Voordat ik in Australië aankwam was ik een waar kampeer groentje. Vrijwillig in een tent slapen, drop down toiletten en dagen zonder douche? Nee, dat is niks voor mij – dacht ik. Inmiddels typ ik dit vanaf een camping bij Brisbane. Ik ben inmiddels al 5 maanden met mijn vriend en onze trouwe 4×4 met rooftop tent op pad en ik vind het heerlijk! Gastblogger Demi deelt een aantal punten die zij graag had willen weten vóórdat zij gingen kamperen in Australië.

Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

10 dingen die ik had willen weten voordat ik ging kamperen in Australië 

#1 De (bijna) gratis campings zijn vaak het allermooist 

Kamperen in Australië kan natuurlijk zoals je dat gewend bent in Europa: op een plekje tussen twee andere caravans met het gemak van een douche en toilet. Vaak betaal je hier echter veel geld voor en hebben we onze mooiste campings gewoon in de natuur gehad. De meeste hiervan zijn gratis, maar voor sommige national parks betaal je een klein bedrag. Zo kampeerden we midden op het strand, stonden bovenop kliffen, middenin de bossen en keken over de natuur uit in de bergen. Vaak waren we helemaal alleen en was er geen internet. Niets meer dan de fantastische natuur, een wijntje en een goed gesprek terwijl de zonsondergang ons van een prachtige lucht voorzag. Magisch mooi! 

#2 Je kampeert tussen de wilde dieren

Ik dacht altijd dat je echt op pad moest gaan om de wilde dieren te spotten. Wat bleek? De meeste dieren hebben we gewoon gespot tijdens het kamperen! Zo hebben we bezoek gehad van kangoeroes, wallabies, goannas (varanen), possums (voskoesoes), dolfijnen, emoes, mierenegels en diverse tropische vogels. Vooral op de campings in national parks zit je middenin de natuur en wanneer je rustig aan je wijntje aan het lurken bent komen ze graag even hallo zeggen (en stiekem kijken of je wat te eten hebt). We hebben de meeste wilde dieren gespot in Ningaloo National Park (WA), Esperance (WA), Warroora (WA), Rottnest (WA), Port Lincoln National Park (SA), the Grampians (VIC), the Great Ocean Road (VIC) Seal Rocks (NSW) en North Stradbroke Island (QLD), waarvan de meeste gewoon tijdens het kamperen.

#3 Gratis kamperen bij grote steden is een uitdaging

Als je op reis bent wil je natuurlijk ook alle grote steden van Australië zien. Sydney, Melbourne, Brisbane en Adelaide zijn allemaal dure steden om op een camping te staan. De meeste campings kosten namelijk minimaal 30 dollar per nacht en dan ben je nog niet eens in het centrum. Met een busje kan je nog wel eens stiekem kamperen op een parkeerplaats, maar onze rooftop valt daar helaas toch te veel voor op. Daarom is het goed om goed uit te zoeken wat de goedkoopste manier van overnachting is.

Zo stonden we in Melbourne op een gratis camping middenin de bossen, waar op 15 minuten rijden een trein ging naar het centrum (met gratis parkeerplaats). In Sydney daarentegen waren de gratis campings op minimaal 1,5 uur reizen naar het centrum en waren de campings mega duur, dus hebben we een Airbnb gescoord voor 30 dollar per nacht. In het centrum! Zoek alle opties dus goed uit, want het kan een hoop geld schelen. 

#4 Dagen zonder douche is volkomen normaal 

Elke dag een lekkere warme douche? Dat wordt lastig. Op de meeste (gratis) campings heb je (met een beetje geluk) een drop down toilet (een toilet met een gat in de grond) en een douche is vaak nergens te bekennen. Wij hadden voor 7 AUD een ‘solar douche’ aangeschaft bij de K-mart – een zak met een slang eraan – waarmee we onze oksels elke ochtend even een wasbeurt gaven. Inmiddels zijn we overgestapt op een slang die je aan kan sluiten op de extra batterij, waardoor we ook warm kunnen douchen!

Via de app CamperMate kun je zien waar er (warme) public showers zijn en voor enkele hoef je niet te betalen (lees de reviews). Daarnaast kan je altijd bij een trucker benzinepomp tegen een klein bedrag een warme douche nemen. En als je dan die douche neemt voel je jezelf herboren! 

#5 Cash is een must

Op sommige plekken is het moeilijk om een gratis camping te vinden en ook in national parks betaal je vaak een (klein) bedrag voor een overnachting. Deze plekken zijn vaak in de middle of nowhere en hebben geen internetverbinding voor een betaling met je creditcard. Zorg dus altijd dat je cash geld bij je hebt als je gaat kamperen in Australië. Je weet maar nooit.

#6 Camping reviews zijn goud (net als een plan B)

Tijdens het reizen hebben we gratis gekampeerd op de mooiste plekken: pal op stranden, diep in de bossen, bovenop kliffen en aan fantastische meren. Als je geluk hebt sta je hier alleen, maar een aantal campings zijn razend populair vanwege de ligging en omgeving. Het kan dus altijd goed zijn om van tevoren even de reviews te checken of de camping populair is. Vaak wordt dan aangeraden om dan maximaal om 4 uur op de plaats van bestemming te zijn. Om deze reden zorgen we altijd dat we een plan B hebben voor als de camping vol is.

Daarnaast zijn er ook een aantal campings waar ‘gekkies’ wonen. Zo hebben we reviews gelezen van een camping waar de omwonenden niet blij waren met de mensen die er verbleven en midden in de nacht dingen hadden gestolen of heel hard ‘I kill you’ riepen. Niet de meest relaxte plek. Gelukkig hebben wij dit soort dingen nooit meegemaakt en zijn alle Australiërs die we tegenkomen super lief, behulpzaam en gastvrij!

#7 ’s Avonds koelt het flink af

Overdag kan het makkelijk 30 graden worden, maar ’s avonds grijp ik toch altijd naar mijn hoodie en dikke joggingbroek. Geloof me, je gaat het nodig hebben tijdens het kamperen in Australië! Bij de K-mart haal je voor 7 AUD een joggingbroek en een hoodie heb je voor 12 AUD. Zelf heb ik daar ook nog Uggs pantoffels aan toegevoegd voor 17 AUD. Tja, ik ben en blijf een koukleum. 

#8 Je geeft ongemerkt veel geld uit aan benzine 

Over het algemeen is het normaal om uren in de auto te zitten naar de volgende bestemming. Dat kan in eerste instantie invloed hebben op de planning, maar ook op de benzinekosten. Ongemerkt ben je meer geld kwijt bent aan benzine dan je zou willen (ondanks dat benzine heel goedkoop is in Australië). Daarnaast zijn de gratis campings vrijwel altijd ver weg van de toeristische hotspots, waardoor je ongemerkt weer extra kilometers maakt. De benzine prijzen fluctueren enorm, maar met de app Fuelmap kan je altijd even kijken waar je goedkoop je tank vol kunt gooien! 

#9 De nachten kunnen kort zijn

Dit geldt misschien niet voor de lucky ones die slapen in een caravan of busje met airco en isolatie, maar voor de meeste van ons zijn de nachten kort. Veel (gratis) campings liggen helaas aan een drukke weg en het kan dan ook geen kwaad om te investeren in een goed paar oordoppen tegen het geluid. Daarnaast wordt je vaak vroeg wakker door de warmte. Maar erg vinden we het niet hoor, we genieten van uitgebreide ontbijtjes en we hebben een hele dag om de hort op te gaan!

#10 Het is het waard om in de juiste spullen te investeren

Voordat het kamperen in Australië avontuur gaat beginnen is het goed om na te denken over hoe veel luxe je wilt hebben tijdens je reis. Onze eerste auto hadden we gekocht van een local en we moesten dus zelf de kampeer uitrusting kopen. We kozen voor een rooftop tent en een luifel tegen de zon en regen, maar de rest wilden we lowbudget houden. De luifel is fantastisch en heeft ons velen malen gered tegen de regen en zon, maar als we het anders konden doen hadden we er ook een extra batterij gekocht met koelkast op stroom en een zonnepaneel. Voor een koelbox moet je om de paar dagen ijs halen van 5 dollar, dus na een aantal maanden heb je de koelkast er al bijna uit. Momenteel hebben we een nieuwe auto die van al deze luxe is voorzien en dat is het geld dubbel en dwars waard!

Kamperen is geweldig, het geeft je een fantastisch gevoel van vrijheid en is goedkoop (vaak zelfs gratis). Een goede voorbereiding is het halve werk en ik zou dan ook iedereen aanraden om over zijn kampeer angst heen te komen en het gaspedaal in te trappen naar de volgende camping! 

Meer lezen over Australië?

Lees alles over het zelf ombouwen van een camper in Australië of bekijk handige tips voor het touren over de beroemde Great Ocean Road


Gastauteurs info
Schrijfster: Demi
Instagram: @deem.jpg
Polarsteps: markendemiopreis


Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Over de auteur

GASTAUTEUR / Wij nodigen regelmatig gastbloggers uit om een blog te schrijven voor Reiswijven. Zo kunnen we van veel verschillende reizigsters hun mooiste avonturen verzamelen en hier met jullie delen. Wil jij ook een keertje meeschrijven? Kijk dan bij contact hoe je ons kunt benaderen!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

3 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *