Bezoek je Nicaragua, dan mag Isla de Ometepe zeker niet ontbreken op je lijstje! Dit is een eiland middenin het Lago Nicaragua en wordt gevormd door twee vulkanen: de Concepción en de Maderas. In deze blog vertel ik waarom je Ometepe zo bijzonder is om te bezoeken en wat er allemaal te beleven is.

Hoe kom je op Ometepe eiland?

Ometepe is een eiland, dus vanzelfsprekend zul je het water over moeten steken om er te komen. Dit kan met de ferry vanuit San Jorge. Deze vaart duurt 1 uur en gaat meerdere keren per dag. San Jorge bereik je door vanuit San Juan del Sur of Granada de bus te nemen naar Rivas en vanuit daar nog een bus of taxi tot San Jorge. Er gaan ook directe shuttle bussen, maar dit is een stuk prijziger en de ervaring van de lokale chickenbussen in Nicaragua is natuurlijk wel zo avontuurlijk!

Niet zoveel tijd? Je kunt ook een dagtour doen naar Ometepe vanaf Granada

ometepe nicargua

6 activiteiten op Ometepe eiland

Ometepe eiland is niet heel groot, dus je kunt makkelijk een scooter huren om alle spots af te gaan! Wij kozen ervoor om dag 1 de bovenste helft van het eiland te ontdekken en dag 2 de onderste helft. Dit is wat je er allemaal kunt doen:

#1 Ojo de Agua

De meest bijzondere plek voor mij op Ometepe was zeker Ojo de Agua. Deze natuurlijke oase tussen het groen leek bijna nep zo mooi was het! Het water is lekker verkoelend, wat zeker gezien de hitte in Nicaragua erg prettig is. Het is wel een beetje toeristisch en je moet dan ook een kleine entreeprijs betalen, maar dat is het absoluut waard.

#2 Hiken naar de San Maron waterval

Mits het geen droogseizoen is, kun je op Ometepe ook mooie watervallen bezoeken. De San Maron waterval is te bereiken met een hike van zo’n 40 minuten. Dit is dus wel alleen de moeite waard in het regen seizoen, want anders staat de waterval droog!

#3 Punta Jesus Maria

Een andere bijzondere spot op Ometepe is Punta Jesus Maria . Het strand loopt hier af in een lange uitgestrekte punt, wat tijdens het droge seizoen wel een kilometer lang kan zijn. Je hebt er prachtig uitzicht op de vulkaan en het zwarte vulkanische zand geeft het een bijzondere sfeer. Je kunt hier zwemmen en als je wilt zelfs blijven kamperen op het strand!

ometepe nicaragua

#4 Beklim 1 van de 2 vulkanen

Zowel de Concepción als de Maderas vulkaan zijn mogelijk om te beklimmen. Je moet er wel een goede conditie voor hebben, want beide hikes zijn flink!

De hoogste van de 2: Concepción, is 1.601 meter hoog en is nog steeds actief. De laatste uitbarsting was in 1986. Wil je deze vulkaan beklimmen, kan dat met een georganiseerde tour. De hike duurt in totaal zo’n 10 uur en is erg zwaar, maar dan heb je wel prachtig uitzicht over Ometepe en het Lake Nicaragua!

De Maderas vulkaan is iets minder hoog, “maar” 1.394 meter. Deze is zo’n 3000 jaar geleden voor het laatst uitgebarsten, dus hier kun je met een gerust hart de klim maken. Alles bij elkaar zal je hier ook zo’n 7 tot 8 uur bezig zijn om naar boven en terug te hiken.

#5 Kayakken over Rio Istián

Voor meer wateractiviteiten kun je op Ometepe terecht bij Rio Istián! Hier kun je een Kayak huren en door de rivier peddelen op zoek naar wildlife. Een tour per kajak vanuit Merida duurt ongeveer 4 uur, waarvan het eerste uur de tocht van het meer naar het begin van de rivier is. Als je jezelf deze 3 km peddelen over het meer wilt besparen, kun je de kajak per motorboot naar de riviermonding en terug laten slepen. Een dichterbij gelegen locatie voor een kajaktocht is het startpunt van El Peru, ten noorden van het dorp, vanwaar het slechts 1 km naar de riviermonding is.

#6 Geniet van de prachtige zonsondergangen

Wat ik nooit meer zal vergeten, was de zonsondergang op Ometepe. Met uitzicht op beide vulkanen (de ene links, de ander rechts) was dit absoluut de mooiste die ik heb gezien in Latijns-Amerika! Het meer loopt heel langzaam af waardoor je tot tientallen meters ver kunt lopen en er zijn geen golven. Wij maakten hiervan gebruik door met een biertje in onze hand te dobberen terwijl we genoten van de zonsondergang, heerlijk!

Meer over Centraal-Amerika?

Lees verder over surfersparadijs Santa Teresa in Costa Rica of kijk hier over een reisroute door Mexico: bruisende cultuur, prachtige stranden en natuur.

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *