Jebel Shams is met zijn 3000 meter de hoogste berg van Oman en laat een hele andere kant van het land zien: dramatisch, ruig en rotsachtig. Het is echter niet de top waar Jebel Shams het meest bekend om is, maar het ongelooflijke uitzicht op de diepe Wadi Ghul ernaast, aan beide zijden ingesloten door verticale kliffen van meer dan 1000 meter. Met spectaculaire uitzichten over de canyon, geweldige kampeermogelijkheden en verschillende wandelroutes, is Jebel Shams zeker een bezoek waard wanneer je in Oman bent. Gastblogger Senna vertelt er in deze blog alles over!

Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Alles wat je moet weten voordat je Jebel Shams in Oman bezoekt

2-wielaandrijving of 4-wielaandrijving?

Het openbaar vervoer in Oman is zeer beperkt, dus om te kunnen genieten van het land en alles wat het te bieden heeft, begint het plannen van je reis door Oman met de keuze van de huurauto. En een uiterst belangrijke afweging bij het kiezen van een auto in Oman, is de vraag of je onder andere Jebel Shams gaat bezoeken. 

Op internet is er geen eenduidige informatie te vinden over welke type voertuig je nodig hebt om Jebel Shams te kunnen bereiken. De één zegt dat het perfect mogelijk is met een 2WD, terwijl de ander compleet het tegendeel beweert en aangeeft dat er zelfs politiecontrole is die erover waakt dat alleen 4WD voertuigen de berg op gaan.  

Is het mogelijk om Jebel Shams te bereiken met een 2WD? 

Ja. In principe wel. Zou ik het echter aanraden? Nee. De weg naar Jebel Shams bestaat voornamelijk uit onverharde wegen. Ze zijn steil, ze zijn bochtig, soms rotsachtig en bijna alle auto’s in Oman zijn een automaat, wat betekent dat naar boven rijden niet je enige zorg is, maar ook het terug naar beneden rijden. Je wilt voorkomen dat je uiteindelijk beneden aankomt met schroeiende remschijven. 

Wij hadden zelf een behoorlijk avontuurlijke rondreis in gedachte, waardoor voor ons de keuze snel was gemaakt. Toch zou ik het iedereen aanraden om een 4WD te kiezen. Geen stress of zorgen over wat wel of niet kan. Een 4WD geeft je de ultieme vrijheid en dat is wat je wil wanneer je een land als Oman bezoekt.

Ga je liever op een georganiseerde tour naar Jebel Shams? Boek hier een Nizwa & Al Hamra tour met Jebel Shams Night Stay vanuit Muscat

Wildkamperen in Oman

Een van de grote voordelen van Oman is dat je bijna overal kan wildkamperen, en zo ook op de hoogste berg van Oman. Voor velen is dit dan ook een van de belangrijkste redenen om naar Jebel Shams te gaan. Tijdens de zomer is het hier heerlijk koel, maar ook tijdens de wintermaanden is dit een ontzettend populaire bestemming.   

De meest gewilde locatie om te kamperen is aan de rand van het ravijn, waarbij je een waanzinnig mooi uitzicht hebt over de Wadi Ghul. De stilte, af en toe een nieuwsgierige berggeit die je een bezoek brengt en verder niets. Wanneer je besluit om hier te kamperen, slaap je op een van ‘s werelds mooiste, ongerepte plekken. Het gevoel van vrijheid, van het openritsen van je tent en het genieten van een lekker kopje thee in de ochtendzon terwijl je wegkijkt over het ruige gebergte. 

Dit was toch wel echt een van de hoogtepunten van onze reis! 

Koude temperaturen 

Als je besluit om te gaan kamperen, is het goed om te weten dat temperaturen tijdens de wintermaanden ’s nachts rond het vriespunt kunnen dalen. Zorg dus dat je gewapend bent met goede slaapzakken en thermo-ondergoed! Ondanks dat we waren voorbereid, lag ik ’s nachts nog steeds te klappertanden van de kou. Overdrijven bestaat niet wanneer je hier in de wintermaanden de nacht doorbrengt dus kleed je warm aan! Het scheelt gelukkig dat de zon je weer snel weet op te warmen de volgende ochtend. 

Weekend en- feestdagen 

Houd er rekening mee dat er maar een paar geschikte kampeerplekken zijn en dat het op feestdagen of in het weekend druk kan worden. Mogelijk dat dan alle beste plaatsen aan de rand van de ravijn bezet zijn. Alternatieve opties zijn dan om te kamperen aan de andere kant van de weg. Het uitzicht is hier minder spectaculair, maar waar je ook kampeert, een prachtige sterrenhemel en een schitterende zonsopgang zijn hoe dan ook gegarandeerd!

Als je de kans hebt om te wildkamperen, zou ik het absoluut aanraden. Wij hadden enkele kampeerspullen zelf meegenomen en de rest in Muscat gekocht in de Carrefour waar ze een behoorlijk uitgebreide kampeerafdeling hebben

Hotels in Jebel Shams, Oman

Ben je dol op avontuur, maar is wildkamperen niet helemaal je ding? Geen zorgen. Op Jebel Shams zijn er ook een aantal comfortabelere accommodaties te vinden zoals hotels, guest houses, en b&b’s. Er is niet heel veel keuze, maar voldoende om een fijn plekje uit te kiezen. Van gemiddeld comfort tot ultieme verwenning! Zorg wel dat je op tijd boekt, want anders zit je onverhoopt alsnog in een tent 😉

Balcony Trail: een prachtige wandeling in Jebel Shams, Oman

Of je nou besluit om te wildkamperen of te overnachten in een van de accommodaties, de Balcony Trail is sowieso een must. Het is namelijk niet voor niets één van de bekendste wandelingen in Jebel Shams.  

Het uitzicht vanaf de klif is al adembenemend, maar als je over de Balcony Trail loopt, krijg je alle uitzichten nog eens in het kwadraat te zien. De wandeling volgt de Wadi Ghul en gaat langs de rand van het ravijn, waardoor je een spectaculair uitzicht hebt met aan de linkerzijde de steile wanden van de ravijn en aan de rechterzijde een 500 meter diepe afgrond in de Wadi Ghul. De tocht is relatief gemakkelijk, en er komt niet veel klimmen aan te pas. Het pad is echter erg smal waardoor je meestal achter elkaar aan loopt, maar voor mensen met hoogtevrees die twijfelen of ze het wel of niet moeten doen: Er zijn een aantal punten waar je een steile afgrond naast je hebt, maar meestal is er een vrij geleidelijke helling die van een afstand vaak steiler lijkt dan dat het daadwerkelijk is. Het is dus zeker niet zo dat je 4 uur loopt met constante hoogtevrees.  

De start

Het startpunt is het kleine dorpje Khateem (ook gespeld als Khitaym). Je kan je auto hier makkelijk parkeren. Wanneer je rechtdoor langs het dorpje loopt, kom je vanzelf bij de start van de wandeling die duidelijk gemarkeerd staat (rood-wit-geel).

Een gids is trouwens echt niet nodig. De wandeling volgt de kloof via een smal pad en het is een heen-en-terug wandeling. Je kan in principe alleen maar rechtdoor gaan en om de zoveel meter staat het pad met de gekleurde markeringen aangegeven, dus verdwalen is bijna onmogelijk. 

Coördinaten Balcony Trail: 23.193446, 57.202061

Beste tijd om de Balcony Trail te starten

Ga zo vroeg mogelijk, rond 7.00 uur – 6.00 uur ’s ochtends want de temperaturen stijgen snel en een groot deel van de wandeling zal in de volle zon komen te liggen. Als je in de zomermaanden gaat, vertrek dan nog vroeger, rond 5.00 – 6.00 uur. De weg terug voelt wat zwaarder doordat het pad vals plat is en de temperaturen tegen die tijd al aardig zijn opgelopen. Gelukkig zijn er regelmatig boompjes of overhangende rotsen die je enigszins schaduw kunnen bieden zodat je niet urenlang pal in de zon loopt. 

Eten en water

Zorg dat je genoeg eten en drinken meeneemt, want het is niet mogelijk om dit in Khateem of tijdens de wandeling te kopen. Ook tijdens de weg omhoog richting Jebel Shams zijn er geen gelegenheden om eten en drinken te kopen. Het beste is dus om bijvoorbeeld in Nizwa al voldoende in te slaan. Neem sowieso minimaal 1l water per persoon mee voor tijdens de tocht. 

Duur van de wandeling

De tocht is in totaal 7 km: 3,5 km heen, en dus ook weer 3,5 km terug via dezelfde weg, waarbij de wandeling eindigt bij een verlaten dorp. Hierna kun je verder lopen naar een kleine waterval, maar dat markeert zo’n beetje het einde van het pad. Wij hebben er ongeveer 4 uur over gedaan, maar dat komt doordat we veel tijd hebben genomen voor het maken van foto’s en het verder ook rustig aan hebben gedaan vanwege de hete temperaturen. Gemiddeld doe je er zo’n 3 uur over, heen en terug. 

Uitzichtspunten

Als je de volledige Balcony Trail niet wil of kan doen, is er ook nog de mogelijkheid om een deel ervan te doen. Er staan aan het begin van de wandeling enkele schaduwrijke picknickbanken langs het pad van waaruit je fantastische uitzicht hebt. Maak gebruik van de gelegenheid en neem wat lekkers mee om te eten en te drinken!

Wat neem je mee tijdens de tocht?

Pet of hoed, zonnebrandcrème, minimaal 1l water per persoon, goede wandelschoenen, een dunne sjaal om eventueel je schouders en nek mee te bedekken en iets van een energiereep. 


Gastauteurs info
Schrijfster: Senna
Instagram: @senna_vg


Wil jij ook eens een gastblog schrijven voor Reiswijven?
Kijk dan bij contact hoe je ons het beste kunt benaderen!

Over de auteur

GASTAUTEUR / Wij nodigen regelmatig gastbloggers uit om een blog te schrijven voor Reiswijven. Zo kunnen we van veel verschillende reizigsters hun mooiste avonturen verzamelen en hier met jullie delen. Wil jij ook een keertje meeschrijven? Kijk dan bij contact hoe je ons kunt benaderen!

Misschien vind je deze artikelen ook interessant:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *