Het reizen met de trein begint steeds populairder te worden. Zo kan je vanaf deze zomer (2021) met de nachttrein vanuit Amsterdam direct naar Wenen reizen. Het voordeel van een nachttrein in Europa is dat je in de avond de trein in stapt, slaapt in de trein en de volgende ochtend midden in de stad aankomt. Daarnaast is het reizen met de nachttrein in Europa een duurzame manier van reizen. Kortom het reizen in de nachttrein in Europa is een fijne manier om tijdens het slapen kilometers afstand te overbruggen. In deze blog zet ik alle tips & tricks op een rij voor een fijne rit in de nachttrein in Europa.

Met de nachttrein door Europa: alles wat je moet weten

Het slaaprijtuig

Wanneer je in een nachttrein stapt heb je verschillende keuzes voor je slaaprijtuig. Hieronder zet ik de verschillende opties op een rij.

 • Een stoel: misschien wel de minst fijne manier om te slapen, maar wel de goedkoopste. Niet alle treinen hebben de opties om een stoel te reserveren, dit kan je meestal voorafgaand aan je reis online opzoeken in het reserveringssysteem.
 • Een slaapcoupé 2 personen: deze coupé is de duurste, maar wel een van de fijnste. Vooral als je samen met iemand reist deel je de coupé met niemand anders meer. De coupé bestaat vaak uit 2 bedjes, die je kan opklappen tot stoelen. In sommige treinen heb je ook je eigen wastafel in een 2 persoons coupé
 • Een slaapcoupé 4 personen: deze coupé deel je met 4 mensen. Twee stapelbedden aan beide kanten.

Soms heb je ook coupé’s die je met 3 personen kan delen. Tijdens het reserveren van een nachttrein op de website van de lokale treinmaatschappij worden de keuzes snel duidelijk.

Per wagon reist er een treinmedewerker mee. Deze medewerker controleert tijdens de nacht de wagon. En niet minder belangrijk, zorgt er ook voor dat je op tijd wakker bent om uit de trein te stappen. Meestal wordt er een half uur voor aankomst via de intercom een mededeling gedaan dat het eindpunt nadert.

Wat neem je mee?

Tijdens een overnachting in de nachttrein zijn een aantal dingen ideaal. Dit bevorderd zeker het rijcomfort tijdens je rit in de nachtttrein.

 • Oordopjes: een trein kan nog wel eens gehorig zijn, of je hebt een medereiziger die in zijn slaap aan het snurken is. Oordopjes zorgen ervoor dat je toch een aantal uren slaap kan meepikken, ondanks de geluiden om je heen.
 • Slippers: ideaal wanneer je even naar de wc moet.
 • Vochtige doekjes (denk aan babydoekjes): hiermee kan je jezelf voor het slapen en na het wakker worden snel even verfrissen.
 • Wc-papier: vaak wordt in de nachttrein de toiletten schoongemaakt, maar het zal je maar net gebeuren dat je zonder wc papier op de wc zit.
 • Pyjama: vooral is het fijn om iets om je lichaam te hebben tijdens het slapen wanneer er vreemde medepassagiers aanwezig zijn in de coupé.
 • Water: het water in de trein is niet voor te drinken, behalve het warme water dat per wagon aanwezig is. Van dit warme water kan je je eigen koffie of thee maken. Maar het koude water uit de wastafel is alleen om je handen mee te wassen. Daarom is het fijn om altijd zelf water mee te nemen in de trein. Vaak krijg je ook een flesje water in de trein.

In deze blog staan nog meer tips voor comfortabel en fijn treinreizen in Europa

Wat hoef je niet mee te nemen?

De nachttrein is vaak uitgerust met een aantal dingen die je tijdens het slapen nodig hebt. Dit hoef je zelf niet mee te nemen.

 • Kussen: heb je een bed gereserveerd in de nachttrein? Dan ligt er een kussen voor je klaar.
 • Dekens: dit geld ook voor een warme deken
 • Laken: per bed vind je lakens om het bed op te maken en om de dekens te doen
 • Een handdoek(dit krijg je niet altijd)
 • Ontbijt: vaak krijg je een simpel en eenvoudig ontbijt in de nachttrein. Zoek dit van te voren wel goed uit. Ik heb ook een aantal nachttreinen genomen waar ik in de ochtend geen ontbijt kreeg. Dan is zelf wat fruit meenemen als ontbijt fijn.

De grensovergang

Wanneer je binnen de Europese Unie blijft zal je tijdens het traject niets meemaken van de grensovergangen. Misschien dat de trein even stil staat, om van locomotief te wisselen. Maar meestal rijdt de trein gewoon door. Wanneer je buiten de Europese Unie reist, of in/uit de Europese Unie gaat krijg je wel te maken met een grenscontrole. Voorafgaand aan de grenscontrole word je wakker gemaakt en word je paspoort gecontroleerd. Zorg daarom dat je je paspoort bij de hand hebt. Zodat je niet met slaperige ogen op zoek moet naar je paspoort.

Meer lezen over Europese treinreizen?

Lees alles over de Transmongolië express of kijk hier voor een reisroute Italië: van Noord naar Zuid met de trein

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *