Hier verblijven we in hotel Le Paradisier, waar we genieten van de luxe: een infinity pool en een eigen hutje vlak aan het strand.
In Ifaty namen we een binnenvlucht, terug naar de hoofdtad Tana.
Andasibe NP
Na 1 nacht in Tana rijden we door naar Andasibe National Park. We verblijven in Grace Lodge, deze lodge ligt vlak naast het NP, we kunnen de geluiden van de dieren tot hier horen. ’s Avonds kan je opnieuw een ‘nightwalk’ doen, op zoek naar nacht dieren.
De volgende dag ga je de vroege ochtend de jungle in en ga je op zoek naar nog meer lemuren of andere dieren. In dit park leeft de Indri, dit is de grootste lemuur. Je kan hem van ver horen roepen/zingen en met wat geluk met jouw eigen ogen bewonderen. Je kan hier vele mooie vogels spotten en misschien wel een grote boa of de Diademed Sifaka.



Lemur Island
Hier leven lemuren die gered zijn uit gevangenschap. Je moet er met een kano naartoe. De lemuren lopen vrij op het eilandje, maar kunnen er niet weg omdat het omringd is door water. Ze zijn half wild/half tam. Sommige lemuren springen op jouw schouders, wat leuke foto’s oplevert.

Einde reis
Na een prachtige reisroute Madagaskar rijden we terug naar Tana waar we nog 1 nacht verblijven voordat we terug vliegen. Hier hebben we nog een stadstour gedaan, zijn naar de markt geweest en hebben een weeshuis bezocht (we hadden in België kledij en speelgoed ingezameld om te doneren). Al met al een onwijs bijzondere ervaring en een absolute aanrader voor een avontuurlijke reis!
Meer lezen over Oceanië?
Lees verder over wat je moet weten als je wilt gaan kamperen in Australië of kijk hier voor al onze Oceanië artikelen

Gastauteurs info
Schrijfster: Eva
Instagram : @evadventures.be
Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!