Italië, het land wat bekend staat om zijn keuken en de prachtige oude historische steden. Daarnaast heeft Italië een diverse natuur in het land. Wij besloten tijdens de zomer om Italië te ontdekken met de trein. Reizen met de trein is een duurzame manier van reizen en tijdens het reizen met de trein krijg je veel mee van de landschappen waar je door heen reist. Wij kozen voor een 3 weekse reisroute door Italië met als beginpunt Amsterdam. Alleen terug hebben we het vliegtuig gepakt. In deze blog vertel ik hoe onze reisroute Italië eruit zag en wat jij zeker niet mag overslaan als jij ook naar Italië wil reizen!

Reisroute Italië station

Voorbereiding op de reisroute door Italië

Wanneer je besluit om van het noorden van Italië naar het zuiden van Italië te gaan reizen is vooraf een beetje voorbereiding aan te raden. Wij begonnen van Amsterdam Centraal waar wij op de ICE stapte naar Basel (Zwitserland). Vanaf Basel hadden wij een overstap van 3 uur voordat wij op de trein naar Milaan konden stappen.

Het boeken van tickets kan op twee manieren:

  • Interrail: je kan ervoor kiezen om een Interrail ticket te kopen. Met zo een ticket kan jij in elke trein stappen in Europa. Maar let wel op dat voor sommige treinen je reserveringskosten moet betalen. Deze moet je met een Interrail ticket alsnog betalen. Het voordeel van een Interrail is dat het een gemakkelijke optie is.
  • Losse tickets kopen: voor deze optie zijn wij gegaan. Deze optie was voor ons het voordeligst, maar kost wel wat meer voorbereiding vooraf. Welke trein vanaf waar ga je nemen en bij welke maatschappij moet je je ticket halen? Het eerste stuk Amsterdam – Basel hebben wij gekocht bij NS Internationaal. Het stuk Basel – Milaan hebben wij bij Trenitalia geboekt. Trenitalia is de treinmaatschappij van Italië. Verder hebben wij alle Italiaanse treinen vooraf online gereserveerd bij Trenitalia. Extra bespaartip: hoe eerder jij de tickets koopt, hoe goedkoper de tickets zijn.

Reisroute Noord- naar Zuid-Italië

De eerste stop van de reisroute Italië: Milaan

Treinroute: Amsterdam – Basel – Milaan (±12 uur)
Aantal nachten verblijven: 3 nachten

Milaan, de mode hoofdstad van Italië. Als je wil winkelen dan moet je dat hier in Milaan doen. Prachtige oude winkelcentra hebben ze. Bezoek bijvoorbeeld het winkelcentrum Galleria Vittorio Emanuele. Maar ook een bezoek aan de Duomo is het waard! Je kan de Duomo beklimmen en na een pittige klim sta je boven op het dak van de Duomo. Je hebt hier vandaan een prachtig  uitzicht over de stad. Daarnaast moet je ook naar Navigli. Een wijk gelegen aan het oude kanaal waar nu allemaal restaurantjes en barretjes zijn te vinden! Heel erg gezellig hier!

Lees hier verder voor de beste tips voor een stedentrip Milaan.

Cinque Terre vanuit La Spezia

Treinroute: Milaan – La Spezia (± 4 uur)
Aantal nachten verblijven: 3 nachten

La Spezia is de perfecte uitvalsbasis wanneer je Cinque Terre wilt bezoeken. Cinque Terre zijn 5 kleine kleurrijke dorpjes gebouwd op stijle kliffen. Deze dorpjes zijn vanaf La Spezia zowel met de trein als met de boot te bezoeken. Tussen de dorpjes in zijn ook gave wandelroutes aangelegd. Voor deze hikes tussen de dorpjes in zijn stevige wandelschoenen aan te raden! Onder Cinque Terre vallen de dorpjes Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso.

Daarnaast is La Spezia ook echt een leuk dorpje om te bezoeken, gelegen aan een haven en rondom het centrum zijn er veel verschillende pleintjes voor een hapje en een drankje.

Lees hier verder voor de beste tips om Cinque Terre te ontdekken.

De romantische stad Florence

Treinroute: La Speczia – Florence (± 2 uur met een overstap in Pisa)
Aantal nachten verblijven: 4 nachten

Florence ligt midden in Toscane en tijdens deze treinrit ga je al dwars door het landschap heen! Echt een prachtige treinrit. Verder is Florence echt een prachtige stad. Elk straatje is mooi en het centrum is erg compact en allemaal goed te wandelen. Je moet natuurlijk de Duomo bezoeken, want die is echt een van de mooiste die ik in Italië heb gezien! Verder in Florence zijn er veel kerken en prachtige ouden gebouwen te vinden. Door de stad heen loopt een rivier de Arno en over deze rivier zijn verschillende bruggen. De mooiste en de oudste brug is Ponte Vecchio. Daarnaast is de zonsondergang prachtig in Florence. Deze kun je bekijken vanaf Ponte Vecchio, maar ook vanaf Piazzale Michelangelo.

Wil je de omgeving van Florence wat meer ontdekken is het aan te raden om een huurauto te huren. Voor je het weet rijdt je dwars door Toscane heen, van klein dorpje naar klein dorpje. Wij huurde een Fiat 500 via We Like Tuscany en helemaal op zijn Italiaans reden wij door Toscane. Een rit waarin je je glimlach niet van je mond af krijgt, gegarandeerd!

Lees hier verder voor de beste tips voor je stedentrip Florence.

De hoofdstad van Italië: Rome

Treinroute: Florence – Rome (± 2 uur)
Aantal nachten verblijven: 4 nachten

Wanneer je de geschiedenis van het Romeinse Rijk met eigen ogen wilt zien en proeven moet je naar Rome. Elke hoek van de straat is weer iets te vinden, terugkoppelend naar de geschiedenis. De stad zit vol met verhalen, oude ruïnes en historie. Daarnaast is Rome een grote stad. Dat betekend dat er veel te ontdekken valt. Natuurlijk mag je het Colosseum in Rome niet overslaan. Als jij naar het Colosseum wilt, is het aan te raden om voorafgaand aan je bezoek kaartjes te reserveren met een tijdsslot dat je naar binnen mag.

Daarnaast heb je in Rome nog de bekende Spaanse trappen, de Trevi Fontein, het Pantheon en Vaticaanstad. Verder bestaat Rome nog uit prachtige wijken, pleinen, straatjes en vele kerken. En als je lekker wilt eten, ga dan is de wijk Trastevere. Een hippe en erg gezellige wijk met heel erg lekker eten! Perfect om hier je dag in Rome af te sluiten.

Lees hier verder over de populairste bezienswaardigheden in Rome

Het eiland Sicilië

Treinroute: Rome – Taormina (nachttrein ±12 uur)
Aantal nachten verblijven: 7 nachten (3 in Taormina en 4 nachten in Catania)

Wij hebben voor de route naar Sicilië de nachttrein gekozen. De nachttrein is wel een flink avontuur en daar moet je voor open staan. De nachttrein heeft geen airco en is in de zomer flink warm! Daarnaast is de trein een simpele trein met kleine bedjes en niet altijd even schoon. Tijdens het rijden en slapen hoor je de trein met hoge snelheid door Italië razen. Als je liever wat meer comfort wil kan je ook dit traject overdag reizen. En extra leuk, als jij met de trein van het vaste land naar Sicilië gaat met de trein gaat de trein de veerboot op. Het hele rijtuig wordt zo de boot op gereden en tijdens de overtocht mag jij ook even naar buiten om een luchtje te scheppen. Maar vooral om ook even te kijken hoe de trein op de veerboot staat.

Sicilië is het eiland onderaan de punt van de bekende laars. Op Sicilië is de keuken weer net een beetje anders, veel meer noten zijn toegevoegd aan gerechten. En Sicilianen zijn dol op vis. Dus als jij van vis houdt, zit je op Sicilië helemaal goed. Daarnaast hebben de Sicilianen ook een eigen taal/dialect. Sicilië heeft ook echt een andere geschiedenis dan het vaste land van Italië en er is veel van deze geschiedenis nog te ontdekken van het eiland zelf. Sicilië is namelijk het eiland dat vele verschillende bevolkingsgroepen en culturen heeft meegemaakt in de geschiedenis.

Taormina

Taormina is een klein typisch Italiaans dorpje. Het dorpje ligt gelegen boven op een klif. Je zou naar het strand kunnen, maar daarvoor moet je of een pittige klim naar beneden lopen. Maar je kan er ook voor kiezen om met de kabelbaan, net vanuit buiten het kleine centrum, naar beneden te kunnen gaan. Taormina heeft een aantal leuke winkelstraatjes en vooral veel heerlijke restaurants! Wij hebben Taormina echt gebruikt om even uit te rusten en bij te komen. Genieten van de zon en ons zelf onderdompelen in de Italiaanse levensstijl. En als je dan toch nog iets actiefs wil doen kan je altijd het Grieks/Romeins oud theater bezoeken, het Ancient theatre of Taormina. Een prachtig oud theater met een prachtig uitzicht over Taormina!

Catania

Catania is de tweede grote stad op het eiland Sicilië en onze laatste stop van onze reisroute door Italië. En Catania voelt heel anders aan dan de vorige bezochte Italiaanse steden. Catania ligt aan de voet van de Etna, waardoor de stad helaas flink te wat schade heeft opgelopen van het natuurgeweld afkomstig van de Etna. Maar dit geeft de stad juist ook een bepaalde sfeer. De straten zijn gemaakt van zwarte lava stenen en ook vele gebouwen bestaan uit dat zwarte gesteende. Catania is ook een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Etna. Wil je naar de Etna toe? Dan moet je altijd gaan onder begeleiding van een gids, aangezien de Etna de meest actieve vulkaan is van Europa. Dit is voor je eigen veiligheid.

Catania zelf is ook echt stad vol leven, met prachtige wijken waar je heerlijk kunt eten. Het centrum van Catania bestaat, net als vele Italiaanse steden uit een plein met een Duomo. De hoofdstraat is de Via Etna en parallel gelegen aan deze straat ligt Via Santa Filomena, de straat met leuke tentjes met fijne restaurants! En wil je een leuk plekje voor een aperitivo? Dan moet je naar de wijk San Berillo. Als laatste kan je vanuit Catania prima met de bus D naar het strand. Catania heeft prachtige zandstranden en beachclubs. Voor als je even de stad wil ontvluchten!

Conclusie reisroute door Italië met de trein

Samenvattend is dit een reisroute door Italië van noord naar zuid waar je een deel van de grote steden bezoekt, afwisselend met natuur en stand. Met de trein reizen is een erg ontspannende manier van reizen. En ook krijg je door middel van het reizen met de trein veel van de landschappen mee van Italië. De treinen zijn over het algemeen comfortabel, vooral de hoge snelheidstreinen (vooral de nieuwere) zijn fijn om mee te reizen. Soms heb je een wat oudere trein, maar ook die zijn comfortabel om mee te reizen. Wel is het zo dat je niet moet opkijken van treinen in Italië die vertraging hebben. Dit gebeurt regelmatig. Elke trein is bij ons gewoon komen opdragen en bracht ons naar onze eindbestemming.

Andere reisroutes ontdekken?

Lees dan hier over een reisroute door Montenegro of kijk hier voor een reisroute door Mexico

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

2 reacties

  1. Hi! In oktober ben ik van plan op treinreis te gaan door Italië en kwam zo bij jullie blog terecht. Super leuk om dit allemaal te lezen, ik ben van plan ongeveer de zelfde route af te leggen. Wel loop ik een beetje vast, ik wil namelijk graag de nachttrein boeken van Milaan naar Napels (ik denk dat dit dezelfde route is die jullie genomen hebben omdat deze trein ook door gaat naar Sicilië) Ik kan alleen nergens vinden waar ik deze kan boeken. ItaliaRail laat alleen treinen overdag zien. Zouden jullie mij hier verder mee kunnen helpen?

    1. Hoihoi, want een ontzettend leuk vooruitzicht! Ben wel een beetje jaloers! Via de website van Trenitalia hebben wij alle treintickets van te voren gereserveerd en geboekt, ook de nachttrein. Maar kom je er echt niet meer uit, dan is de website van ‘The man in seat 61’ echt een aanrader. Daar vind je alle actuele informatie over treintijden en hoe je tickets van te voren kan regelen. Succes met uitzoeken! Groetjes van Judith

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *