De drie Nusa’s (Penida, Lembongan & Ceningan) liggen op zo’n 30-40 minuten varen van Bali en worden steeds vaker door toeristen bezocht tijdens hun rondreis. Niet gek, want het is er veel rustiger dan op Bali zelf en je vindt er prachtige kliffen en stranden. Ik zet de hoogtepunten per Nusa voor je op een rij.

Hoe kom je op de Nusa eilanden?

Je komt op de Nusa’s door vanaf Sanur een speedboot te nemen naar Nusa Lembongan voor ongeveer 175.000 IDR per persoon, of vanaf Kusamba naar Nusa Penida voor 100.000 IDR

Wij bezochten alle spots op de Nusa’s met een gehuurde scooter en dit was prima te doen. Zeker op de grotere wegen is het asfalt goed onderhouden en is het rustig genoeg om lekker rond te touren. De kleinere weggetjes (vooral op Nusa Penida) zijn wel wat minder goed met veel kuilen en gaten. Als je voorzichtig rijdt is ook dit prima te doen, maar pas wel op!

#1 Nusa Penida spots

Het populairste eiland van de Nusa’s is Nusa Penida. Het is het grootste van de drie en je kunt er het beste minstens 2 nachten verblijven wil je al onderstaande spots zien. 

Kelingking Beach

Als je online zoekt naar Nusa Penida, zul je waarschijnlijk als eerst de beroemde T-Rex rots voorbij zien komen. Dit ligt bij Kelingking Beach en er is weinig fantasie nodig om te zien waarom ze de bijnaam T-Rex hebben gegeven. Dit is een enorme toeristen trekker en wil je een mooi plaatje kunnen schieten, zorg dan dat je vroeg bent! Wij waren er rond 09:30 en toen stond er nog maar een handjevol andere mensen, vlak erna kwam het ene na het andere volle busje aan. 

nusa penida

Angels Billabong / Broken Beach

In de buurt van Kelingking vind je Broken Beach en Angels Billabong. Zoals op meer plekken op Nusa Penida, is de weg ernaartoe erg hobbelig met vele kuilen en is het verstandig als je iemand met ervaring laat rijden. Een georganiseerde Tour kan ook, maar dit kost (onnodig) veel geld vonden wij. Bij Broken Beach heb je mooi uitzicht op een boog over het water en bij Angels Billabong zijn er natuurlijke Pools waarin je kunt dobberen. 

Boek hier een dagtour per boot langs alle hoogtepunten van Nusa Penida

Tembeling Forest & Pools

Nog meer hobbelige wegen en nog meer Natural Pools! Deze plek is wel waanzinnig mooi en een stuk minder druk dan de vorige, dus absoluut het ritje waard. Het laatste stuk rijd (of loop) je door de Jungle wat super gaaf is. Beneden aangekomen zijn er 2 baden die oorspronkelijk worden gebruikt om reinigingsrituelen in uit te voeren. De eerste is felblauw en kun je als je durft van de kliffen in springen. De tweede ligt vlak aan de zee en heeft een fantastisch uitzicht! 

Diamond Beach

Aan de oostkust van Penida liggen Atuh Beach en Diamond Beach. Atuh vonden wij niet heel boeiend en stond droog toen wij er waren doordat het eb was, Diamond daarentegen was voor ons absoluut het hoogtepunt van alle Nusa eilanden! 

Om er te komen moet je wederom een hobbelige weg af, en op het eind ga je dan linksaf voor de stranden. Als je bovenaan de trappen komt snap je waarschijnlijk meteen waarom dit onze favoriet was, een prachtig wit strand met blauwe zee en indrukwekkende rotspartijen in het water. De trap naar beneden is gelijk een populaire fotospot, kijk wel uit want het is best stijl en smal. Zeker helemaal onderaan zijn het meer rotsen dan traptreden, wat het wel een uitdaging maakt om dan eindelijk je voeten in het zand te zetten. Daar kun je heerlijk in de schaduw van de klif uitrusten en een beetje onderdompelen in de natuurlijke pools in de kustlijn. De zee zelf is best ruig en met alle rotsen en de sterkte stroming niet aan te raden daar echt te gaan zwemmen. 

diamond beach nusa penida

Rumah Pohon Treehouse 

Waar ik je voor Diamond Beach op het einde linksaf stuurde, ga je nu rechtdoor voor Rumah Pohon Treehouse! Je kunt hier als je ver vooruit boekt zelfs verblijven, maar ook alleen even rondkijken en foto’s maken is het ommetje zeker waard. Het uitzicht vanaf de boomhut op Diamond Beach is prachtig, wat het dan ook een geliefde fotospot maakt. Toen wij er waren liep er maar 1 ander stel rond dus we hadden geluk! Wel betaal je 50.000 IDR (zo’n €3) om deze unieke foto te mogen schieten, waar ik normaal geen voorstander van ben maar het dit keer toch niet kon laten! 

#2 Nusa Lembongan spots

Het eiland wat het dichtstbij Bali ligt is Nusa Lembongan. Deze is een stuk kleiner dan Penida maar toch zou ik ook hier minstens 2 nachten verblijven. Dit zodat je ook een middag naar Nusa Ceningan kunt en een snorkel tourtje kunt doen! 

Op zoek naar een rondreis Indonesië op maat?
Via Bali Travel stel je zelf je droomreis samen!

Devil’s Tear

Een bekende spot op Lembongan is Devil’s Tear. Afhankelijk van of het eb of vloed is zul je hier de meest hoge golven van Bali zien! Er zijn twee plekken voor het mooiste uitzicht: de eerste is bij de lagoon waar het hek omheen staat en de tweede een stukje verder waar (ik snap niet waarom) geen hek is. Hier klappen de golven zo hard op de rotsen dat het water metershoog boven de klif uitkomt. Super indrukwekkend om te zien, maar wees dus wel voorzichtig! Er zijn in het afgelopen jaar nog 2 mensen overleden doordat ze naar beneden vielen en ook ik werd teruggeroepen omdat ik blijkbaar niet op een veilige plek stond. (dit was op de linker foto, rechts zijn andere toeristen)

Secret Beach 

Een klein verborgen strandje in de buurt van Mushroom Beach (waar je trouwens lekker kan eten aan het strand in de avond), is Secret Beach. Wij sliepen hier toevallig vlak naast en konden er zo naartoe lopen. Hier is het lekker rustig en kun je nog redelijk zwemmen of snorkelen. 

Dream Beach

Dream Beach vonden wij qua strand persoonlijk een beetje tegenvallen, maar je kunt bovenaan het strand wel lekker loungen in de beachbar! Tegen betaling mag je ook gebruik maken van het infinitypool wat uitkijkt op de zee. Lees hier meer over de allermooiste beachclubs in Bali.

Snorkel tour

Wat zeker een aanrader is om te doen is een snorkel tour! Dit kan vanaf zowel Nusa Lembongan of Nusa Penida, je bezoekt toch dezelfde plekken en qua kosten maakt het ook niet veel verschil. Wij boekten er 1 voor 250.000 IDR (zo’n 15 euro) per persoon en waren een ochtend zoet. Je maakt tijdens de tour 4 stops om te snorkelen: Manta Bay, Crystal Bay, Mangrove en als laatste 1 waar een kleine onderwater tempel is. We zagen prachtig koraal en veel verschillende kleuren visjes, en op het einde ook nog eens dolfijnen gespot!

De Manta’s hebben wij niet gezien, wat erg balen was maar je kunt de beesten natuurlijk (en gelukkig) niet forceren! Ook schildpadden die werden beloofd bij Crystal Bay lieten zich helaas niet zien. De onderwater tempel bleek maar 1 klein beeldje te zijn, terwijl ik online een grote buddha en meerdere beelden zag staan. Wij hadden dan ook een gids die niet veel moeite leek te doen om de mooiste plekjes en onderwater leven te zoeken, maar ons gewoon ergens dropte en na 10 minuten weer terug riep om door te gaan. De tour duurde dan ook max 3 uur ipv 4, misschien gewoon pech gehad met het kiezen van een tour operator!

(Wij boekten bij een aanbieder in een hoek van het straatje bij Mushroom Beach.
Voor wie ook gaat misschien aan te raden om een andere kiezen!)

Boek hier een snorkeltour van een dag naar Nusa Penida en Manta Point

#3 Nusa Ceningan spots

Het kleinste eiland van de Nusa’s is Nusa Ceningan. Deze ligt tussen de andere twee in, en is met een brug verbonden met Nusa Lembongan. Hier rij je makkelijk in een uurtje rond, dus ik zou dit gewoon via je verblijf op Lembongan bezoeken, of andersom natuurlijk.

Yellow Bridge

De bekende Yellow Bridge is dus de verbinding tussen Lembongan en Ceningan. Het is een fotogenieke plek, maar wel best druk met verkeer dus kijk goed uit voor je gaat poseren! Vanaf hier vertrekken elke ochtend trouwens ook de boten naar Nusa Penida, als je die wilt bezoeken na op de andere Nusa’s te zijn geweest. Je kunt ter plekke een ticket kopen voor 100.000 IDR per persoon en kunt meestal meteen een boot op.

Blue Lagoon

Een andere bekende spot op Nusa Ceningan is de Blue Lagoon. Het dankt zijn naam (uiteraard) aan de felblauwe kleur van het water. Het is makkelijk te bereiken per scooter en je kunt er een stukje omheen lopen als je wilt.

Boek hier een dagtour naar Nusa Lembongan en Nusa Ceningan

Strand tentjes op Nusa Lembongan

Wil je tussen het scooteren door even ergens relaxen, zijn er genoeg leuke tentjes te vinden aan de kant waarop je uitkijkt op Nusa Lembongan. Hier kun je terecht bij onder andere My Beach, Sea Breeze en Le Pirate. Let er wel op welk tijdstip je hier heen gaat, wij waren er rond 12:00 en toen stond het water zo laag dat het “strand” helemaal droog stond. Ik denk dat als je eind middag gaat er wel water staat en je dan nog mooier uitzicht hebt! Er staan op verschillende plekken schommels in het zand wat leuke spots zijn voor een foto.

Meer lezen over Bali?

Lees verder over de 10 mooiste beachclubs van Bali of kijk hier voor de leukste ontbijt- en lunchplekjes in Canggu

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *