Breda is een veelzijdige stad, omringd door veel natuur en met een gezellig centrum. Niet voor niets kreeg deze stad in 2017 dan ook de titel Beste Binnenstad van Nederland. Deze leuke stad heeft veel te bieden, zo kun je er historische bezienswaardigheden bezoeken, street art bewonderen en bootje varen over de singels. Maar Breda leer je pas echt kennen met een stadswandeling of fietstocht. Daarom heeft gastblogger Liselotte de leukste wandel- en fiets routes voor jullie op een rijtje gezet. Oh en natuurlijk tipt zij ook een leuke accommodatie waar je heerlijk tot rust kunt komen na een actieve fiets- of wandeltocht. 

Ontdek veelzijdig Breda met deze wandel- of fiets routes

Wandel de Historische Kilometer Breda

Wist je al dat Breda een speciale band heeft met ons Koningshuis? En dat er midden in het stadscentrum zelfs een echt Nassaukasteel te vinden is? Nee? Wandel dan zeker eens de Historische Kilometer. Deze wandeling leid je onder andere door Park Valkenberg en langs het Kasteel van Breda. Natuurlijk loop je ook langs de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk en geniet je van de rust op het Begijnhof. 

Een gidsje over de Historische Kilometer is voor € 2,50 te koop bij de Grote Kerk. Maar ook zonder boekje kun je een fijne wandeling door het historische stadscentrum maken. 

Bezoek hippe ambachtsbedrijfjes 

Midden in het centrum van Breda, in de buurt van het Kasteel van Breda, werkten vroeger veel ambachtslieden en kunstenaars. Dichtbij het kasteel konden zij namelijk goed geld verdienen. Nog steeds vind je hier ambachtelijke bedrijfjes waar jonge ondernemers unieke producten maken. Met de route ‘Hip Ambacht’ breng je een bezoek aan al deze hippe ambachtsbedrijfjes.

Je kunt deze wandeling lopen onder leiding van een gids van Breda Promotions . Loop je de route liever op eigen houtje? Dan kun je de routekaart van deze wandeling online downloaden.

Bewonder de kunstwerken van de Blind Walls Gallery

Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Door heel Breda kom je meer dan 90 geweldige muurschilderingen met een verhaal tegen, of je er nu op zoek naar bent of niet. Op www.blindwalls.gallery vind je een aantal leuke wandelroutes (zelf samenstellen is natuurlijk ook mogelijk) en alles wat je wilt weten over de precieze locaties, de kunstwerken, de kunstenaars en de verhalen.

Je kunt de werken van de Blind Walls Gallery trouwens ook met de fiets bezoeken .

Kunstroute door de Bredase binnenstad

Naast kunst in de vorm van street art, is er in Breda ook nog andere kunst terug te vinden. Verspreid door het centrum van Breda vind je namelijk verschillende standbeelden en andere kunstwerken. Elk van deze kunstwerken vertelt een verhaal. Zo is er de regenboogbank, waarmee Breda laat zien dat de stad gastvrij is en open voor iedereen. De Vlucht, die herinnert aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. En het Sinte Juttemis standbeeldje dat verwijst naar de periode dat Breda ´carnavalloos´ was.

De uitgebreide routebeschrijving van deze wandeling (incl. uitleg over de kunstwerken) vind je op de website www.welkominbreda.nl.

Fiets de Van Gogh route

Vincent van Gogh was een geboren en getogen Brabander. Deze fietsroute (onderdeel van de Brabantse Van Gogh fietsroute van in totaal 435 km) voert je langs verschillende Van Gogh hoogtepunten in en rond Breda: de Grote Kerk op de Markt, Huize Mertersem en de begraafplaats aan de Haagweg. Het startpunt van deze route ligt in het stadsdeel Princenhage, waar Van Gogh regelmatig kwam om zijn ‘Oom Cent’ te bezoeken. ‘Oom Cent’ woonde daar in een prachtige villa, ’Huize Mertersem’ genaamd.

De uitgebreide routebeschrijving van de Van Gogh fietsroute Breda vind je op de website www.visitbrabant.com.

Trappen en tappen

Tijdens deze fietsroute voor bierliefhebbers (ook leuk voor niet-bierliefhebbers) bezoek je voormalige bierbrouwerijen en speciale monumenten in Breda. Er is onderweg natuurlijk ook de mogelijkheid voor een koud getapt biertje! 

De fietsroute ‘Bierbrouwerijen in Breda’ vind je terug op www.routeyou.com .

Overnacht in een oude druivenkas

Op 10 minuten fietsen van Breda centrum, verscholen achter de huizen, ligt Huize Druivelaar. Huize Druivelaar is een unieke bed and breakfast in een oude boerderij uit 1902 met een eigen authentieke druivenkas (van ruim honderd jaar oud).

De druivenkas van 36 meter lang vormt de opgang naar twee luxe en comfortabele kamers. Beide kamers zijn met veel zorg ingericht en zijn van alle gemakken voorzien, zoals een luxe tweepersoons boxspring, een stijlvolle badkamer, een televisie met Netflix, een Nespresso apparaat (en een waterkoker met biologische thee voor de theehebbers). Beide kamers hebben ook een eigen privé terrasje in de originele druivenkas.

Meer lezen over Nederlandse steden?

Lees verder over een stedentrip naar Deventer rond de kerst of kijk hier voor alle tips voor een stedentrip naar Haarlem


Gastauteurs info
Schrijfster: Liselotte
Instagram : @journalofwonders
justmytravel.nl blogger


Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Over de auteur

GASTAUTEUR / Wij nodigen regelmatig gastbloggers uit om een blog te schrijven voor Reiswijven. Zo kunnen we van veel verschillende reizigsters hun mooiste avonturen verzamelen en hier met jullie delen. Wil jij ook een keertje meeschrijven? Kijk dan bij contact hoe je ons kunt benaderen!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *