Lapland is een magische plek. Lapland is een regio in Noord-Europa en is verspreid over de vier landen Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Deze regio is niet te vergelijken met elke andere regio ter wereld: het is zo ontzettend bijzonder. Het arctische gebied herbergt bossen, wilde rivieren, moerassen, bergen, fjorden, archipels en nog veel meer. Tijdens een reis naar Lapland in de winter heb je ook een hele grote kans om het Noorderlicht te zien. In deze blog ontdek je de bijzonderste en mooiste plekken om te bezoeken tijdens een reis naar Lapland. 

5x de mooiste plekken voor je reis naar Lapland

#1 Kiruna

Kiruna is de meest noordelijke stad van Zweden en tevens ook de enige stad in het Zweedse Lapland. Kiruna is dé stad van de mijnbouw: je vindt hier de grootste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld. Je vindt hier dan ook een klein centrum en mooie kerk. Vanaf de stad worden diverse husky tours aangeboden en worden er tours georganiseerd om het noorderlicht te spotten.

#2 Rovaniemi

Rovaniemi is de hoofdstad van het Finse lapland en is dé plek waar de kerstman officieel woont. Net buiten de stad ligt namelijk de residentie van de kerstman. Deze magische plek heet ook wel ‘Santa Claus Village’. In het kantoor van de kerstman kun je met hem op de foto en in het postkantoor kun je een kaartje sturen naar hem. Leuke daarvan: je krijgt ook een kaartje terug! Maakt niet uit wanneer je het hem stuurt, al is het midden in de zomer. Verder zijn er diverse winkels en kun je rendieren ontmoeten. De poolcirkel loopt midden door het dorp en dit is dan ook een bekende plek om de poolcirkel over te steken. De lijn is hier aangegeven en je kunt zelfs met een speciaal bord op de foto. Het is ook nog mogelijk om een stempel in je paspoort te krijgen! Dan heb je echt bewijs dat je de poolcirkel hebt overgestoken. 

#3 Jukkasjarvi

In jukkasjarvi staat een van de coolste hotels ter wereld: het ijshotel. Dit hotel is het eerste hotel ter wereld dat volledig uit ijs en sneeuw bestaat. Elk jaar wordt het hotel opnieuw opgebouwd: in de lente smelt het. Kunstenaars van over de hele wereld werken jaarlijks mee aan het opbouwen van het hotel. Elke kamer is daardoor gemaakt door een andere kunstenaar en heeft z’n eigen thema. Door de jaren heen hebben meer dan 500 kunstenaars meegeholpen. Voor de kamers en het hotel wordt ruim 2000 ton ijs gebruikt. Het is dan ook in de kamer tussen de -5 en -8 graden. Je slaapt op een bed van ijs met daarop een rendierhuid, maar je krijgt wel een dikke thermische  slaapzak om warm te blijven. In dit hotel vind je ook de wereldberoemde icebar. In deze bar is elk detail van ijs, zelfs de glazen waar je uit drinkt.

#4 Narvik

Narvik ligt in het noorden van Noorwegen en wordt omringd door een prachtige natuur. De hoge bergen komen ver boven de Ofotfjord uit. Het uitzicht vanaf dit schilderachtige stadje is dan ook adembenemend! In Narvik vind je ook de meest noordelijk gelegen zoo ter wereld: polar park. Verder kun je met een kabelbaan naar een uitzichtplatform en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de stad en de fjorden. Ook hier danst het noorderlicht regelmatig ’s nachts door de hemel. 

#5 Björkliden

Björkliden is gelegen aan een groot meer en daardoor de perfecte plek om het noorderlicht te spotten. Het is ook de plek als je wintersporten wil beoefenen, zoals skiën of langlaufen. Verder kun je hier ook ijsklimmen, sneeuwscooter rijden en een husky tour doen.

Er is maar één plek waar je kunt overnachten: Hotel Fjället.

Meer lezen over Noord-Europa?

Vanaf Stockholm en Göteborg gaat er diverse treinen naar Lapland. Je kunt een dus je reis naar lapland ook combineren met een stedentrip naar Stockholm. Een andere schitterende bestemming in Noord-Europa is IJsland

Over de auteur

Hoi! Ik ben Evelien, 40u per week aan het werk als Online Marketeer, maar het liefst zou ik elke dag op reis zijn. Gelukkig heb ik 25 vakantiedagen en heel wat weekendjes om de wereld te ontdekken. Samen met het team Reiswijven hoop ik jullie te inspireren en te helpen bij het vinden van de leukste hotspots!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *