Cinque Terre in Italië zijn 5 prachtige dorpjes gebouwd op de rotsen langs de kust. De huisjes in de 5 dorpjes zijn in mooie felle kleuren geverfd, zodat deze smalle huisjes een prachtig contrast bieden met de ruige natuur erom heen. Maar het gebied rondom Cinque Terre heeft nog veel meer te bieden dan alleen deze 5 prachtige dorpjes! In deze blog leg ik uit wat jij echt niet mag missen tijdens een bezoek aan Cinque Terre in Italië. Ook vertel ik wat je beter kunt overslaan als je de Cinque Terre bezoekt, zodat jij het beste uit je bezoek aan Cinque Terre kunt halen!

Mijn bezoek aan Cinque Terre Italië was een onderdeel van een drieweekse reisroute door Italië, van noord naar zuid met de trein.

Manarola Cinque Terre Italy

Hoe kom je bij de Cinque Terre in Italië?

Er zijn drie verschillende manieren om de Cinque Terre te bezoeken. Elke manier heeft een voordeel en een nadeel. Kijk voor jezelf welke optie het beste bij jou past

1. Met de trein naar Cinque Terre

Cinque Terre is erg goed te bereiken met de trein. Elk dorpje geeft zijn eigen station en in een aantal minuten rijdt de trein van station naar station. Kies je voor een enkele reis? Dan kost een ritje 4 euro per ritje. Wil je meer gebruik maken van de trein? Dan kan je ook een trein dagpas aanschaffen. Deze zijn verkrijgbaar op het station. Een dagpas met de trein kost 16 euro voor 1 dag. Als extra zitten ook gebruik van wc’s op de stations in de prijs in begrepen. Ook kun je dan van verschillende wandelroutes gebruik maken.

Wij kozen om de trein te pakken vanaf La Spezia naar de Cinque Terre. Het voordeel van de trein is dat je gemakkelijk naar de verschillende dorpjes kan reizen. Het nadeel is dat de treinen erg vol zitten en als je in de trein zit zie je nauwelijks iets van de prachtige omgeving waar je door geen rijdt. De trein rijdt voornamelijk door tunnels.

2. Wandelen tussen de dorpjes door

Wil je de omgeving tussen de dorpjes meer ontdekken? Dan is hiken de perfecte oplossing! Sommige hikes moet je een toegangskaartje betalen, andere hikes zijn gewoon gratis te bewandelen. Als je een Cinque Terre kaart koopt zonder trein, dan kan je voor 7,50 toegang tot verschillende wandelroutes. De wandelroutes zijn echt prachtig. Je loopt langs de kliffen door prachtige natuur! Genieten. Wel moet je goede dichte schoenen dragen, want de paden waarop je loopt zijn niet geschikt voor slippers.

sHet nadeel van deze wandelroutes is dat het erg warm is om de hiken in de zomer! Het is flink afzien, dus voldoende water en goed getrainde kuiten zijn aan te raden! Maar dan krijg je wel een prachtig uitzicht ervoor terug! Er is ook een relatief gemakkelijke hike tussen Manarola en Riomagiorre. Deze was helaas door de Corona Pandemie gesloten. Maar deze hike zag er prachtig uit! Dus als hij open is, zeker aan te raden om deze gemakkelijke hike te lopen.

3. Met de boot naar Cinque Terre

Als laatste optie kun je ervoor kiezen om vanaf La Spezia de boot te pakken naar de Cinque Terre. Voor 35 euro (dan mag je 2 keer stoppen) koop je een ticket in de haven van La Spezia. Wil je meer of minder vaak stoppen? Dan heeft dat invloed op de ticketprijs. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht over de dorpjes. Daarnaast zit je heerlijk ontspannen op de boot. Echt genieten! Het nadeel is dat de boot relatief gezien duur is. De trein en hiken zijn vele male goedkoper. Daarnaast zijn er niet echt kades waar de boot kan afmeren bij de kleine dorpjes. Dus het is even een klim om uit de boot te stappen.

De perfecte uitvalsbasis is La Spezia

La Spezia is een prachtig dorpje gelegen vlakbij de Cinque Terre. Overnachten in de Cinque Terre dorpjes is duur. Maar in La Spezia zijn de prijzen een stuk beter te doen. Daarnaast ligt La Spezia aan een haven waar de boot vertrekt om Cinque Terre vanaf het water te bezoeken. Ook is La Spezia goed te bereiken met de trein. En met de trein kan je ook de vijf dorpen van de Cinque Terre bezoeken. Kortom La Spezia is een perfecte uitvalsbasis om Cinque Terre te bezoeken. En als je na een dag Cinque Terre vermoeid terug komt in La Spezia, kun je hier ook heerlijk neerstrijken in het centrum voor een diner.

Bekijk de leukste hotels in La Spezia

De vijf Cinque Terre dorpjes

Ontdek de stad Portovenere

De stad Portovenere is officieel geen dorpje wat hoort bij de Cinque Terre in Italië. Maar is een dorpje net wat groter, maar wel met die prachtige smalle kleurrijke huisjes langs de kust. Met de boot vanaf La Spezia is dit de eerste stop en zeker aan te raden om hier even van de boot af te gaan! Portovenere is een dorpje met een prachtige kerk en ruïnes van een oud kasteel boven op de kliffen! Daarnaast bestaat Portovenere uit prachtige smalle straatjes met leuke winkeltjes. En even neerstrijken bij een tentje in de haven voor een kopje koffie is ook aan te raden.

Het bekendste dorpje Riomaggiore

Riomaggiorre staat bekend om de prachtige keurijke huisje aan het einde van een smalle haven. Je hebt een prachtig uitzicht op Riomaggiore wanneer je aan de overkant van de haven staat, op een aangelegd uitkijkpunt. Vanaf Riomaggiore kun je een gemakkelijke hike starten naar Manarola. Vanaf Riomaggiore kun een kano huren en langs de prachtige kust gaan varen. Riomaggiore is een klein dorpje, bestaand uit een aantal smalle straatjes met afhaal restaurantjes en souvenirwinkeltjes.

Het prachtige Manarola

Manarola is weer net wat groter dan Riomaggiore en heeft ook echt een andere sfeer. De huisjes zijn prachtig en lopen hoog op tegen te kliffen aan. Vanaf Manarola starten ook veel hikes meer richting de natuur boven de kliffen. Denk aan hiken richting de wijnvelden en verscholen kerkjes in de natuur. Wil je echt een goed uitzicht hebben op Manarola onder het genot van een cocktail? Dan moet je naar Nessun Dorma Cinque Terre!

Het wat moeilijker te bereiken Corniglia

Corniglia ligt meer boven op een klif en niets direct aan de oceaan. Dit betekent dat Corniglia ook niet te bereiken is met de boot. Je kan er alleen komen met de trein of door middel van een hike. Kom je met de trein? Dan moet je vanaf het station nog een flinke klim omhoog maken! Maar als je dat gedaan heb, heb je wel een prachtig dorpje met een mooi uitzicht over de oceaan!

Het prachtige oudste dorp Vernazza

Vernazza is weer een dorp met een hele andere sfeer. Aan het water is er een klein strandje te vinden. Dus wil je even een duik in de zee nemen? Dan kan dat hier! Net aan het strand staat er een prachtige kerk. Voor de kerk is er een pleintje met verschillende restaurants. Als je even lekker een drankje wil doen, kan je het beste hier op een terrasje gaan zitten. Verder is Vernazza iets groter dan Manarola en Riomaggiore. Met wat meer smalle en kleurrijke straatjes, vol met heerlijke ijswinkeltjes!

Het grootste dorp Monterosso

Monterosso vond ik persoonlijk misschien wel het leukste dorpje van alle vijf! Monterosso is het grootste dorp en heeft de meeste stranden. Wel zijn de stranden kiezelstranden. Ook vanaf Monterosso kun je kano huren en de oceaan op gaan. Monterosso heeft in de kleurrijke straatjes vele restaurantjes verstopt! Even dwalen door de smalle straatjes en je kan zelf kiezen waar jij even fijn wil zitten. De sfeer is heel ontspannen en omdat het dorp wat groter is voelt het ook wat minder druk aan moet toeristen.

Meer lezen over Italië?

Lees dan verder over een stedentrip naar Florence of kijk hier voor een stedentrip naar Milaan

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *