De Galapagos eilanden bij Ecuador staan waarschijnlijk bij elke natuur liefhebber hoog op de bucketlist. Op de eilanden zijn unieke flora en fauna te vinden die je nergens anders op de wereld kunt zien. Ook staan de Galapagos bekend om de evolutie theorie die Darwin erop los liet. Helaas is een bezoekje niet voor iedereen weggelegd omdat de kosten ervan erg hoog zijn. Gelukkig is er ook nog een optie voor de budget reiziger: de zogenoemde “Poor Man’s Galapagos”. Zowel in Ecuador als in Peru hebben ze zo’n eiland, en omdat we niet konden kiezen bezochten wij ze beide. In deze blog vertel ik je mijn ervaringen en concludeer ik welke Poor Man’s volgens mij het beste is om te bezoeken!

Mijn Poor Man’s Galapagos ervaringen

Isla de la Plata, Ecuador

De Poor Man’s Galapagos van Ecuador heet eigenlijk Isla de La Plata. Dit eiland ligt op een uurtje varen van Puerto Lopez, van waar alle tours vertrekken. Na aankomst op het eiland nam de gids ons mee om van alles over de flora en fauna van het eiland te vertellen. Al snel kwamen we de eerste bijzondere dieren tegen: de Blue Footed Boobies. Ook wel de blauwe van Gent genoemd, echt super grappige vogels om te zien! De poten lijken wel in blauwe verf gedoopt, en we leerden dat de kleur veranderd naarmate ze ouder worden.

Ze leken zich niks van ons aan te trekken en waggelden vrolijk langs ons heen, natuurlijk bleven wij op gepaste afstand naar ze kijken. Het was toen parings seizoen dus we zagen wat verliefde koppels in actie en ook een aantal pluizige baby boobies!

We liepen over het eiland tot aan de indrukwekkende kliffen, waar we ons verbaasden over het prachtige uitzicht. De gids vertelde ondertussen enthousiast door over alles wat wij wilden weten. Hierna was het tijd voor een lunch op de boot en hier zagen we een groep met grote schildpadden zwemmen! Ze kwamen erg dichtbij de boot en we konden ze dan ook goed bewonderen. Dit was voor mij de eerste keer dat ik schildpadden in het wild zag dus dit was een heel mooi moment.

Na de lunch gingen we het water in om te snorkelen, waarbij we prachtig koraal en vissen zagen. Het is duidelijk dat de natuur hier goed wordt beschermd en zo min mogelijk wordt aangetast door de bezoeken van toeristen, wat natuurlijk erg belangrijk is. Tijdens het snorkelen zwommen ineens de schildpadden weer voorbij, waardoor we heel dicht bij ze konden komen. Dit was al onwijs gaaf, maar wat er toen gebeurde maakte het helemaal bijzonder.

De gids vertelde ons onder water goed te luisteren, want in de verte hoorde je het geroep van walvissen! Eerst dacht ik dat dit een stel kinderen was die de geluiden nadeden, maar het waren dus echte walvissen die met elkaar communiceerden. Dit was een onbeschrijfelijke ervaring die we nooit meer zullen vergeten.

Op de terugweg werd de dag nog even afgetopt met het spotten van walvissen. Het walvis seizoen loopt in Ecuador van Juni tot September, waarin je de meeste kans hebt om ze te zien. Alsnog kan dit nooit gegarandeerd worden en moesten we dus maar geluk hebben. Dat ze er zaten hadden we eerder al kunnen horen, maar ze ook zien zou natuurlijk nog leuker zijn. En jawel, na een tijdje stak de eerste zijn vin even boven water! Zo zagen we er een aantal af en toe boven komen en dan gingen we weer verder naar een volgende plek.

Wij deden de tour met Aventuras La Plata, wat ik absoluut kan aanraden. De gidsen waren erg professioneel en alles werd heel goed verzorgd. Ze zorgden ervoor dat wij als eersten aankwamen op het eiland zodat we in alle rust rond konden lopen, en deden op de terugweg erg hun best om walvissen voor ons te spotten.

Islas Ballestas, Peru

De tweede Poor Man’s Galapagos is te vinden in Peru. Islas Ballestas ligt aan de kust van Peru bij Paracas. Vanaf daar gaan ook alle tours naar de eilanden. Deze tour is iets minder interactief, wat inhoudt dat je alleen in een open bootje zit die langs de eilandjes vaart. Je mag niet op de eilanden komen, wat natuurlijk alleen maar goed is voor de natuur, maar hierdoor voelde de tour wel een beetje alsof je in een rondvaartboot door Amsterdam zit.

Boek hier een boottour naar Islas Ballestas of een tour inclusief bezoek aan het Paracas National Reserve park

De landschappen en de rotspartijen waar je voorbij vaart zijn daarentegen wel echt prachtig! De Paracas omgeving staat bekend om de mineralen in de grond, waardoor het landschap verschillende kleuren heeft. Oranje, rood, beige en bruin gesteente lopen in elkaar over waardoor de omgeving lijkt op een soort maanlandschap.

Bij de eilandjes spotten we zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns, pelikanen en vele soorten vogels. Vooral de zeeleeuwen en zeehonden waren erg indrukwekkend om in het wild te zien, net als de paar pinguïns die voorbij waggelden. De tour duurde niet heel lang en binnen 1,5 uur stonden we weer in Paracas. Toch was dit een gave ervaring omdat we de zeehonden, zeeleeuwen en pinguïns hebben gespot! Samen met de dieren die we in Ecuador zagen voelde dit als bijna een complete Galapagos ervaring.

Lees hier ook de complete reisroute door Peru

Mijn conclusie over beide Poor Man’s Galapagos

Heb je de mogelijkheid, bezoek dan zeker beide eilanden! Wanneer je de twee Poor Man’s Galapagos combineert heb je de kans om een groot deel van de bijzondere dieren te spotten die je ook op de echte Galapagos kunt zien, maar dan voor veel minder geld.

Maar als je toch een keuze moet maken, zou ik persoonlijk voor Isla de la Plata in Ecuador gaan. Dit omdat je met een dagtour echt het eiland op gaat om dit te verkennen, kunt snorkelen met schildpadden en misschien net als ons het geluk hebt om walvissen te spotten. Ook was de ervaring met de gidsen hier een stuk beter dan bij Islas Ballestas.

Ga je toch liever voor de echte Galapagos eilanden? Boek hier een 4-daagse, 5-daagse of 6-daagse excursie.

Meer over Ecuador en Peru?

Lees hier verder over Machu Picchu en meer prachtige hikes vanuit Cusco, Peru of kijk hier voor de top 5 outdoor activiteiten in Baños in Ecuador.

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *