Praag, de hoofdstad van Tsjechië, ligt op maar een uur vliegen vanaf Amsterdam en is dus een ideale bestemming voor een stedentrip. Praag is een waanzinnig mooie stad waar je uren kunt dwalen door smalle straatjes, langs de kleurrijke huizen en over de grote pleinen. Daarnaast ademt Praag een rijke historie die door de hele stad vindbaar is. Elke hoek van de straat voelt aan als een museum. Praag is hoe dan ook een mooie stad, maar misschien nog een tintje mooier tijdens de kerst. Praag verandert dan in een sprankelende stad vol lichtjes die de kerstsfeer een en al uitstraalt en als je geluk hebt ligt de stad bedekt met een laag knisperende sneeuw. In deze blog zet ik 5 redenen om kerst te vieren in Praag!

Wil je verder lezen over een stedentrip in Praag? Lees dan hier verder over 7 activiteiten en bezienswaardigheden voor een stedentrip in Praag.

5x Kerst vieren in Praag

#1 De kerstmarkten

Wat Praag zo leuk maakt tijdens de kerst zijn toch wel de kerstmarkten. Op Staroměstské Náměstí, het oude centrale stadsplein vind je de grootste kerstmarkt met kerst in Praag. Helaas waren de kerstmarkten in 2021 gesloten vanwege C*rona, maar normaal zijn de kerstmarkten groot opgezet vol met kraampjes. Waar je zowel eten, drinken maar ook kerstspullen kan kopen. Naast de kerstmarkt op het Oude Stadsplein van Praag vind je ook kerstmarkten bij de Praagse Burcht, maar ook bij de Karelsbrug. Verder zijn er door de hele stad nog kleinere locale kerstmarkten te vinden in de stad Praag.

#2 Een stad vol lichtjes

In Praag gaat in de maand december de zon al vroeg onder, rond een uur of 4. Daar heeft de stad een oplossing voor gevonden, namelijk de hele stad vol met lichtjes te hangen. Vooral bij de grotere pleinen in de stad zijn kerstbomen te vinden, die vol hangen met lichtjes. Daarnaast zijn alle winkels versiert met kerstverlichting en kerstversiering. Als laatste zijn er in Praag vele kerken te vinden, en rondom deze kerken vind je verlichte kerstallen en kerstversiering. Kortom, de hele stad hangt gezellig vol met lichtjes!

#3 Grote kans op sneeuw

Je moet soms het weer een beetje mee hebben, maar rondom kerst is in Praag de kans op sneeuw aanwezig! Zelf werd ik begin december al getrakteerd op een laagje sneeuw in de stad. En een laagje sneeuw maakt de stad net nog magischer. Let wel op als het gaat sneeuwen, de hele stad bestaat uit klinker/stenen straten. Dus de straten kunnen flink glad worden wanneer er sneeuw is gevallen. Dus schoenen met een goed profiel zijn geen overbodige luxe!

#4 Warme chocolademelk en Glüwein

In de wintermaanden kan het in Praag flink koud worden. Gelukkig kan je op elke hoek van de straat warme chocolademelk halen of Glüwein. Deze warme drankjes geven de straten een typische kerstgeur en zorgen ervoor dat je koude handen direct opgewarmd kunnen worden. Wil je naast een drankje ook nog een lekkere snack? Kies dan voor een warme Trdelník, ook wel beter bekend als een warme typisch Tsjechische deegsnack.

#5 Warm op in de leukste cafe’s

Tsjechië is het land wat bekend staat om hun Pilsner bier. Dit heeft als resultaat dat in Praag vele biercafés te vinden zijn. Ook deze cafés zijn helemaal in de kerstsferen. Je kan elk willekeurig cafe stappen en daar wordt echt Tsjechisch bier geschonken. Zelf dronk ik in Pivovar U Tří Růží lokaal speciaalbier. Maar ook in Fat Cat Beerhouse & Restaurant kan je terecht voor lokaal speciaal bier. Wil je nog meer ontdekken over het Tsjechisch pils? Dan moet je naar het Prague Beer Museum.

Meer kerstbestemming ontdekken?

Lees verder over een stedentrip Deventer rond de kerstperiode of kijk hier voor een reis naar Lapland, het winterwonderland van Noord-Europa

Over de auteur

Hoi hoi! Ik ben Judith en in het dagelijks leven fulltime leerkracht. Het voordeel van leerkracht zijn zijn de vele vakanties die daar bij horen, dus daar maak ik goed gebruik van. Als mensen aan mij vragen wat het mooiste is aan reizen, kan ik daar geen één passend antwoord op geven. Maar via Reiswijven kan ik jullie hopelijk meenemen waarom het reizen zo ontzettend gaaf en waardevol is! Samen met het team van Reiswijven willen wij jullie nog meer inspireren om de wereld over te reizen. Heel veel leesplezier op onze website!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *