Je kent ze vast wel, van die kleine, redelijk eenvoudig te spelen spelletjes. Een spel wat je snel pakt en gegarandeerd een leuk spel oplevert. Zo’n spel gaat standaard bij mij mee in de backpack of koffer als ik op reis ga. Wanneer je een van deze onderstaande leukste reisspellen speelt met net nieuw ontmoeten reisgenoten breek je snel het ijs. Maar het kan ook een momentje van ontspanning zijn met je favoriete reispartner. Kortom een of meerdere van deze leukste reisspellen mee in je koffer of tas is altijd een goed idee! In dit artikel zet ik de 16 leukste reisspellen voor je op een rij.

De 16 leukste reisspellen voor op reis

#1 Clever

Clever lijkt op het oog een simpel dobbelspel. De regels zijn duidelijk en snel te begrijpen. Maar doordat je verschillende combinaties met dobbelstenen kan maken, moet je tactisch nadenken. Om zo te voorkomen dat je tegenstander niet met de beste combinatie er vandoor gaat!

#2 Regenwormen

Het spel Regenwormen past het best bij een borrelavondje. Het spel wordt ook gespeeld met dobbelstenen en draait puur op geluk. Je moet de een waarde gooien die op de stenen staat. Maar gooi je een waarde die je tegenspeler open voor hem heeft liggen? Dan mag je die steen afpakken. Gooi je jezelf af? Dan verlies je een steen. Wie de winnaar van het spel wordt is tot de laatste ronde onduidelijk en spannend!

#3 Catan: het snelle kaartspel

Catan: het snelle kaartspel is een simpelere variant van het wel bekende bordspel. Het spel is in de basis qua regels hetzelfde. Je moet dorpen en straten bouwen, en hier heb je bepaalde grondstoffen voor nodig. Wie het eerst 10 overwinningspunten gehaald heeft, heeft gewonnen! Voor dit spel heb je wel een goede tafel nodig om alle kaarten goed uit te leggen!

#4 Qwixx

Qwixx is een dobbelsteenspel dat nooit gaat vervelen. Net als bij het spel Clever gooi je bepaalde combinaties van dobbelstenen, die je kan wegkruizen op je scoreformulier. Wie aan het einde geen kruisje meer kan zetten of 2 kleuren reeksen helemaal heb aangekruist beëindigd het spel. En wie heeft dan de meeste punten?

#5 Skip-Bo

Skip-Bo is een kaartspel. Je hebt een stapel van 30 kaarten voor je liggen en het doel van het spel is dat jij die 30 onbekende speelkaarten het eerste heb weggespeeld. Maar de open kaarten mogen alleen maar op volgorde van 1 tot 12 neergelegd worden. Ondertussen moet je je tegenstander goed in de gaten houden of hij niet eerder al zijn 30 kaarten kan wegspelen! Gegarandeerd een leuke avond waarin je de andere goed dwars kan zitten tijdens het spel!

#6 Keer op keer

Keer op keer is net als Clever en Qwixx een dobbelsteenspel met een scoreformulier waar je de combinaties van verschillende dobbelstenen aankruist. En ook bij dit spel moet je de tegenstander in de gaten houden. Laat geen combinatie van dobbelstenen achter liggen die voor je tegenstander misschien perfect uitkomen. Wie als eerste 2 van de 5 kleuren helemaal heeft aangekruist beëindigd het spel. En dan worden de punten bij elkaar opgeteld. Diegene met de meeste punten wint het spel.

#7 EXIT het spel

Exit het spel heeft verschillende versies en elke versie is een variant op een escape room. De spellen van Exit zijn goed te spelen in een tweetal, maar kan ook in een grotere groep. Je bent een avond goed aan het puzzelen, logisch nadenken en cijfercombinaties aan het uitproberen om het grote raadsel op te lossen. Dit spel is echt een leuk spel waarin samenwerken belangrijk is!

#8 Red 7

Red 7 lijkt om het eerste oog een ingewikkeld kaartspel. Maar wanneer je de spelregels onder de knie hebt wil je niet meer stoppen met spelen. Elk potje is totaal anders, en in elke beurt wint diegene met de hoogste kaart. Wie als eerste alle persoonlijke kaarten heeft weggespeeld wint het spel.

#9 Basic set kaarten

Een gewone set van kaarten zit altijd standaard in mijn tas. Hier kan je alle kanten mee op. Denk aan een potje pesten, hartenjagen of verschillende drankspellen. Een pak kaarten is voor iedereen bekend en iedereen kan zo met je meespelen.

#10 De Saboteur (groep-duo)

De Saboteur heb je in 2 varianten. Eén variant die je in een groep kan spelen (Saboteur, het kaartspel) en één variant speciaal om in een duo te spelen (Saboteur, het duel). Beide type spellen hebben in de basis dezelfde regels. Er zit namelijk een Saboteur in het spel die gaat voorkomen dat de goudstukken bij de andere spelers terecht gaat komen. Ben jij slim genoeg om de Saboteur te omzijlen?

#11 7 Wonders duel

Dit is misschien wel het leukste spel voor met 2 personen! 7 Wonders, duel kan je op verschillende manieren winnen. Wie heeft als eerste de militaire overheersing, de wetenschappelijke overheersing of wint de burgerlijke overwinning. Om en om moet je een kaart pakken met wonders/wetenschap of militaire acties erop. Zorg ervoor dat jij de beste kaarten pakt en de minste kaarten laat liggen voor je tegenstander! Ook voor dit spel is het wel fijn om een grote tafel te hebben om het spel goed neer te leggen.

#12 Jaipur

Het spel Jaipur is gebaseerd op de gelijknamige stad Jaipur, India. Het doel van het spel is om de waren van de markt voor de beste prijs te kopen en zo snel mogelijk. Dan win je het spel!De hele aankleding van dit spel is geïnspireerd op de echte handelsmarkten van Jaipur en dat maakt dit spel extra leuk!

#13 Herrlof

Lukt het je om vooraf het spel Herrlof te voorspellen de hoeveelheid punten die je gaat scoren in deze ronde? En de plannen van je tegenstander te dwarsbomen? Dan verdien je bonuspunten! Wie als eerst de 50 punten heeft gehaald wint het spel! Herrlof is een leuk en simpel kaartspel waar je je tegenstander flink in de weg kan zitten!

#14 Uno

Het kaartspel Uno ligt het dichts bij het spel pesten dat je speelt met een gewoon setje kaarten. Uno is een simpel spel, maar je kan je tegenstander goed in de weg zitten om die tijdens het spel te plagen! Uno kan ook in een grotere groep gespeeld worden.

#15 Weerwolven

Voor het spel Weerwolven heb je een grote groep mensen nodig. Iedereen in het spel heeft een eigen rol en tijdens dit spel moet je je rol niet duidelijk maken aan de weerwolf. Voor je het weet lig je uit te spel. De verteller leidt het verhaal en geeft aan wanneer welke rol aan de beurt komt. Elk spel weerwolven is weer totaal anders en gegarandeerd leuk!

#16 Exploding Kittens

Exploding Kittens is misschien wel het een van de leukste spellen voor in een groep! Het spel lijkt een beetje op het kaartspel pesten, maar heeft veel varianten in de kaarten. Zorg ervoor dat jij niet explodeert, maar je tegenstanders juist eerder! Alleen dan win je het spel!

Bonustip

Neem je een van deze leukste reisspellen mee die vellen papier heeft waar je de scoren op bij moet houden? Zoals bij Clever, Qwixx, Keer op keer of Herloff. Lamineer dan de scoreformulieren en neem daarnaast ook een stift mee. Tijdens een spel houd je de score op het gelamineerde vel papier bij. Wanneer je klaar bent veeg je zo je met stift geschreven score weer weg en is je score formulier klaar voor een nieuw potje. Dit scheelt weer ruimte in je koffer!

GamesGames

Meer reistips ontdekken?

Lees verder over de 12x handigste en beste reisapps of kijk hier voor 6 handige tips voor een fijne stedentrip

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *