Wijnliefhebbers zijn er genoeg in Nederland, dat is wel te zien aan de 200 liter per jaar die wij gemiddeld per persoon weg tikken. Maar wist je ook dat er steeds meer van die wijn in ons eigen land wordt verbouwd? Mocht je hier niet bekend mee zijn is dat ook niet gek, want de meeste wijnen die je in restaurants drinkt of koopt in de drankhandel, komt uit het buitenland. Toch telt Nederland ruim 200 wijngaarden waar lokale wijnen worden verbouwd. Het gros hiervan staat in Limburg en Gelderland, maar ook in de andere provincies zijn er wijngaarden te vinden. We delen in dit artikel de 10 mooiste wijngaarden van Nederland, waar je terecht kunt voor een proeverij en/of rondleiding!
10x Wijngaarden in Nederland
#1 Wijngaard St. Martinus, Zuid-Limburg
In Zuid-Limburg barst het van de wijngaarden, meer dan een derde van de Nederlandse wijndruiven wordt dan ook verbouwd in dit gedeelte van ons land. Je kunt in Zuid-Limburg mooie tochten langs deze wijngaarden wandelen, fietsen of rijden via de Route des Vins. Een van de bekendste wijngaarden op deze route is Wijngaard St. Martinus in Vijlen. De wijngaard bestaat al sinds 1988 en wordt inmiddels gerund door de tweede generatie wijnbouwers. Je kunt hier terecht voor rondleidingen, proeverijen, masterclasses en plukevents.
Extra tip: In de zomer organiseert St. Martinus in samenwerking met restaurant Mes Emis het Wijnrestaurant op het land event. Hierbij geniet je van mooie wijnen en culinaire gerechten, middenin de Limburgse heuvels met uitzicht op de wijngaard!


#2 Amsteltuin, Amstelveen
De Amsteltuin is een bijzondere wijngaard voor evenementen en dagbesteding, vlakbij Amstelveen in het groene Amstelland. Hier vind je rust, ruimte en een ongedwongen sfeer. De wijngaard vormt het hart van de Amsteltuin. Op ruim een hectare groeien hier ruim 3.500 wijnranken van vijf druivenrassen: Solaris, Johanniter, Souvignier Gris, Pinotin en Cabernet Cortis. Geen klassieke, maar gekruiste druivensoorten die gemakkelijk met wat minder zon rijpen.
Bij de Amsteltuin kun je terecht voor een high wine, waarbij je middenin de wijngaard geniet van heerlijke wijn van eigen bodem met bijpassende hapjes. Je reserveert een high wine mand en kiest zelf een mooie plek in de wijngaard. Ook organiseren zij in samenwerking met Kiki Bosman van Girlswhomagazine sinds vorig jaar elke zomer het fruits de mer pop-up restaurant, waarbij je heerlijke zeevruchten en schaaldieren eet onder het genot van een mooi glas. Hoe tof!


#3 Wijnterras de Holdeurn, Berg en Dal
Wijnterras de Holdeurn ligt in het groene, heuvelachtige landschap van Berg en Dal op nog geen acht kilometer van Nijmegen. De wijngaard telt drie druivensoorten, waarmee verschillende witte, rode en rosé wijnen worden geproduceerd. Op het terras bij de wijngaard kun je de verschillende eigen wijnen proeven terwijl je geniet van het uitzicht op de ranken. Zoek een mooi plekje op het terras met je voeten in het gras en laat je adviseren over de verschillende wijnen en smaken. Smaakt het naar meer? Neem een flesje (of doos) mee naar huis of bestel de wijn via de website. Vanaf acht personen is het mogelijk om een proeverij te boeken, waarbij je tijdens een rondleiding verschillende wijnen proeft. Een gezellig én lekker uitje!
Extra leuk: je kunt ook overnachten bij de Holdeurn! Boek hier je verblijf




#4 Wijndomein Holset, Zuid-Limburg
Wijndomein Holset is een prachtig BruisendWijnHuis in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Hier verbouwen ze de druiven waarvan mousserende wijn wordt gemaakt volgens de traditionele methode. De locatie van het Domein in Lemiers is de plek waar de passie voor de wijn, de natuur en het vak samenkomen. Bij Holset kun je terecht voor proeverijen, rondleidingen en masterclasses in wijnmakerij of wijn-spijs.
Extra leuk: bij Wijndomein Holset heb je de kans om wakker te worden met uitzicht op de wijngaard! Boek hier je overnachting tussen de wijnranken.



#5 Wijngoed de Reestlandhoeve, Overijssel
Op de grens van Drenthe en Overijssel ligt het prachtige Reestdal met een zanderige en waterdoorlatende grond. De grond hier zit vol ijzeroer, wat ideaal is voor de druiventeelt. Op de Reestlandhoeve bewerken ze het land met natuurlijke meststoffen en mineralen. En in de zomermaanden klinkt er zelfs klassieke muziek door de wijngaard! Al deze elementen dragen (volgers de makers) bij aan de beste conditie voor de druiven. Wandel door de wijngaard, beleef de sfeer en proef de wijnen in de Wijnbarn of op het Wijnterras. Breid een bezoek uit met een rondleiding door de wijngaard en een wijnproeverij of loop zelf het informatieve wandelpad door de wijngaard.


#6 Wijngaard de Apostelhoeve, Zuid-Limburg
Op de Apostelhoeve, één van Limburgs mooiste plekjes bovenop de Louwberg, troont Limburgs oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. Het wijndomein van de Apostelhoeve bestaat op het moment uit 14 hectare, waar 5 verschillende druivensoorten zijn aangeplant: Müller-Thurgau, Auxerrois, Riesling, Pinot Gris en sinds 2020 ook Viognier. Op het moment leveren deze druivensoorten zes mooie, droge, witte wijnen: de Müller-Thurgau, Auxerrois, Apostelhoeve Cuvée XII, Riesling, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques. Daarnaast maakt de Apostelhoeve ook twee prachtige mousserende wijnen: de Riesling Brut en de Apostelhoeve Cuvée XII Brut


#7 Wijngaard de Frysling, Friesland
Zelfs in het noordelijke Friesland worden er wijnen verbouwd! Wijngaard de Frysling ligt in de buurt van de Waddenzee en in de beschutting van het prachtige Friese Woudenlandschap. Op de holistisch onderhouden wijngaard verbouwen ze 6 verschillende druivenrassen met 4700 stokken. De Johanniter, Solaris, Souvignier Gris, Pinotin, Carbernet Cortis en Cabaret Noir zijn allen relatief nieuw ontwikkelde rassen die passen in het Nederlandse klimaat.
Van de druiven wordt elk jaar smaakvolle Frysling wijnen gemaakt, afhankelijk van de oogst, witte wijnen, rosé wijnen, rode wijn, mousserende wijnen (Brûswyn) en een prosecco (Frysante). Ze namen al verschillende prijzen in ontvangst, zoals de ‘beste wijngaard van Nederland en België, ‘Beste mousserende wijnen’ en ‘Beste wijngaardeniers’. Naast de rondleidingen en wijnproeverijen kun je bij de Frysling genieten van verschillende activiteiten en kun je er zelf evenementen organiseren.


#8 Wijngaard Hof van Twente, Overijssel
Wijngaard Hof van Twente is opgericht in 2000 door Roelof en Ilse Visscher. In Neerlands Wijnmakerij, gevestigd op het erf van de Visschers, worden de druiven verwerkt tot de witte, rode en rosé wijnen. Zowel de Twentewijnen Sueterie, alsook de Selecte wijnen worden nationaal en internationaal gewaardeerd. De Sueterie Rosé wordt in 2020 zelfs verkozen tot beste Rosé tijdens de Keuring der Lage landen. Ook Herman Finkers is fan van Wijngaard Hof van Twente, wie de woorden “Ie’j könt de leefde preuven in het glas!” achterliet in het gastenboek. Wijngaard Hof van Twente biedt naast reguliere arbeidsplekken ook activering en dagbesteding aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

#9 Wijn- en aspergeboerderij De Santspuy, Noord-Brabant
Dat er veel lekkers van Brabantse bodem komt weten gelukkig veel mensen al. Wat de meesten alleen niet weten, is dat er ook hele goede wijn vandaan komt! Noord-Brabant telt tenminste vijftien (semi-)professionele wijngaarden met een totaaloppervlakte van ruim 25 hectare. Hiermee is Brabant, na Limburg en Gelderland, de 3de wijnprovincie van Nederland.
Bij Wijn- en aspergeboerderij De Santspuy draait alles om de mooie dingen in het leven, aldus eigenaars Gilbert en Loes Sweep. Hier moet je zijn voor de ultieme wijn-spijs combinatie: wijn en asperges. Zo van het veld op je bord in de gezellige kas die in het aspergeseizoen wordt omgebouwd tot restaurantje. In de boerderijwinkel vind je al dat heerlijks en koop je daarnaast ook andere streekproducten zoals lavendel en zelfgemaakte likeuren, advocaat en port. Bij de Santspuy kun je behalve voor een proeverij ook terecht als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken.


#10 Wijnhoeve De Kleine Schorre, Zeeland
De Zeeuwse wijnbouw kan dan wel redelijk onbekend zijn, maar dat neemt niet weg dat Zeeland een uitstekende regio vormt voor wijnbouw. Dit heeft vooral te maken met de ligging aan zee en de vele voordelen die dit met zich mee brengt. Druiven houden niet van natte voeten. Ideaal dus, dat bijvoorbeeld de Zeeuwse grond op Schouwen-Duiveland bestaat uit een mengsel van zand en klei, waardoor het vocht makkelijk de bodem in zakt. Ook de zeewind is een belangrijke, voordelige factor. Hier maakt Wijnhoeve de kleine Schorre dan ook dankbaar gebruik van. Één van hun wijnen heet niet voor niets ‘Schouwen-Druiveland’.
Extra leuk: je kunt ook blijven kamperen bij de kleine Schorre!


Meer lezen over Nederland?
Lees verder over de mooiste natuurgebieden van Nederland of kijk hier voor alle info voor een bezoek aan de Zaanse Schans.