Als je gek bent op het spotten van wilde dieren heb je vast al eens gehoord van de mogelijkheid om Orang-Oetans te spotten in Maleisië en Sumatra, maar wist je dat de grootste populatie van Orang-Oetans in de jungle van Indonesisch Borneo te vinden is? Wij gingen 5 dagen met een traditionele woonboot de rivier op in Tanjung Puting Nationaal Park en kwamen oog in oog met deze bijzondere primaten. In deze blog vertel ik je over ons jungle avontuur en alles wat je moet weten als je Orang-Oetans én neusapen wilt spotten in Kalimantan.

Orang-Oetans en neusapen spotten in Tanjung Puting, Kalimantan

Wanneer je op zoek gaat naar mogelijkheden om Orang-Oetans te spotten in Indonesië dan kom je al gauw voor de keuze tussen de eilanden Sumatra en Kalimantan, ook wel Indonesisch Borneo, te staan. Voor onze reis kozen wij het minder bekende Kalimantan waar je op een traditionele woonboot genaamd ‘Klotok’ Orang-Oetans, neusapen en andere dieren vanaf Tanjung Puting National Park kan spotten en gedurende de dag en avond jungle treks doet. Een bijzondere ervaring!

Alles wat je moet weten over Orang-Oetans spotten in Kalimantan

Omdat de Orang-Oetans en neusapen in Tanjung Puting aan de rivieroevers leven, is een boottocht the way to go. Hier beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen zodat je goed voorbereid aan boord stapt. 

Hoe reis ik naar Tanjung Puting?

De rivier ‘Sekonyer’ ligt in het midden van National Park Tanjung Puting in Midden-Kalimantan. Het park is het makkelijkst te bereiken door een binnenlandse vlucht te nemen naar Pangkalan Bun. Als je vooraf een tour hebt geboekt staan hier een chauffeur en gids van de reisorganisatie op je te wachten. Afhankelijk van de tijd van aankomst kan je een nacht in een hotel in Pangkalan Bun spenderen of word je direct naar de haven bereid om aan boord van de Klotok te stappen. Mocht je andere plaatsen op Kalimantan bezoeken, dan is het ook mogelijk om Pangkalan Bun met de auto te bereiken.

Bekijk hier fijne hotels in Pangkalan Bun

Met welke organisatie kan ik Orang-Oetans spotten in Kalimantan?

Omdat het leefgebied en de populatie Orang-Oetans helaas gestaag daalt, vonden wij het belangrijk om onze tour met een organisatie te boeken met oog voor het natuurgebied en de dieren en die lokale werkgelegenheid en inkomen genereert. Na flink zoeken en vergelijken kwamen wij uit bij Local Guides. Een milieu-vriendelijke organisatie met, zoals de naam al verraadt, lokale gidsen die 3, 4, en 5-daagse Orang-Oetan tours aanbiedt. Er zijn veel organisaties die vergelijkbare tours aanbieden, het grootste verschil zit vooral in de mate van luxe van de woonboten en kennis van de gidsen. Wij waren ontzettend blij met onze gids, Abu. Abu is jarenlang ranger geweest op de verschillende kampen in Tanjung Puting en kon ons onwijs veel over de Orang-Oetans en omgeving vertellen en laten zien. 

Wat kost een boottour in Kalimantan?

Wij betaalden voor 2 personen €800,- voor een 5-daagse boottour. Hiervoor hadden wij een privé Klotok bemand met een gids, kapitein, matroos en chef, inclusief alle maaltijden, luchthaven transfers, toegang tot het national park en jungle treks.

Hoe groot is de kans dat je Orang-Oetans ziet in Kalimantan?

De Orang-Oetans in Tanjung Puting, Kalimantan zijn wilde en rehabiliterende dieren, dus honderd procent zeker dat je de dieren ziet is het nooit. Wel kan je de kans vergroten door Tanjung Puting in het droogseizoen te bezoeken, de Orang-Oetans bezoeken in deze periode zogenaamde voederstations waar zij door de rangers bijgevoerd worden. In het regenseizoen groeit er meer fruit aan de bomen, waardoor de voederstations minder bezocht worden. Wij hebben veel geluk gehad en hebben meer dan 30 Orang-Oetans en veel neusapen mogen aanschouwen.

Hoe is het verblijf op de boot?

Het fijne van Orang-Oetans spotten vanaf de rivier is dat alles voor je geregeld wordt. Je slaapt, eet en leeft op de boot en de treks zijn erg toegankelijk. De boot ligt ’s nachts aan de oevers in de buurt van de voederstations, waar je kan genieten van alle junglegeluiden. Onze chef was super lief en bereidde dagelijks een heerlijk ontbijt en Indonesisch lunch en diner. Ook tussendoortjes waren goed geregeld, onder andere chips, Indonesische maiskoekjes en pisang goreng kwamen voorbij om onze honger te stillen. Onze klotok was relatief eenvoudig, wij sliepen op het bovendek onder een klamboe en de sanitaire voorzieningen bestonden uit een westers toilet en frisse douche. Ondanks de warmte is een duik in de rivier niet aan te raden in verband met de vele krokodillen. 

Vind hier fijne hotels in Kalimantan

Meer lezen over wilde dieren spotten?

Lees verder over tips voor een bezoek aan Etosha National Park in Namibië of bekijk hier alles over de Poor Man’s Galapagos in Ecuador en Peru

Boek jouw vlucht voordelig via Skyscanner:

Over de auteur

Hi! Ik ben Stefanie en zoals mijn aanwezigheid op deze site verraadt, ben ik gek op reizen. Mijn roots liggen in Indonesië en met de vele familiebezoeken en verschillende eilanden die ik daarmee probeer te combineren, denk ik dat ik mijzelf inmiddels wel Indonesië expert kan noemen. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar de perfecte longboard golf en landschappen om te hiken. Het liefst reis ik samen met mijn vriend en hondje en onze ultieme droom is om nog een tijd in het buitenland te wonen. Ik vind het ontzettend leuk om deel uit te mogen maken van het Reiswijven.nl team en kijk er naar uit om al mijn reisavonturen met jullie te delen.

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *