Vanuit outdoor city Cusco in Peru beginnen prachtige hikes en trekkings, waaronder die naar Machu Picchu. Hierbij zijn er verschillende opties qua vervoer, lengte en intensiviteit van de tours. En wist je dat Rainbow Mountain heel goed (of zelfs beter) zelfstandig te bezoeken is in plaats van met een tour? We verklappen de beste manier om dit te doen. Verder kun je vanaf Cusco ook mooie 1-daagse tripjes doen naar Humantay lagoon en naar Sacred Valley & Salinas de Maras. In deze blog lees je er alles over!

#1 Machu Picchu, Peru

In je reisroute door Peru kan een bezoek aan Machu Picchu natuurlijk niet ontbreken! Deze beroemde Inca ruïnes kennen een bijzondere geschiedenis en worden daarom gezien als 1 van de 7 wereldwonderen. Als ik eerlijk ben was voor ons Machu Picchu niet eens het hoogtepunt van Peru, doordat het overladen was met toeristen. Hierdoor voelde het niet meer heel authentiek aan. Wel creëerden de wolken een heel spectaculair uitzicht en kunnen we in elk geval zeggen dat we er zijn geweest! Er zijn meerdere manieren om Machu Picchu te bereiken, ik zet ze voor je op een rij:

1. Hiken naar Machu Picchu

5 daagse Salkantay Trek of Inka Trail.
Deze opties zijn het meest populair onder reizigers, maar vragen wel om een goede conditie! In 5 dagen hike je door de allermooiste landschappen, met als eindpunt Machu Picchu. Vaak zit hierbij de entree voor MP, accommodaties en maaltijden inbegrepen, en kun je voor de terugweg kiezen tussen de trein of de bus. Let wel op dat er super veel touroperators zijn die dit aanbieden, dus check vooraf goed welke het meest betrouwbaar zijn en of deze past bij jouw wensen.

Boek hier jouw Salkantay Trek of de Inka Trail naar Machu Picchu

2. Bus naar Machu Picchu

2 daagse trek of in een dagtour.
Als je liever een minder lange tour doet, kun je ook met de bus naar Machu Picchu. Vanuit Cusco pak je dan de bus naar Hidro-Electrica, en vanaf daar hike je in 3 uur direct naar Machu Picchu. Als je in de buurt wilt overnachten kan dat het beste in Aguas Calientes, op zo’n 2 uur lopen vanaf Hidro-Electrica. Zo kun je de volgende ochtend vroeg op om naar Machu Picchu te gaan, met de pendelbus of lopend in 2 uur!

Boek hier jouw busreis incl. hike of trein naar Machu Picchu

3. Trein naar Machu Picchu

2 dagen of in een dagtour.
Je kunt ook helemaal met de trein naar Aguas Calientes reizen vanuit Cusco, wat een prachtige treinrit schijnt te zijn! Vanaf Aguas Calientes kun je net als bij optie 2 of met de pendelbus of lopend naar Machu Picchu.

Boek hier jouw treintickets van Cusco naar Machu Picchu en andersom

#2 Rainbow Mountain & Red Valley (zelfstandig!) beklimmen

Een andere bijzondere plek die je niet mag missen tijdens je rondreis door Peru is de Rainbow Mountain. De prachtige gekleurde bergtoppen van Rainbow Mountain zijn pas een aantal jaren geleden ontdekt, helaas dankzij de gevolgen van klimaatverandering. Ooit verstopt onder een laag sneeuw, maar toen dit smolt werden de verschillende lagen mineralen onthuld wat een het bijzondere regenboog effect geeft. Sinds een jaar of 3 is deze berg op 5.000 meter hoogte ook te bezoeken voor toeristen.

Vanuit Cusco worden er veel tours aangeboden naar Rainbow Mountain, maar ik raad iedereen zeker aan dit gewoon zelfstandig te doen! Dit scheelt je geld en zorgt ervoor dat je vrijwel alleen bovenaan staat in plaats van met honderden toeristen tegelijk. Ook vertrek je met de georganiseerde tours om 03:00 ‘s nachts en maak je naar ons idee overbodige stops tussendoor.

Ga je toch liever met een georganiseerde tour naar Rainbow Mountain? Boek je ticket hier

Hoe bezoek je Rainbow Mountain zelfstandig?

Wij hebben andere reizigers opgetrommeld om deze tocht zelfstandig met ons te doen, en daarna rondgevraagd bij taxi’s voor hoeveel ze ons heen en terug wilden brengen. Uiteindelijk hebben we iemand geregeld die het voor 270 Sol (zo’n 70 euro) wilde doen, dus als je dit deelt door 3 of 4 personen is dat een prima deal. We lieten ons om 07:30 ophalen in Cusco en reden in zo’n 2,5 uur naar het startpunt van de hike. We hadden het geluk dat onze chauffeur zich ontpopte als ware tourguide, en ook nog eens helemaal mee naar boven liep terwijl hij vertelde over de omgeving. Toen we aankwamen zagen we net de hordes toeristen terug naar beneden komen, dus eenmaal bovenaan waren we bijna de enigen!

Red Valley, Peru

Combineer je bezoek aan Rainbow Mountain ook zeker met een wandeling door Red Valley. Deze prachtige bergen hebben zoals de naam al zegt een bijzondere rode kleur en geven je de mooiste uitzichten van de omgeving. Binnenkort schrijf ik ook een blog over hoe je hoogteziekte kunt voorkomen, want wij Nederlanders zijn natuurlijk niet gewend aan hoogtes van 5.000 meter.

#3 Sacred Valley & Salinas de Maras

Een andere mooie dagtour vanuit Cusco, Peru is die naar de heilige Inca vallei: Sacred Valley. Vaak wordt deze samen aangeboden met Salinas de Maras, wat bijzondere zoutmijnen zijn die ook zeker een bezoek waard zijn. Ook kom je tijdens deze tour langs Pisac, waar elke dag een markt is met prachtige gekleurde kleden en souvenirs.

Boek hier jouw tour naar Sacred Valley & Salinas de Maras vanuit Cusco

#4 Humantay lagoon (als je niet 5 daagse trekking doet)

Wanneer je een 5 daagse Salkantay trek doet naar Machu Picchu, hike je op de eerste dag naar de Humantay Lagoon. Maar mocht dit niet in je planning staan, raad ik zeker aan alsnog een losse tour te doen naar dit bijzondere meer! De felblauw gekleurde lagoon ligt op een hoogte van 4.000 meter en grenst direct aan de indrukwekkende sneeuwtoppen van de gelijknamige berg. Wij deden een dagtour waarbij we vanuit Cusco, Peru naar het startpunt gebracht werden, en vanuit daar in zo’n 2 uur naar boven liepen. Door de hoogte is dit een best pittige hike, maar zeker de moeite waard wanneer je bovenaan de lagoon kunt bewonderen!

Boek hier jouw tour naar de Humantay Lagoon vanuit Cusco

Meer lezen over Peru of Zuid-Amerika?

Lees dan hier verder over de Poor Man’s Galapagos eilanden geleden in Peru en Ecuador of over een must do koffie tour in Salento, Colombia.

Over de auteur

Hi! Ik ben Marcella, oprichtster van Reiswijven. Van 2019-2020 maakte ik een prachtige wereldreis samen met mijn vriend en sinds 2022 wonen we op het tropische Bali. Hier heb ik onwijs veel mooie verhalen over te vertellen, wat ik op deze website met jullie deel. Samen met het team achter Reiswijven creëer ik inspirerende reisblogs om andere reisliefhebbers te helpen met tips, reisroutes en de leukste hotspots in zowel binnen- als buitenland!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *