Krakau, de tweede grote stad van Polen is uitermate geschikt voor een stedentrip. Krakau heeft een uniek en mooi historisch centrum. De stad zit vol met de leukste barretjes en restaurants en je vindt er verschillende historische bezienswaardigheden. De sfeer is in Krakau ontspannen en fijn en er is genoeg te beleven. Kortom, er zijn genoeg leuke activiteiten in Krakau om te ontdekken. In deze blog zet ik de leukste activiteiten in Krakau voor je op een rij!

Praktische informatie voor je stedentrip naar Krakau

Hoe kom je in Krakau?

Er zijn verschillende manieren om naar Krakau te gaan:

  • Auto: naar Krakau rijden duurt ongeveer 13 uur. Je zou Krakau kunnen verwerken in een roadtrip door Duitsland en Polen.
  • Vliegtuig: vanaf Schiphol kan je een directe vlucht naar Krakau boeken. Dan ben je in iets minder dan 4 uur vliegen in Krakau.
  • Trein: vanaf Amsterdam Centraal kan je de trein pakken naar Berlijn. Zelf hebben wij ervoor gekozen om een nacht te slapen in Berlijn en de volgende ochtend de trein vanaf Berlijn te pakken naar Krakau. In totaal duurt deze reis ongeveer 12 uur. Twee delen van 6 uur en tussen die 2 delen moet je 1 keer overstappen.

Kies je voor de trein? Lees hier verder voor meer handige tips over treinreizen door Europa.

Waar verblijven in Krakau?

Tijdens mijn stedentrip in Krakau verbleven wij in Sky Hotel Krakow. Dit hotel ligt centraal gelegen bij de historische bezienswaardigheden, maar ook vlak bij het treinstation en verschillende tramhaltes.

8x de leukste activiteiten in Krakau

#1 Krakau Rynek Glowny Square

Krakau Rynek Glowny Square, of ook wel de Grote Markt Krakau genoemd, is het centrale plein van Krakau. Dit plein is het grootste vierkante Middeleeuwse plein van Europa is en ruim 40.000 vierkante meter groot. Rondom dit centrale plein vind je een prachtige kerk, verschillende paleizen, een markthal en een Raadhuistoren. De Grote Markt van Krakau had vroeger een belangrijke functie voor de handel in de stad. Nu is het vooral een prachtig groot plein, met vele gebouwen en monumenten om te ontdekken. Het plein kan erg druk worden, wil je het plein in alle rust ontdekken? Dan is het aan te raden om dit vroeg in de ochtend te doen!

#2 Ontdek Stare Miasto, ook wel Old Town genoemd

Stare Miasto, ook wel Old Town genoemd, is de wijk direct rondom de Grote Markt van Krakau. De straten van de wijk Stare Miasto zijn in dezelfde Middeleeuwse bouwstijl als het Grote centrale plein. De straten zijn smal en vol met kleurrijke gebouwen. Wanneer je door deze straten loopt proef je nog de sfeer van het vroegere Middeleeuwse rijke handelsleven. Overal zitten winkeltjes en barretjes verstopt. Kortom, er zijn genoeg schattige straten om lekker door te dwalen.

#3 Wandel door het Jewish District

Het Jewish District in Krakau was lang een wijk die in verval was geraakt. Toen een perfect decor voor de bekende film ‘Schindler’s List’. Deze film is voor het groot deel opgenomen in deze wijk, en de bekende fabriek van Schindler is ook nog terug te vinden in Krakau. De voormalige fabriek is nu een museum geworden, en een aanrader om te bezoeken!

Wanneer je door de Joodse wijk heen loopt voel je de geschiedenis. De Joodse bevolking is tijdens de Tweede Wereldoorlog verjaagt uit de wijk. Daarna is de wijk in verval geraakt, maar door de film ‘Schindler’s List’ begon de wijk in populariteit te winnen en zijn de vervallen gebouwen opgeknapt. Nu is de Joodse wijk en levendige, hippe wijk met nog het rauwe randje van zijn geschiedenis.

#4 Klim omhoog naar het Wawel Royal Castle

HetWawel Royal Castle vind je op een van de hogere gelegen punten van de stad Krakau. De witten torens van het kasteel zijn goed te zien vanuit verschillende punten van de stad Krakau. Het gebied rondom het kasteel is groot. Zo heb je vanaf de muren rondom het kasteel een prachtig uitzicht over de tuinen. Ook vind je prachtige tuinen rondom het kasteel. Maar er zijn ook meerdere gebouwen rondom het kasteel om te ontdekken. Het voelt aan alsof het een soort ‘kasteelstad’ is. Je vindt rondomhet Wawel Royal Castle verschillende torens, huizen waar de medewerkers vroeger woonden, binnenplaatsen en verschillende poorten. Kortom, het is meer dan alleen een Koninklijk kasteel.

#5 Bezoek de Sint-Jozefkerk

Wat buiten het centrum van Krakau, aan de overkant van de rivier de Wisla, vindt je deSint-Jozefkerk. Een prachtige grote kerk gelegen aan een groot plein. Rondom deze kerk zie je ook een andere wijk van Krakau. Een wat rauwere wijk, vol mer kleurrijke hoge gebouwen!

#6 Stap even terug in de communistische tijd bij Forum Przestrzenie

Een van de gezelligste activiteiten in Krakau is het ontspannen sfeertje op een terras. Het volgende terras is een bijzondere en sfeervolle ervaring!

Wanneer je door Krakau loopt merk je niet veel van een communistisch verleden. Het historisch centrum van Krakau is goed onderhouden en voelt aan als en oud Middeleeuwse stad. Toch heeft Polen een rumoerig verleden met oorlog en een communistische staat gekend. De stad Krakau is gelukkig tijdens deze oorlogen zo goed als bespaard gebleven. Wel is er nog een typisch Brutalistisch gebouw te vinden langs de rivier de Wisla.Forum Przestrzenie, een voormalig hotel is nu omgetoverd tot een hippe plek waar je langs de rivier kan genieten van een koud drankje en lekker eten. Het voelt een beetje aan als een permanent foodtrucfestival. Vanaf deze plek kun je heerlijk genieten van een ontspannen festival sfeer en ze zonsondergang over de stad zien vallen.

#7 Ga de hele stad door in de oude trammetjes

Door de hele stad van Krakau rijden oude en nieuwe trammetjes. In het centrum is alles goed te wandelen, maar wil je buiten het centrum bezienswaardigheden bezoeken, dan is het aan te raden om in zo een tram te stappen! De leukste ervaringen heb je in de oude trammetjes die door de hele stad rijden. Op deze manier kan je je soepel en op een originele manier verplaatsen door de stad. Tickets voor de tram koop je bij ticketautomaten bij de grotere tram/bus haltes.

#8 Breng een bezoek aan Auschwitz

Vanaf Krakau kan je een bezoek brengen naar Auschwitz. Een bezoek aan Auschwitz is niet een van de leukste activiteiten in Krakau, maar wel een van de indrukwekkendste. In het voormalige kamp Auschwitz zijn in de tijd van de Tweede Wereldoorlog miljoenen Joodse mensen omgebracht. Vanaf Krakau rijden er verschillende bussen, deze bussen vertrekken vanaf de centrale bushalte naast het treinstation van Krakau. Voorafgaand aan je bezoek aan Auschwitz kan je een tijdstip reserveren wanneer je het museum in kan. De andere gebieden van Auschwitz zijn ook gratis te bezoeken. Auschwitz bestaat uit 3 plekken, tussen deze 3 plekken rijden er elke 10 minuten pendelbussen.

Je kan ervoor kiezen om Auschwitz op eigen houtje te bezoeken, er zijn genoeg informatiebordjes te vinden die je meeneemt in de gruwelijke geschiedenis. Je kan er ook voor kiezen om mee te gaan met een tourguide. Via deze tourguide wordt dan ook het vervoer verzorgt. Wij kozen ervoor om Auschwitz op onze eigen tempo te bezoeken.

Meer lezen over stedentrips?

Lees de beste tips voor een stedentrip Budapest of kijk hier voor alles over een stedentrip naar Stockholm

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *