Jordanië heeft zoveel te bieden! Van slapen in de Wadi Rum woestijn, het ontdekken van Bijbelse plekken als Mount Nebo tot het dobberen in de Dode Zee. Laat je betoveren door de rotsstad Petra en ontdek zo één van de zeven wereldwonder. Sluit je trip ontspannen af aan de Rode Zee. De mensen zijn ook nog eens super vriendelijk en je kunt er heerlijk eten. Dit magische land gaat je sowieso niet teleurstellen! In deze blog vertel ik je over mijn reisroute door Jordanië van twee weken.

Reisroute Jordanië van twee weken

In deze blog vind je de 14 daagse reisroute uitgeschreven. Je kunt deze reisroute ook verkorten tot 10 dagen. Ik raad je dan aan minder lang bij de Dode Zee te zijn of het een bezoek aan de Dode Zee bijvoorbeeld te combineren met Madaba en Jerash. Je hoeft niet perse te overnachten in een hotel bij de Dode Zee. De meeste hotels bieden ook een dagpas aan en dan moet je voor zonsondergang het hotel weer verlaten.

De eerste stop: Amman

Verblijf: minimaal 2 nachten
Wij verbleven er uiteindelijk 4 nachten, omdat we ook nog een dagtrip hebben gemaakt naar Jerash en Madaba.

Onze reisroute door Jordanië start in Amman, de belangrijkste stad van het land. Bijna de helft van alle inwoners van het land wonen in deze stad. In deze stad kun je gemakkelijk twee dagen verblijven, maar in een dag heb je wel alle hoogtepunten gezien. De stad is al 9000 jaar oud en is destijds gebouwd op zeven heuvelen. Op de grootste heuvel ligt de citadel van Amman. Hier vind je sporen van de Byzantijnen, Romeinen en Omajjaden. De belangrijkste bezienswaardigheden van de citadel zijn de tempel van Hercules en het Ummayad-paleis. Vanaf de citadel heb je ook een schitterend uitzicht over de hele stad.

Boek hier jouw verblijf in Amman

Naast de citadel kun je in Amman ook een bezoek brengen aan het Romeinse theater. Dit is denk wel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Dit theater is het grootste antieke theater van het hele land en heeft 6000 zitplaatsen. Je kunt ook helemaal naar boven klimmen. Ook vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de hele stad. Verder kun je in Amman ook nog een bezoek brengen aan de markt, wandelen in de chaos van downtown of een bezoek brengen aan de Koning Abdullah I moskee.

Boek hier ook een tweedaagse tour naar Petra, Wadi Rum en de Dode Zee vanuit Amman

Dagtrip: Madaba

Vanaf Amman kun je een dagtrip maken naar de stad Madaba. Dit ligt op ongeveer een uur rijden. Madaba is de stad van de mozaïeken. Overal kom je mozaïeken tegen en in deze stad scoor je super leuke souvenirs. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is de Byzantijnse Sint-Joriskerk. In deze kerk vind je de wegenkaart van het heilige land in mozaïek.

Een andere aanrader is de Sint-Johannes de Doperkerk. Deze kerk heeft een prachtige gevel en mozaïeken vloer. Je kunt ook de klokkentoren van deze kerk bezoeken. Dit is echt een ervaring apart! Je klimt in een smal torentje langs de kabels van de klokken, en je zou ze dus ook kunnen ‘bellen’. Helemaal bovenaan word je getrakteerd op een schitterend uitzicht. Verder kun je ook nog een bezoek brengen aan diverse musea en het archeologisch museum.

Dagtrip: Jerash

Een andere leuke bestemming voor dagtrip vanaf Amman is de stad Jerash. Ook dit ligt op een uur rijden vanaf Amman en je kunt hier makkelijk de hele dag rondslenteren. Jerash is een van de best bewaarde Romeinse steden in het hele Midden-Oosten. Deze stad staat helemaal vol met Romeinse overblijfselen, zoals tempels en amfitheaters. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de tempel van Zeus, de hoofdstad, het forum en de twee theaters. Als je een Jordan pass hebt gekocht, dan zit ook de entree van Jerash er bij inbegrepen. Anders betaal je 10 Dinar om er in te komen.

Via Mount Nebo naar de Dode zee

Verblijf: 2 nachten

Na 5 dagen vertrokken wij uit Amman en vervolgende we onze rondreis naar de Dode Zee. Onderweg stopten we nog bij Mount Nebo. Dit is de plek waar Mozes heeft uitgekeken op het beloofde land. Als je gelukt hebt, kun je op een heldere dag zelfs Jeruzalem of Bethlehem zien. Je kunt hier ongeveer 1-2u rondlopen. Ik raad je aan om vroeg te gaan, want dan is het nog lekker rustig. Het is een bekende bezienswaardigheid en de toeristbussen rijden af en aan. Je betaalt 3 dinar entree voor Mount Nebo. Het entree zit niet bij de Jordan Pass inbegrepen.

Vervolgens zijn we doorgereden naar de Dode Zee. Je kunt de Dode Zee niet in vanaf een openbaar strand, maar je moet echt via een resort. Wij zijn daarom twee nachten gaan slapen in het Holiday Inn Dead Sea resort. Dit hotel heeft een strand aan de Dode Zee en vanaf daar kun je gemakkelijk de zee in. Verder is er ook modder beschikbaar, zodat je je kunt insmeren (voor de echte ervaring). De volgende dag hebben wij een dagje gerelaxt bij het zwembad en af en toe gedobberd in de Dode Zee.

Via de Kings Highway naar Dana

Verblijf: 1 nacht

Na een dag ontspannen bij de Dode Zee hebben we onze reisroute door Jordanië vervolgt naar Dana. Dit hebben we gedaan via Kings Highway. Dit is een traditionele weg die loopt vanaf het noorden naar helemaal het zuiden. Hij is langzamer dan de andere snelwegen, maar absoluut een aanrader: dit is een van de mooiste routes door het land. We zijn eerst gestopt bij de ‘Grand Canyon van Jordanië”. Je kunt het beste stoppen bij beschilderd huisje met daarop een kameel en een paar Nederlandse teksten. Vanaf daar heb je een schitterend uitzicht over Grand Canyon en Wadi Mujib. Je kunt onderweg ook nog op veel meer plekken stoppen, want je hebt eigenlijk het hele stuk echt prachtige uitzichten.

Boek hier jouw verblijf in Dana

Daarna zijn we gestopt bij Kerak Castle. Dit ligt net buiten de Kings Highway. Het kasteel bestaat uit 7 verdiepingen en is gebouwd op een grote heuvel. Het kasteel is al meer dan 1000 jaar oud, maar is goed bewaard gebleven en imposant om te zien. Onze dag eindigde in het National park Dana. Dit is een van de mooiste natuurgebieden van Jordanië. Je vindt hier diverse planten en dieren die je nergens anders in het land meer ziet. Hier hebben wij overnacht in een tentenkamp. Je hebt een prachtige zonsondergang en je kunt er nog wandelen. De meeste hotels organiseren ook wandelingen van 2-3 uur.

Via Little Petra naar de rotsstad Petra

Verblijf: 3 nachten

Vanaf Dana is het nog even rijden naar Petra, de hoogtepunt van je reisroute door Jordanië. Onderweg zijn wij eerst nog gestopt bij Little Petra. Zoals de naam al zegt, dit is Petra in het klein. Vanaf de parkeerplaats loop je direct Little Petra in. De lange kloof van Little Petra is 350 meter lang. Hier vind je diverse uitgehouwen trappen en gebouwen. Ik raad je aan om eerst naar Little Petra te gaan en daarna pas naar Petra, omdat het anders wel tegenvalt.

Vanaf Little Petra is het nog maar een kwartier rijden naar Wadi Musa, het dorpje waar Petra in ligt. De volgende twee dagen zijn we naar Petra geweest. Dit was echt het hoogtepunt van de reis! Je wandelt Petra in via de siq. Deze is soms maar 2 meter breed. Als je de siq uitloopt, dan kom je bij de Treasury. Andere bezienswaardigheden in Petra zijn El deir, het amfitheater en de zuilenweg. Wij hebben ook nog eens drie wandelroutes gelopen. Lees alles over Petra in deze blog.

Boek hier jouw verblijf in Wadi Musa

Op naar de woestijn Wadi Rum

Verblijf: 1 nacht

Vanaf Petra is het nog twee uur rijden naar de Wadi Rum woestijn. Dit is een van de mooiste woestijnen ter wereld. Wadi Rum is wel meer dan een zandwoestijn, je hebt er namelijk ook adembenemende rotsformaties. Je kunt een nacht slapen in de woestijn in een traditionele bedoeïenen tent. Deze bedoeïenenkampen liggen wat verder van de grote weg af zijn niet te bereiken met een gewone auto. Je kunt daarom het beste je auto parkeren bij het visitor center en je daar op laten halen. De meeste bedoeïenenkampen bieden deze service ook aan. Wij hebben die dag ook nog een jeep safari door de woestijn gemaakt. Bij de meeste bedoeïenenkampen is het eten in de avond inclusief en kun je daarna genieten van de sterrenhemel.

Boek hier jouw verblijf in Wadi Rum

Laatste stop: Aqaba

Verblijf: minimaal 1 nacht

Aqaba is een stad aan de Rode Zee en ook de enige havenstad van het land. Je bent er in een uurtje vanaf Wadi Rum. Dit is de plek om te duiken of snorkelen en de mooie onderwaterwereld ontdekken maar je kunt er ook gewoon heerlijk ontspannen bij het zwembad of op het strand. Verder heeft de stad niet echt super veel bezienswaardigheden, het is dus echt een ontspannende afsluiter van je vakantie. Wel vind je in deze stad de grootste vlaggenmast van Jordanië. Die mag dan toch niet overgeslagen worden als je dan toch in Aqaba bent.

Boek hier jouw verblijf in Aqaba

Terug naar Amman

De laatste dag van je reisroute door Jordanië gebruik je om terug te rijden naar Amman. Vanaf Aqaba is het nog ruim 5 uur rijden om weer naar Amman te komen. Wij hebben de laatste dag dan ook gebruikt om rustig terug te rijden. Onderweg kun je regelmatig stoppen bij restaurants. Hier verkopen ze vaak ook nog souvenirs. In de avond hebben we weer overnacht in hetzelfde hotel in Amman als waar we begonnen waren. De volgende ochtend hebben we de huurauto weer ingeleverd en vertrok onze vlucht naar Amsterdam. 

Meer lezen over Jordanië?

Lees verder over alles wat je moet weten voor een bezoek aan Petra of bekijk hier praktische tips voor je reis naar Jordanië

Over de auteur

Hoi! Ik ben Evelien, 40u per week aan het werk als Online Marketeer, maar het liefst zou ik elke dag op reis zijn. Gelukkig heb ik 25 vakantiedagen en heel wat weekendjes om de wereld te ontdekken. Samen met het team Reiswijven hoop ik jullie te inspireren en te helpen bij het vinden van de leukste hotspots!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *