Wanneer je in een grote, bruisende stad woont, is het soms heerlijk om even aan de drukte te ontsnappen en de natuur in te duiken. Even genieten van de buitenlucht, of dit nu alleen of samen is. In Rotterdam zijn hier gelukkig genoeg plekken voor. Gevarieerd van stadsparken tot verborgen tuinen en van grote bossen tot aan dakparken, je vindt het er allemaal. In deze blog deel ik 10 favoriete parken en bossen in Rotterdam.

10x Parken & bossen in Rotterdam

#1 Historische Tuin Schoonoord

De Historische Tuin Schoonoord is een uniek onderdeel van het groene erfgoed van Rotterdam. De tuin bevat een rijke verzameling aan flora en fauna. Oorspronkelijk is de voormalige buitenplaats ontworpen in Engelse landschapsstijl. Door de historische elementen, unieke ligging en bijzondere beplanting is Schoonoord aangewezen als beschermd Rijksmonument.

#2 Luchtpark Hofbogen

Het dak van de Hofbogen is met een lengte van 1,9 kilometer het langste dak van Nederland. Het eerste stuk van het lange dak, gelegen op het dak van Station Hofplein, is ontworpen als publiek park. Via de Luchtsingel en de ingang aan de Heer Bokelweg kunnen buurtbewoners, Rotterdammers en toeristen het Luchtpark Hofbogen op. Bezoekers kunnen in het gras loungen, picknicken, op één van de kunstschapen zitten, of wandelen in de tuin met de fruitbomen en -struiken, heemvegetatie en moestuinbedden. Dit alles onder het genot van een magnifiek stedelijk uitzicht.

#3 Essenburgpark

Het Essenburgpark ligt verstopt tussen de spoorbaan Rotterdam-Schiedam en de Essenburgsingel in de wijk het Nieuwe Westen. Het gebied was tot 2017 eigendom van de Nederlandse Spoorwegen, maar is toen door buurtbewoners, overgenomen en ontwikkeld tot een openbaar stadsnatuurgebied.In het park kun je wandelen over de oude spoordijk, door het elzenbos en over de wilde weide. Ook kun je op zaterdag een bezoek brengen aan de Pluktuin of door de weeks langs bij de Educatieve tuin.

#4 Hét (Euromast) Park

Dat het park naast de Euromast nou zo nodig “Hét Park” genoemd moest worden vind ik persoonlijk een tikkeltje arrogant, maar dat dit een van de mooiste parken van Rotterdam is is zeker een feit. Met de vele paadjes, heuvels en vijvers zijn er verschillende gedeeltes in dit park gecreëerd om te ontspannen. Ook zijn er meerdere restaurants en worden er regelmatig evenementen georganiseerd. Natuurlijk heb je vanaf de meeste plekken een indrukwekkend zicht op de beroemde Euromast, of andersom als je ervoor kiest naar boven te klimmen!

TIP: Als je écht relaxed in het park wilt hangen, zit je met deze mega comfortabele & Fair Trade hangmatten van Tropilex zeker goed!

#5 Eiland van Brienenoord

Pal onder de Van Brienenoordbrug in Rotterdam wandel je op het Eiland van Brienenoord door een prachtig natuurgebied met bos, grasvlakten, open water, kleine poelen en langs een heuse getijdengeul. Schotse Hooglanders grazen de begroeiing kort en er komen allerlei soorten vogels, planten en vlinders voor. De natuurspeeltuin, het eindeloze viswater en de volkstuintjes zijn een verademing voor bewoners van de stadsjungle.

#6 Dakpark Delfshaven

Op negen meter hoogte en met een lengte van zo’n 1.200 meter, is Dakpark Delfshaven één van de grootste dakparken van Europa, en een groene oase in een stedelijke omgeving. Naast een verstrekkend uitzicht op wijk en havens, biedt het park een natuurrijke ruimte met volop plek voor sport, spel en vertier. Menig buurtbewoner is in de zomer voor verkoeling te vinden bij de watertrap, er zijn BBQ plekken en een heerlijk recreatieveld.

#7 Vroesenpark

Het Vroesenpark in de wijk Blijdorp is ook zeker een van de populairste parken in Rotterdam. Het is een echt stadspark, dat in 1929 werd aangelegd pal tegenover Diergaarde Blijdorp. De ooievaar die bij Diergaarde Blijdorp broedt, komt hier dan ook iedere ochtend zijn voedsel zoeken. Het Vroesenpark is een geliefd park voor bbQers in de zomer en het hele jaar door voor sporters. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd zoals Food Truck festivals en je kunt er ook neerstrijken bij restaurant het Vroesenpaviljoen.

#8 Park Zestienhoven

Zestienhoven zal vooral bekend klinken door het vliegveld, wat inmiddels Rotterdam- the Hague Airport heet. Naast het vliegveld is zo’n 10 jaar geleden een nieuwbouw wijk opgerezen met eromheen een park. Ondanks dat dit dus een aangelegd stukje natuur is is het Park Zestienhoven een fijn park om doorheen te wandelen of fietsen. Het wisselt zich af van het bos met bruggetjes naar het open gedeelte met het park, speeltuinen en een hertenkamp.

#9 Kralingse Bos

Het Kralingse Bos, met de Kralingse plas, is een uniek bos in het hart van Rotterdam. Het bos is ruim 2 hectare groot en voor alle Rotterdammers. Het bos verwerft grote bekendheid in de zomer van 1970 vanwege het Holland Pop Festival, het ‘Europese antwoord op Woodstock’. Internationale bands die er optreden zijn onder meer Pink Floyd, The Byrds, Santana en Focus wat bezocht werd door meer dan 100.000 bezoekers. In het Kralingse bos zijn meerdere horeca zaken, speeltuinen en het strandje aan de plas. Er zijn veel outdoor activiteiten te beoefenen en het is dan ook een populaire spot voor hardlopers, fietsers en wandelaars.

#10 Hoge en Lage Bergse bos

Op een steenworp van hartje Rotterdam vind je het Hoge- en het Lage Bergse bos. Deze bossen liggen lang de Rottemeren en bieden een groot gebied aan gevarieerde natuur. De heuvels in het Hoge Bergse Bos zijn aangelegd op het puin uit naoorlogs Rotterdam. Ze vormen een prachtig decor om avontuurlijk te sporten. Vanaf de uitzichtpunten heb je een weids uitzicht over de Rottemeren, met daarachter de skyline van Rotterdam. In de bossen bevinden zich onder andere restaurants, een golfbaan, een skischans en adventure park Outdoor Valley.

Meer lezen over natuur in Nederland?

Lees hier onze blog over de 15 mooiste natuurgebieden in Nederland, of kijk hier voor de leukste dingen om te doen op de VeluweBooking.com

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *